home > koncert > FINALE HGF, 17.V 2008.

kontakt | search |

FINALE HGF, 17.V 2008.

Nakon burne prethodne noći i mojeg kraćeg boravka u pravoj zagorskoj kljeti kod novopečenih prijatelja, program finala je startao u 18h. Cijelo finale domaćin-voditelj bio je Krešimir Končevski (pjevač Zadruge) koji je uz najavu svakog finalista izveo i kraći komični dijalog posvećen r'n'r-u, politici, društvenim odnosima i svjetonazorima, tako da je zaista bio užitak slušati njegove šaljive umotvorine.
[ valungari ]

valungari   © horvi

Prvi na pozornicu izlaze VALUNGARI u gotovo punom sastavu sa 7 članova. Na glavama su imali cd koje su pričvrstili za čini mi se zaštitne higijenske maske za disanje, a po običaju, imali su i sukladan lucidan image. Pjevač Kova je izašao u crnom sakou s buketićem svježeg cvijeća u gornjem ljevom džepiću, tu su bile i njihove krvavo zašpricane majice, kape i razne drangulije koje mijenjaju od nastupa na nastup. Svirački su bili strahovito čvrsti, svaki ton im je bio nevjerojatno usklađen i čist, te ništa nisu prepuštali slučaju. Izveli su svoj odličan zvučno-vizualni splet ska, rocka, punka i h/c-a sa zanimljivim instrumentalnim dionicama u kojima često imaju nenadanih eskapada i sjajnih aranžmana, te su na kraju izvodivši skladbu "Popaj" bacali cvijeće u publiku. Set lista im se sastojala od kompozicija "Intro", "Crno", "PIK insomnia" (posvećeno mesnoj industriji Vrbovec), "Smotaj joint", "Rose", "Narodnjaci", "Đingo", "Samo život", te spomenuta "Popaj". Zbog dosta malene pozornice pjevač Kova nije imao prostora za svoje scenske performanse, ali je ipak u nekoliko navrata padao na koljena u glazbenim euforijama. Imali su odličnu komunikaciju s publikom, sjajno uštiman zvuk, bili su super raspoloženi, uigrani, veseli i pokazali su da njihova glazba stvara odličnu atmosferu. Odmah nakon nastupa spakirali su svoje stvari i krenuli u Opatiju gdje su nastupali za svega 3-4 sata na Barufe festu. Eto šta je r'n'r volja...
[ altera ]

altera   © horvi

Drugi finalisti, trio ALTERA iz Zaprešića ponovili su cijeli repertoar od prije 8 dana ("Pegaz", Down", "Far and out", "So misunderstood", "Suicide sunlight" i "Love is alive"). Ponovno su bili vrlo koncizni, svirački čak i uigraniji, ali im je dosta bodova izgleda uzela scenska statičnost.
[ kreutz ]

kreutz   © horvi

Treći su bili domaći KREUTZ iz Zaboka koji su pobjedili na jednom od dva polufinala Zagorje Supra Omnia u klubu Route 66 u Zagrebu. Ovdje su imali veliku podršku svoje domaće publike, scenski i vizualno su bili ponovno otkačeni (posebno bas gitarist u tajicama, ženskom bodyiju i sa žutom perikom), te su izveli "Proljeće", "Broken hero", "Ja sam ja", "Talkative person", "Stara skitnica", ponovno potjerali tezu 'posadimo čokot vinove loze od Grenlanda do Ekvatora' i za kraj izveli najbolju skladbu "Na rubu zakona" koju je pjevao Bixi uz pratnju ritam mašine. Tu im se na pozornici prilkučio i momak iz Noxina koji se prerušio u varijantu raspadajućeg robota zavijenog u ljepljivu traku sive metalik boje. Vrlo upečatljivo i originalno.
[ nautilus ]

nautilus   © horvi

Onda su usljedili jučerašnji pobjednici UNDEIFY iz Bjelovara koje je ovdašnja publika očito zavoljela jer su se ispred pozornice nagurale djevojke koje su zagrljene plesale na njihove skladbe. Momci na pozornici su bili još bolji i jači nego li dan prije, te su se očito vrlo oštro i britko pripremili za ovaj nastup kojeg nema smisla ponovno objašnjavati jer im se repertoar sastojao od istih skladbi. Sve je bilo isto, ali s daleko povišenijim adrenalinom i ispoljenom energijom.
[ hard time ]

hard time   © horvi

Peti sastav su ponovno bili domaći NAUTILUS iz Zaboka, rock kvartet koji je predvođen karizmatičnim klavijaturistom-pjevačem na gestu Goran Vrgoča ušao u finale. Naime, Grid Grdi su bili pobjednici prvog polufinala Zagorje Supra Omnia u klubu Route 66, ali su zbog objektivnih razloga svoje učešće prepustili ovim mladim soft-rockerima. Njihov repertoar je također bio standardan, a izdvojili su se od svih večerašnjih izvođača kao potpuno eklektičan rock band sa sympho-rock/hard sintagmama punih šablona u laid-back okruženju s tekstovima na hrvatskom jeziku. Ispred pozornice je bila velika gužva za vrijeme njihovog nastupa i da se pitalo publiku, pobjednik bi sasvim sigurno bio riješen ovim nastupom.

Posljednji sastav, SEPAL iz Karlovca su nakon prospavane noći sve karte bacili na žestoku scensku izvedbu koja im je donijela hrpu bodova. Play lista im je bila ista kao i jučer, a stekao sam dojam kako je sastavu ovo moguće bio najbolji scenski i svirački nastup u karijeri. Posebno je bio moćan bas, a cijeli sastav je sačinjen od pravih virtuoza pred kojima je zaista obećavajuća karijera.
[ kreš končevski ]

kreš končevski   © horvi

Kada su se zbrajali glasovi žirija, publiku su van konkurencije zabavljali GRID GRDI i HARD TIME koje sam uspio pogledati tek na nekoliko minuta (a bilo je vrlo dobro i upečatljivo), na koncu je izašao Krešimir i proglasio konačnog pobjednika o kome se vijećalo dobrih sat i kusur vremena. Da ne iznosim što se sve događalo za stolom žirija i po koliko puta su se zbrajali glasovi koji su bili poprilično različiti i neujednačeni, konačni pobjednik je po mišljenju i bodovima svakog člana žirija sastav VALUNGARI. Bilo je prisutno tu mnogo bodovnih oscilacija od jednog do drugog člana žirija i različitih kriterija ocijenjivanja tako da je primjerice jedan sastav dobio od mogućih 30 bodova ocijenu 6 kod jednog člana komisije, a kod drugog recimo 20. Razlog tome je i taj što žiri nije bio isti u svim večerima HGF-a, pa se tako i kriterij ocijenjivanja drastično mijenjao. Valungarima čestitke, a sponzorima i pokroviteljima organizator udruga Mraz zahvaljuje na pomoći bez koje ne bi bilo ovogodišnjeg HGF-a. Valungari između ostalog odlaze na Rock Otočec u Sloveniju, te dobivaju pravo na snimanje i distribuciju singla za koju je zadužena Spona.

Ostalim sastavima valja poželjeti sreću u budućnosti, te odmah ovim putem pozivamo sve demo izvođače iz Hrvatske da se već sada pripremaju za naredni HGF, nastupaju, sviraju čim više, komponiraju i snimaju svoje autorske skladbe jer je po kriteriju ovogodišnjeg žirija u finalu najpresudniji bio cjelokupni dojam i tekstovi na hrvatskom jeziku. Usput podsjetimo da su lani i predlani pobjednici bili sastavi koji su izvodili pjesme na engleskom.

horvi // 21/05/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*