home > koncert > FREQUENCY FESTIVAL 2003

kontakt | search |

FREQUENCY FESTIVAL 2003

U pitoresknom kraju austrijskih predalpa, blizu njemačke granice, održavao se jedan od najtraktivnijih ovoljetnih rock-festivala. U dva dana na Frequency festivalu u organizaciji nadaleko poznatog FM4 radija, izredalo se preko 40 bandova na dva stagea koje je vidjelo otprilike 60.000 ljudi.
Impozantna lista "headlinera" izgledala je ovako: METALLICA, PLACEBO, BECK, TRAVIS, HEATHER NOVA, ASH, BLUMFELD, GRANDADDY i mnogi drugi.
Mjesto održavanja festivala bio je ogroman kompleks trkačih staza "A1 Ring", gdje je bilo smješteno nekoliko kampova, parkirališta i samo mjesto održavanja festivala nad kojim je dominirao ogroman stage s FM4 i FREQUENCY natpisom, te šator pod kojim se nalazio tzv. "Alternative Stage".
U dva dana na Frequency festivalu u organizaciji nadaleko poznatog FM4 radija, izredalo se preko 40 bandova na dva stagea koje je vidjelo otprilike 60.000 ljudi.
fotka|340|/fotka| Nakon podizanja akreditacija, foto-propusnica, probijanja kroz gužvu i štandove, brzo žurimo do glavnog stagea jer se već čuje:"You are My shining Light" što znači da su ASH već na stageu. Zvuče dobro. Navježbani su i naštimani (za razliku od njihovog nastupa na Szigetu u Budimpešti prije 3 godine). Odsvirali su par novih stvari koje zvuče super i naravno hitove kao što su "Burn, Baby, burn" i "Walking Barefoot". Lijepa pržiona za uvod.
Kratki predah, upoznavanje terena, lociranje press-šatora, piće i brzo na BLUMFELD. Dobra atmosfera, publika zna tekstove. BLUMFELD su na njemačkom govornom području jaaakooo veeeeliki band. Za kraj je ostavljena njihova noise-epopeja "Verstaerker". Blumfeld su postali band koji odlično funkcionira na velikim festivalima i na velikim pozornicama. U zadnjih par godina svirali su i na Bizarreu, Southsideu, Hurricane i mnogim drugim europskim festivalima. Za vrijeme nastupa BLUMFELDA, dio ekipe je otišao do "Alternative Stagea" gledati (navodno fenomenalne) TAHITI 80.
HEATHER NOVA je, prema najavljivaču, prvi ženski "headliner" u povijesti Frequency festivala. Heather (iz daljine) izgleda ko anđeo a tako i pjeva. Neki od nas su bili s njom u društvu pa vele i da nije baš sve tako anđeoski s njenim izgledom. Band je odličan. Atmosfera je dobra, vesela i opuštena. Svi se njišu i svima je dobro. Čuli smo sve glavne stvari s njezinih albuma "Oyster", "Sirene" i "South". Vrhunci su bile "Island" i "Winterblue".

Heather Nova na screenu

Gužva je sve veća i u oćekivanju smo glavnih zvijezda prvog (popičnijeg) dana - TRAVIS. Gase se svjetla, čuje se zvuk svemirskog broda i band odmah ulijeće u "Sing". Sve ruke su u zraku i sva grla u punom naponu . "Driftwood", "Side" i na kraju "Why does it always Rain on Me". Iako imam averziju na bandove poput Coldplay, Travis, Stereophonics i sl. , moram pritajeno priznati da su mi TRAVIS bili O.K. Jedino, što su svojim najvećim hitom prizvali kišu koja je cijelu noć iskušavala nepropusnost našeg šatora koji je, na kraju, pred jutro ipak popustio pred naletima kiše. Znači - pokupi stvari i trk do prvog restorana, gdje smo popili kavu i obavili jutarnju toaletu. Kiša polako prestaje i nakon doručka na zadnjoj haubi Toyote Corolle odlazimo do štandova obaviti šoping. Zahvaljujući našim press-narukvicama prolazimo pokraj hordi fanova Metallice koji već od ranog jutra okupiraju sve ulaze. Iza njih, sa strane, sramežljivo stoje bljedoliki fanovi Placeba.
Ulazimo na "Festivalgelaende" gdje se još prazne kemijski WC-i, postavljaju šankovi i štandovi. Oko 12.00 sati otvaraju se vrata i nastaje stampedo Metallicinih fanova prema prvim redovima gdje zauzimaju najbolje pozicije i gdje ih slijedi čekanje od kojih 12-tak sati na suncu, kiši i vjetru koji su se cijeli dan izmjenjivali. To se zove odanost ! To su fanovi !
Prvi zanimljiviji band su WIR SIND HELDEN iz Berlina. Novi njemački indie-heroji i trenutno najaktuelniji njemački band. Zbilja zvuče dobro, pjevačica dobro izgleda i još bolje pjeva. Pomiješali su new-wave s današnjim alter-zvukom. Jedno od najugodnijih iznenađenja ovog festivala koji može stati uz bok najboljim njemačkim bandovima kao što su BLUMFELD, TOCOTRONIC, MIA, NOTWIST, SPORTFREUNDE STILLER itd.
Nakon njih nastupaju kalifornijski, bradati otkačenjaci GRANDADDY ( s kojima je zbog svoje brade netko od nas bio zamijenjen u press-šatoru) sa svojim bičbojsovskim harmonijama i malim sintisajzerima. Kiša ih dobrano pere, ali oni to sve stoički podnose, dok mi većinu njihovog nastupa gledamo na ekranu u press-šatoru, gdje smo odgledali i dosadnu grozotu zvanu BRIGHT EYES čiji pjevač je navodno dečko poznate kleptomanke Wynone Ryder. Prestanak kiše nas je namamio iz press-šatora da bi pogledali THE NOTWIST. Zanimljiva kombinacija "kraut-rocka" s modernim ritmovima, ponekad malo previše nalik na "Kid A" i "Amnesiac".
SPORTFREUNDE STILLER iz Muenchena su jedan od najvećih i najpopularnijih bandova u njemačkoj, o čemu svjedoči i navala u prve redove za vrijeme njihovog nastupa, gomila "Sportfreund" i "Sportfreundin" majica te nekoliko biseva. Simpatično ali ništa posebno.
Mi smo u išćekivanju BECKA koji je i jedan od glavnih razloga našeg dolaska. Band u maskirnim kombinezonima istrčava oko 20 sati na pozornicu, a sam "gazda" uz poklik
"O-DE-LAY", sav u crnom, odmah za njima. Zabava počinje i traje sat i pol u kojih je Beck svirao gitaru,orgulje, harmoniku, usnu harmoniku, akustičnu gitaru, plesao i pjevao. Thats Entertainment. Beck djeluje pomalo iziritiran gomilom Metallica i Placebo fanova u prvim redovima i baca mikrofone, stalke, udara monitore. Na kraju ipak cijeli band izlazi na bis u bijelim kombinezonima (uključujući i Becka) i sviraju "Devils Haircut" koju završavaju furiozno i metalno, pozirajući s gitarama na rubu pozornice. Tek toliko da se zna tko je tu "gazda".
A sada slijedi veliko finale. Počinje naguravanje i pokušaj probitka bljedolikih i našminkanih mladića da prođu pokraj ogromne gomile metalaca jer čeka se PLACEBO. Placebo izlaze i odmah počinju žestoko sa "Bionic" i "Every Me & Every You". Cijeli set je izgleda bio pod utjecajem Metallice, jer Placebo nije odsvirao niti jednu sporu stvar. Najlaganija je bila "Without You Im nothing". Za bis su pripremili posebno iznenadjenje - obradu Pixiesa (Brian: "the best Band in the World - EVER !") "Where is my Mind". Zakon ! Ovaj nastup Placeba je više nego odlična pozivnica za njihov koncert 1.9. u Zagrebu.

Placebo

Nakon odličnog nastupa Placeba, na stageu nastaju prave rošade. Dovoze se posebni boxovi, zidovi pojačala, dodatna svjetla i sve postaje jaaako veeeeliko. Počele su pripreme za Metallicu. Početak namještanja bas bubnja Larsa Ulricha bio je znak za hitno udaljavanje od pozornice i stavljanje čepića za uši koji su se na ulazu dijelili (bravo organizator !), jer nam je odmah postalo jasno da je razglas navinut do daske i da će METALLICA biti mnogo glasnija od PLACEBA, BECKA i ostalih bandova. Eto - što znači biti Headliner i trenutno najveći band na svijetu.
Fanovi u prvim redovima sve glasnije skandiraju i atmosfera je došla do usijanja kad su s razglasa pustili AC/DC. Svima je bilo jasno da je to uvod u početak Metallicinog nastupa.
4 jahača apokalipse se pojavilo i odmah počeli "drito u glavu" s "Bathory". U, većinom metalskoj, publici je nastao delirij, a mi ostali smo polako počeli kretati prema izlazima.
...i na kraju. Frequency je super i Frequency je velik. S Metallicom je postao možda malo prevelik. 49 € za dva dana dobre glazbe i 40 bandova je smiješno. Cijene hrane i pića su europske. Vrijeme je donekle izdržalo. Najvažnije je to, što se sve održava blizu "lijepe naše" i može se poslije koncerta sjesti u auto i za nekoliko sati biti u svom toplom krevetu.
Uz zvukove Metallice s pozornice krenuli smo u noć i ubacili Becka u CD Player ...

le figuar de kranque // 20/08/2003

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*