home > koncert > Nedjeljno kaosiranje: MOB 47, Pakt, Melkior Tresicz. @AKC ATTACK 04/09/2016

kontakt | search |

Nedjeljno kaosiranje: MOB 47, Pakt, Melkior Tresicz. @AKC ATTACK 04/09/2016

Kako me već otprilike dva mjeseca ne bijaše u Attacku, bolje prilike za početak nove koncertne sezone skoro da nije moglo biti, jer su prošle nedjelje tamo stigli poprilično ugledni švedski d-beateri iz Mob 47, pojačani slovenskim Paktom i domaćim mladim nadama Melkior Tresicz. iz Siska. Pred sam gig, dvorište nije bilo baš onako puno kako se moglo očekivati, uzevši u obzir renome headlinera. Istina je da je nedjelja u pitanju, ali bilo je prije i nedjeljnih gigova na kojima se tražila stolica više. Nema veze.
[ Melkior Tresicz. ]

Melkior Tresicz.   © tutkica

Malo tko je dosad čuo za Melkiora Tresicz.a, i to ne samo zbog nečitanja srednjoškolske lektire, nego zbog toga što je riječ o vrlo novom bendu iz Siska kojima je ovo tek treći nastup. Riječ je o talentiranim mladićima koji sviraju kombinaciju screama i neocrusta, s teškim i mračnim rifovima i još težim i mračnijim vokalima. Ne bih se usudio tvrditi da znam na koje bendove podsjećaju, jer sa scremao a i neocrust podžanrovima i nisam baš na domaćem terenu, ali ću im priznati dobar odabir imena, pošto stvaraju jednu baš kiklopsku i desperatnu atmosferu. Tehnički vrlo dobro usvirano, s jednom manjom greškom kada su malo fulali početak. Epski uvodi i hladna egzekucija, tih 6-7 stvari koje su odsvirali prelijevale su se jedna u drugu kao nafta u Meksički zaljev, ne pružajući baš mjesta za inače obavezne aplauze dobronamjernih posjetitelja. Publika je, očekivano, stajala 5 metara od stejdža, a nije baš ni bilo previše ljudi unutra. Žanrovski su Tresići podosta drugačiji od gostujućih bendova, pa činjenica nevelikog interesa ni ne čudi previše. Nastup je bio i dobra prilika za testiranje novog osvjetljenja koje stoji na Attackovom stejdžu. U svakom slučaju, riječ je o perspektivnom bendu s, nadam se, mnogo svjetlijom budućnošću od njihova papirnatog imenjaka.
[ Pakt ]

Pakt   © tutkica

Sljedeći su na redu Pakt iz Kopra/Ljubljane. Ovo im je bio zaključni nastup zajedničke balkanske mini-turneje u sa švedskim Mobsterima. Za one koji ne znaju, Pakt je četvorka koja roka tvrdi i kaotični d-beat crust. Ono što ih izdvaja od oceana sličnih bendova su dvije činjenice. Prva, žena na vokalu upotrebljava vrlo mnogo echo efekta i drugo, tekstovi su im na čak 4 jezika: engleski, španjolski, slovenski i hrvatsko/srpski. Kako sam već naveo u vezi njihovog prošlog nastupa prije gotovo godinu dana, količina jeke upravo je frapantna, što stvara dojam drevnog prokletstva koje ustaje iz najtamnijih dubina nekog neizrecivog, eonima zaboravljenog užasa. Inače, na snimkama se vokali pjevačice se izmjenjuju s pratećim muškim vokalom ali ovdje to nije bio slučaj, ako se dobro sjećam. Za malo raznolikosti pobrinuli su se uvodi koji su ponekad dodavali stoner štih. Publika je na njima već malo narasla brojčano i duhovno, pa se može reći da su Pakt odradili svoj dio pakta i zabavili prisutne.
[ Mob 47 ]

Mob 47   © tutkica

E sad, Mob 47. Ukratko, riječ je o jednima od svih onih silnih popularizatora Dischargeove verzije punka sa Skandinavskog poluotoka iz 80-ih, uz suborce kao što su Anti-cimex, Totalitär, Avskum itd. među kojima upravo Mob47 slove kao najbrži sa svojim, kako ga nazivaju, mangel zvukom. I doista, rijetko koja stvar traje dulje od minute i pol. Takav muzički minimalizam slijedi jednostavni recept: jedan rif za strofu, drugi za refren, a opne na bubnjevima cijelo vrijeme pod nemilosrdnim udarom. Stvar je u tome da su kombinacije rifova i to kada se radi stanka a kada ne istovremeno vrlo bitan element u svemu, a ovi Švedi su to doveli do ekstrema. Slušanje Moba je jedno jako nabrijavajuće iskustvo. Tekstovi su, da parafraziram neku recenziju s neta, samo tekstovi Dischargea prevedeni na švedski, s tim da su ipak, dodao bih, malo manje ekspresivni a više preachy. Svejedno, te su večeri oni uspješno demonstrirali svoje umijeće sviranja vratolomno brzog hardcore punka iako je riječ o ekipi u već srednjim godinama. Redale su se tako njihove minijature kao što su Vi Rustar Dom Dör, Rustning Ar Ett Brott ,Dom Ljuger, Maktmissbruk, Sjuk Varld, Animal Liberation, Racist Regime, Fred & Rättvisa i tako dalje i tako dalje. Treba reći da to potpuno drugačije zvuči uživo nego na mp3ici dosta loše produkcije, u pozitivnom smislu, naravno. Upotrijebio bih izraz hipnotizirajuće, jer ta baražna paljba koja vas obasipa ne dopušta čak ni mislima da se kote u toj moždanoj kaljuži koju nazivamo ljudski mozak. Odsvirali su i jednu stvar na bisu, ali sve je skupa završilo brže nego premijerski mandat Tihomira Oreškovića. Ili se bar tako činilo. Publika je i dalje većim dijelom sramežljivo stajala 5 metara od stejdža, osim nekoliko oduševljenika koji su se bez ustručavanja mogli razbacivati okolo naokolo kao bombe po Aleppu.
Zaključno, dobar početak sezone u Attacku s renomiranim gostima iz Švedske i Slovenije te mladim domaćim snagama ne bi se baš mogao nazvati kaosom, prije izgredom, ali svi koji su došli po svoju dozu d-beat terapije nisu ostali razočarani. Već se uskoro sprema i nova fešta u Klaonici 17. ovog mjeseca s Warwoundom na čelu kojih je Rat iz Varkuersa, pa ćemo vidjeti na što će to ličiti.

joks // 07/09/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*