home > koncert > ELEKTRIČNI ORGAZAM + RIZOL @ Tvornica, Zagreb, 30/09/2016

kontakt | search |

ELEKTRIČNI ORGAZAM + RIZOL @ Tvornica, Zagreb, 30/09/2016

[ rizol ]

rizol   © jura

U povodu tridesetogodišnjice izdavanja albuma "Distorzija" Električni Orgazam je upriličio prigodnu turneju po većim gradovima bivše države. Logično je bilo da prvi koncert bude odsviran u Zagrebu jer "Distorzija" se kuhala u zagrebačkim studijima "Jadran Filma" u zimu 1985./86. (od studenog 85 do ožujka 86.). Kao predgrupa na zagrebačkom koncertu nastupili su Rizol.

U "Tvornici" ugodno popunjenoj mahom ljudima koji su te zime bili mladi "Orgazam" je održao moćan koncert. Ono što ga je učinilo drugačijim bile su baš pjesme s "Distorzije" koje su Gile i ekipa odsvirali onim redom kako su poredane na albumu. I to je bio centralni i najbolji dio koncerta.
[ elekrični orgazam ]

elekrični orgazam   © jura

U prvom su poluvremenu odsvirali miks zimzelenih (Vi, Da si tako jaka, Locomotion ... ) i novijih (Spojimo se sad, Nemaš nikom ništa da daš... ) uključujući i "Bio sam loš" koja će se naći na idućoj ploči. Orgazam i dalje svršava u posljednjih godina standardnom sastavu - Gile, Banana, Švaba, Ljuba i Pače. U nekim pjesmama (mahom s prvog albuma) Gile se povlači u sjenu i mikrofon prepušta "piano manu" Ljubi. Kako su pjesme s prvog albuma furiozne, Ljuba je tu i tamo ostajao bez daha. Što i ne čudi s obzirom na manjak tjelovježbe i višak kilograma. Kad smo već kod kilaže moramo napomenuti da Švaba sigurno ulazi u najuži izbor za "najmršavijeg svjetskog basistu". A što se tiče Bananinog izgleda, postaviti ću vam mali matematički zadatak - Švaba ima 48 kilograma. Banana i Švaba zajedno imaju 156 kilograma. Koliko kilograma ima Banana? Što se tiče bubnjara Pačeta, primijetio sam da on jedini nosi majicu s natpisom "Električni orgazam". Valjda još uvijek mora dokazivati da je član benda. Šalu na stranu, momak svira odlično. Čavketova škola - bez bravura, ali snažno i precizno (stil "Ringo Starr-Charlie Watts" ). A za kostura (Švabu) i debeljucu (Banana) da ne pričam - stare kajle razvaljuju.
Pretpostavljam da vjerojatno sada nervozno vrtite glavama i pitate se - koji k...c ovaj sada drobi o kilogramima i izgledu?! Zamaram vas s tim jer sam fasciniran Giletovim izgledom. Čovjek ima 56 godina i vjerojatno mu je kroz tijelo procirkuliralo svega i svačega (s naglaskom na svačega) ali kao da proživljava drugu mladost i izgleda barem upola mlađe. Ne znam je li za to zaslužan budizam, mlađa riba ili nešto treće ali ne bih imao ništa protiv da njegovih godina i ja imam takav stas (trenutno sam na dobrom putu da po volumenu nadmašim Ljubu i Bananu).

Prije nego što uključimo "Distorziju" evo par podataka za one među vama koji su u školi spavali na satu "Najbolji albumi YU rocka". To je album koji je "Orgazam" lansirao u prvu ligu ondašnjeg r'n'r. Iako su to zaslužili već s prva dva albuma, tek će ih "Distorzija" i jedna svima poznata pjesma s idućeg studijskog albuma "LSD", uvesti u svako pošteno kućanstvo.

Svi znamo da su prve snimke objavili još na kultnom "Paket aranžmanu" (Krokodili dolaze, Vi, Zlatni papagaj) ali su i jedini od tri "paket" benda koji su te pjesme ponovno objavili i na debitantskom albumu. Drugi album "Lišće prekriva Lisabon" bio je s jedne strane komercijalni harakiri, a s druge remek-djelo koje je u to vrijeme (1982.) prošlo nezapaženo, iako je moglo bez problema stajati rame uz rame s albumima perjanica tadašnjeg britanskog post-punka (XTC, Wire, PIL ... ) . Unikatnim djelom i albumom za autistične autsjadere tog doba čini ga i činjenica da svih 17 pjesama ima jednu riječ u naslovu (Odelo, Dokolica, Afrika, Glave... ) . Idući LP "Kako bubanj kaže" najslabiji je od prijeratnih albuma i nakon njega bend je bio pred raspadom. Na "KBK" bubnjanja se latio Piko Stančić jer je Čavke bio u zatvoru. Onda Ljuba odlazi u Ameriku, tako da u bendu ostaju samo Gile i basista Grof. I tada se počinje rađati "Distorzija". Odlazi i Grof, Čavke izlazi iz zatvora, a u bend dolaze dvojica najboljih beogradskih revolveraša tog doba - Švaba i Banana. Sva četiri kotača bila su tu - vožnja je mogla početi. Bend mijenja zvuk, približuje se tradicionalnim formama i to je bilo to - Orgazam je mrtav, živio Orgazam!
[ elekrični orgazam ]

elekrični orgazam   © jura

Važno je napomenuti da je Gile na koncertu ispričao par anegdota pa tako sada znamo da je "Distorzija" u stvari ljubavni album posvećen njegovoj tadašnjoj djevojci Jovani (poslušajte pjesmu "Svaka nova noć" ). Također smo saznali i da je pokojna glumica Sonja Savić ustvari debela devojka iz istoimenog hita, da su neke stvari prvotno bile napisane za bend "Hijene" koji su činili Gile i Piko Stančić, da su autori instrumentala "Horor Bugi" Čavke i Švaba a ovom prilikom su minijaturu isprepletenih ruku zajedno na klavijaturama odsvirali Ljuba i Švaba i da je "Bejbe, ti nisi tu" prvi put odsvirana na promociji "Distorzije" u "Kulušiću". Gile je, pogleda uprtog prema nebu, spomenuo i dvojicu dragih ljudi bez kojih "Distorzije" ne bi bilo. To su naravno Čavke koji je svirao bubnjeve i Radovan Hiršl, autor prepoznatljivog omota albuma. Za kraj su naravno odsvirali "Kapetana Esida". Sada moram malo privatizirati i uzurpirati prostor te ispričati par anegdota vezanu uz "Distorziju" koja se tiče mene i par mojih prijatelja rock and rolla. Na koncertu je bio i 17-godišnji mi sin, jabuka s moga stabla. Kada je počeo "Kapetan Esid" rekao sam mu - "Da nije bilo ove pjesme, ne bi bilo ni tebe" . Isto to mu je sutradan potvrdila i njegova majka. Inače, osim sina, društvo na koncertu su mi činila i dva važna protagonista studentske rock underground scene iz sredine 90-ih. To su Dadi, frontmen grupe "Uši puši", i Rale, gitarista grupe "Krankenhaus". Dadi, još jedan iz jata šibenskih slavuja (Arsen, Mišo, Vice Vukov, Ivo Pattiera, Dadi) , je daleke 1986. odlučio kupiti "Distorziju" u jedinoj šibenskoj prodavaonici ploča. I kaže prodavač: "Nema toga, nismo ni naručili". Pita njega Dadi - "Pa kolika je minimalna narudžba?" Kaže tip - "5 komada!". Dadi ko iz topa - "Naručuj!" i ode u grad, nađe još četiri istomišljenika ... i tako je "Distorzija" stigla u Šibenik. Za Raletovu priču kako je "Distorzija" stigla u Metković nemam dovoljno vremena i prostora. Mogu samo navesti par natuknica: stariji brat, mlađa riba, vruća susjeda i hladna Neretva.
[ elekrični orgazam ]

elekrični orgazam   © jura

Nakon "Distorzije" , do kraja koncerta odsviran je "Greatest Hits" repertoar iz kojeg bi izdvojio šestominutnu verziju "Krokodila" i akustičnu laganicu "Zagreb" za koju je Gile kazao da je nastala u isto vrijeme kada i stvari s "Distorzije".

Suma sumarum - odličan koncert odličnog benda s ciljem prisjećanja na odličan album. Možemo slobodno reći da na krijesti vala koji je pokrenula "Distorzija", Orgazam jaše i danas.

beer baron // 03/10/2016


PS: Isprike bendu Rizol jer smo zbog više sile stigli tek na kraj njihovog nastupa. Zbog tog ih nismo spomenuli u osvrtu.
Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*