home > koncert > The Degs, (Krnji) Štajner Bend, Hakuna Matata @ Retro, 18/01/2018

kontakt | search |

The Degs, (Krnji) Štajner Bend, Hakuna Matata @ Retro, 18/01/2018

Osobno sam pri slušanju glazbe i otkrivanju iste oduvijek priličnu količinu pažnje usmjeravao na gledanje glazbenih dokumentaraca i video zapisa koncerata i raznih sub-kulturnih događanja. Uz to, kao osoba koja je odrasla primarno na punku, indie-rocku i njima srodnim žanrovima, na domaćoj sam sceni duži niz godina zalazio na koncerte bendova i izvođača iz navedenih žanrova, tražeći među ostalim, dašak onoga što se u drugoj polovici prošlog i početkom ovog stoljeća moglo vidjeti, čuti i osjetiti u klubovima poput londonskog Boogalooa ili 100 Cluba.

Reći da je Retro bar na savskoj klub takvog ranga, a zapravo i programa i kvalitete - očito je preuveličavanje. Ipak, u kombinaciji podrumskog koncertnog prostora s ugođajem kakve elegantnije uređene dnevne sobe, te benda i publike koji su zvučali i izgledali odlično - nisam se mogao otrgnuti dojmu da sam po prvi put u životu na jednom od "tih" koncerata. 18. su na Savskoj svirala tri sastava: Hakuna Matata, (krnji) Štajner Bend te već navedeni The Degs. Međutim, razmišljajuci o nastupu i slušanom glazbenom opusu prva dva benda, priznajem da zapravo i nemam za napisati ništa osim da su Hakuna Matata (čiji je frontmen dobro Vam poznati Krešimir Mišak Šokre) pomalo generični, ali prilično slušljivi i simpatični, dok su Štajner bend prilično zanimljivog auto-ironičnog koncepta, ali osakaćeni ogromnom nekonzistentnošću između različitih numera i nenamjernim prijelazima iz navedene auto-ironije u mješavinu zbunjenosti i potpunog gubitka smisla.

The Degs su pozornicu zauzeli nešto prije 23 sata, predstavljeni kratkom (i prilično nepotrebnom) sesijom slam-poezije te kratkim (i prilično potrebnim) objašnjenjem da "ako su psi - pesi, onda su dogs - Degsi". U tom je duhu bend i započeo nastup. Glasan lavež započeo je u obliku garage-punk čudovišta Johnny Said koje ipak nije zvučalo u potpunosti uštimano, kako ritmično, tako i tonski, budući se vokali, izuzev "Johnny, Johnny" u službi nekog nekonvencionalnog refrena, gotovo ni nisu čuli. Takvi su se tonski problemi nastavili i na iduće dvije pjesme, ujedno i prva dva singla koje je bend izbacio prošlih godina. Ovdje ipak valja napomenuti da Degse takav razvoj situacije ni na koji način nije oslabio ili omekšao, prvenstveno budući je jedan od razloga problema s nedostatkom vokala bila odlična atmosfera u publici tj. stalno penjanje publike na pozornicu i slučajno izvlačenje povezujućih kablova. Tako je unatoč tonskim nevoljama koje su ih zadesile u prve tri pjesme, već i tad bilo očito da bend posjeduje silinu koju nije tako lako zaustaviti ili prigušiti. Režale su gitare iz neozvučenih pojačala, a režao je i frontmen Mihovil čiji je vokal savršeno sjeo na koncept i zvuk bendovog repertoara. Idućih je nekoliko numera ipak popraćeno malo manjim entuzijazmom od strane publike, izuzev odlične Mexico 202 koja i otvara njihov sad već prošlogodišnji album Cliff Rocket (dostupan na bendovom bandcampu). Uslijedile su odlične obrade legendarnih Ramonesa i Johnnya Thundersa te jedina pjesma na hrvatskom koju su izvodili tu večer - simbolično, "Vjeran pas" riječkih Termita. Valja izdvojiti i ubrzanu obradu Hound Doga koju je na usnoj harmonici popratio Bojan Đurđević, frontmen baranjskih swamp 'n' rollera Garage in July.

U konvencionalnom smislu riječi Degsi nisu odradili savršen nastup - bilo je tu raštimanih gitara, promašenih ritmova, neusklađene setliste i mrtvih mikrofona. Međutim, svi znamo da koncerte i ne treba gledati konvencionalno. Pesi su tako nanjušili dobar trag te su u Retrou napravili isto što i na albumu: uz pokoju su grešku, odlične pjesme i tutnječe gitare - napravili glasni i energični rokenrol kaos koji ima itekakvog smisla.

ivan blažinović // 22/01/2018

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*