home > koncert > Lika Kolorado @ KSET, 09/03/2018

kontakt | search |

Lika Kolorado @ KSET, 09/03/2018

Smiješ zaurlat, iščekivani debitantski album zagrebačkog benda Lika Kolorado, ugledao je svjetlo dana početkom veljače ove godine i postao instant-kruna karijere jednog mladog benda, barem do tog trenutka. Kao što sam napomenuo u recenziji navedenog albuma, Lika Kolorado je već i prije njegovog objavljivanja uspjela proizvesti poprilične valove na domaćoj glazbenoj sceni, kako zbog uspješnih singlova, tako i zbog prijašnjih angažmana njezinih članova. Smiješ zaurlat nastavio je gurati bend u istom smjeru, pokazavši se kao često manjkav projekt, ali kao prvenstveno onaj koji na trenutke doseže značajne visine te se u svojoj cjelini može i treba smatrati uspješnim.
[  ]

Promocija u zagrebačkom KSET-u najavljena je samo nekoliko dana nakon izlaska albuma, čime je bend potvrdio ozračje u kojem se činilo da su za promociju takvog tipa spremni već neko vrijeme. Po ulasku u klub mogla su se zamijetiti mnoga poznata lica, od nedavno raspuštenih S3ngsa, do Marina Pelajića, a prostor je bio i više nego ugodno popunjen, uz dosta prostora za disanje što se tijekom večeri pokazalo velikim plusom. Naime, iako je znatan dio mase koja je netom prije nastupa stajala ispred pozornice odavala osjećaj blage nezainteresiranosti, isti je osjećaj nestao 15 minuta prije 22 sata kada je Lika Kolorado stupila na pozornicu. Nastup su otvorili pjesmom Gas, ujedno prvom pjesmom na albumu, koja je uživo zvučala nešto oštrije i življe nego na albumu, zapravo pogađajući dojam i efekt koji je u studiju pokušan ali ne i ostvaren. Ipak, već je tada bilo evidentno da je razglas (tj. miks) daleko od savršenog. Naravno da ne treba "osuđivati" KSET zbog ne baš akustično prikladnog prostora i manjka vrhunskog razglasa, no samo miksanje trebalo je biti bolje odrađeno. Vokal je glasno odskakao, bas često bio pretih, a bubnjevi su na trenutke u potpunosti prigušivali zvuk gitare koji se znao pretvoriti u čisto kreštanje. Tu dio odgovornosti valja pripisati i gitaristu Vanji čije se relativno nesnalaženje u poželjnim zvukovima gitare pokazalo kao ključan sastojak u kasnijem uništavanju inače odlične Miris auta moje majke. Sigurno je zvučala sukladno naslovu, dok je Sanjao sam te prošla zasluženo neopaženo, kao i na albumu. Kralj je, nošen snagom glavnog vokala i sudjelovanjem publike ostavio izvrstan dojam, a Smiješ zaurlat pomalo neuvjerljiva budući da su vokali u potpunosti utopili sve instrumentalne prijelaze zbog čega je refren, otpjevan preravno, zvučao kao da bend svira demo s kojim još ne zna kako i kuda. Odsvirali su i dvije nove stvari od kojih jedna (nisam uhvatio naziv) zvuči kao čudan hibrid Like Kolorado i Fall Out Boya, dok se drugoj može prigovoriti manjak uhu ugodnih melodija kojima bend inače tako efektivno privlači slušatelje. Svojevrsni vrhunac večeri bio je Samuraj, uz Kralja jedina pjesma u kojoj se publika u potpunosti povezala s bendom i dala veći zvučni doprinos. Prije nego zaključim izvještaj, želio bih se osvrnuti i na želju/ideju da se pjesma Jelda, jelda iskoristi kao završni singl s albuma. Iako je upravo ona označila monstruozno finale koncerta i vrhunac aktivnosti na stejdžu kojim je dominirao Riđički režeći u mikrofon, ostaje stajati činjenica da je pjesma i dalje ono što je bila - prevelika kopija Pipsa koja u egzekuciji zvuči zbunjujuće, a na albumu i prilično neiskreno.

Suprotno mom stilu pisanja koji iz nekog razloga u prvi plan uvijek izbaci ono najgore u albumu ili nastupu, naglasit ću da bih jučerašnji koncert ocijenio vrlo pozitivnim i uspješnim. Nije lako izbaciti album prvijenac pa mjesec dana kasnije (skoro) popuniti KSET, i to ne mamama, tatama, tetama i stričevima, već publikom koja je iskreno zainteresirana za nastup i očito zagrižena i zaljubljena u studijski materijal. Moglo bi se reći i da je još teže opravdati sva očekivanja zvučno i osjećajno uspješnim nastupom kojemu se ne može zamjeriti ništa značajno. Tako je Lika Kolorado (ponovno), unatoč nedostacima vrlo dobro odradila posao i povezala se s publikom i priuštila joj promociju koju će zasigurno čuvati u (lijepom) sjećanju.

ivan blažinović // 10/03/2018

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*