home > koncert > PRODIGY @ Jazine Open Air, 01/07/2016

kontakt | search |

PRODIGY @ Jazine Open Air, 01/07/2016

Srpanj je započeo, a s njim i novi val stranih turista koji su se sjatili na našu obalu. Međutim, ovaj vikend prema Zadru su se uputili oni kojima glavni cilj nije bio okupati se i dobiti boju koju bi kasnije mogli pokazivati svojim prijateljima, nego oni kojima je glavni cilj bio uhvatiti pompozno najavljeni koncertni spektakl britanskih electro-punk legendi The Prodigy.

Tri dana prije koncerta na zadarske Jazine stigao je konvoj kamiona i započela je izgradnja masivne pozornice, vrlo vjerojatno najveće koju je taj dio Zadra dosad vidio. Na ovoj turneji, gdje Prodigy više nastupa po festivalima, a manje na samostalnim koncertima, najavljena je ogromna produkcija koja se sastoji od impresivne rasvjete, stroboskopa, pojačanog zvuka od 110 kw i brojnih drugih ekstenzija. Čak je neposredno prije koncerta objavljeno upozorenje za epileptičare, ali i one sa slušnim tegobama. Kada smo stigli na mjesto zločina i ugledali tog kolosa od pozornice, sve je bilo jasno.
[ prodigy ]

prodigy   © z.net

Masa se ispred ulaza počela skupljati već oko 20:00 h. U odličnom društvu i aperitivom u rukama, nikome se nije žurilo zakoračiti u koncertni prostor. Malo "pomalo" čekali smo onih 22:00 h kada je predviđen početak koncerta. Malobrojnu publiku koja se ipak usudila ući dotad je zagrijavao DJ Zmayo. Kako je vrijeme odmicalo tako se veliko parkiralište polako ali sigurno punilo. Nažalost, kod nas je tipično da se ulazi par minuta prije koncerta pa je tako desetak minuta prije početka glavnih zvijezda nastala gužva na oba ulaza. Zbog namjere da se svima omogući ulaz - koncert je započeo petnaestak minuta kasnije. Zbog čega se ekipa još više naelektrizirala za taj nezaboravno energičan show.
[ prodigy ]

prodigy   © z.net

Na pozornici su se pojavile poznate figure i odmah krenule nezaustavljivo uz popularnu Breathe. Masa je podivljala istog trena. Ljudi su skakali, pjevali, otvorio se i mosh pit. Odlična stvar s kojom započinju skoro sve svoje koncerte provjeren je recept za probijanje leda i podizanje atmosfere. Uslijedile su dvije nove pjesme Nasty i Wild Frontier s njihovog zadnjeg albuma The Day Is My Enemy objavljenog prošle godine. Čak su i one prihvaćene izuzetno dobro. Nastavili su se nizati mega popularni hitovi poput Omen, Voodoo People i Firestarter uz paljenje baklji. Svakim hitom atmosfera je bila samo bolja i bolja. Energija koju Prodigy donosi i uspješno predaje ljudima u publici je očaravajuća. Keith i Maxim su odlični predvodnici benda te se ni u jednom trenutku nisu zaustavljali. Trčali su po cijeloj pozornici, skakali i vješali po ogradi koja ih je dijelila od publike.
[ prodigy ]

prodigy   © z.net

Kombinacijom njihove pokretnosti na pozornici, odličnog i svake pohvale vrijednog light showa te nabrijanih beatova postiže se jedinstven doživljaj koji opravdava njihov status kultnog benda. Gitarist, bubnjar i DJ isto su odradili odličan posao, djelovali su profesionalno i energično. Šteta što u prvim redovima zvuk nije bio najbolji, vokal se u navratima pogubio baš kao i gitara, dok je bas povremeno bio preglasan. Ipak, kod miks pulta situacija je bila nešto podnošljivija iako ni taj "nesavršeni sound" nije zaustavio pomahnitalu publiku. Štoviše, u nekoliko navrata pokušao se oformiti i wall of death što nije uobičajeno na ovakvim događanjima (ili jednostavno nisam imao prilike dosad tome svjedočiti?). Kako god, bio je to veoma zanimljiv prizor.
[  ]

  © z.net

Koncert se nastavio uz same hitove Invaders Must Die i Run With The Wolves pa je energija samo rasla. Smack My Bitch Up je još jednom natjerala ljude u totalni trans. To je ujedno bila i zadnja stvar s regularnog djela nastupa. Nakon kraće stanke i zazivanja benda, koncert se ponovo krenuo u istom energičnom tonu pa je taj spektakularni završetak obilježen s Their Law, No Good, Take Me To The Hospital i pola Out Of Space.
[ prodigy ]

prodigy   © z.net

Neumorno se tražio još jedan bis, ali koncert je nakon samo sat i 15 minuta bio završen. Na licima se vidjelo razočaranje jer smo stvarno zaslužili više, pogotovo ako se u obzir uzme cijena ulaznice od 220 kn (!?). Šesnaest pjesama koje su krasile setlistu zvuči korektno, ali s obzirom na njihovu minutažu sigurno je bilo prostora za još minimalno 3-4 stvari.

Publika je prema izlazu krenula s isprepletenim razočaranjem i oduševljenjem. Ali unatoč tome o ovom showu će dugo prepričavati jer je teško nadmašiti energiju i ludilo koju je ovaj koncert pružio. Šteta što je trajalo prekratko. No, kako se ono kaže - sve što je lijepo, kratko traje!

> vidi sve fotke // see all photos

maroje ćuk // 03/07/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*