home > koncert > JARED JAMES NICHOLS & ZAKK WYLDE @ TVORNICA KULTURE, 07/06/2016

kontakt | search |

JARED JAMES NICHOLS & ZAKK WYLDE @ TVORNICA KULTURE, 07/06/2016

Mnogi stari, ali i novi poklonici južnjačkog rocka, sedmi dan mjeseca lipnja, ljeta dvije hiljade i šesnaestog, u svoje su kalendare zabilježili SDMF praznik. Dolazak Jeffreya Phillipa Wielandta, poznatijeg kao Zakk Wylde, domaća je publika prihvatila više nego odlično. Unatoč tome što taj praznik još uvijek nije postao prihvaćen s državne strane, zagrebačka je kulturna Tvornica bila dupkom puna. Nakon tridesetak godina karijere, Željko je konačno odlučio posjetiti i nas kako bi nam pompozno predstavio svoje novo ruho - Book of Shadows II.
[ jared james nichols ]

jared james nichols   © veda

Koncert je započeo Jared James Nichols, odnosno kantautor iz Wisconsina, koji je karijeru započeo tek nedavno. Svoj prvi EP izdao je 2013. godine, a prošle godine i istoimeni album - Old Glory and the Wild Revival.
[ jared james nichols ]

jared james nichols   © veda

Točno u predviđeno vrijeme sa svojom ritam sekcijom, bubnjarom Dennisom Holmom i basistom Erikom Sandinom, Jared je hrabro zakoračio na stage. Poluprazna dvorana u tom trenutku je bila možda preblaga konstatacija. No, to ih nije obeshrabrilo da tijekom prvih nekoliko minuta natjeraju sve cugere u dvoranu. Zvuk nečeg drugačijeg od onog na što je hrvatska publika navikla, pobudili su znatiželju kod ekipe koja je u vrijeme početka nastupa još uvijek ispijala posljednje kapi piva ispred tvorničkih hridi.
[ jared james nichols ]

jared james nichols   © veda

James je tijekom nastupa pokazao ne samo zavidan glazbeni talent, nego i vještinu animiranja publike. Iako vjerujemo da je u publici bilo malo onih koji su znali njegove pjesme napamet, zaraznim je melodijama, vrhunskim solo dionicama te komunikacijom s publikom održao visok nivo zainteresiranosti svih prisutnih. I to do samog kraja. Fantastični trio je konačno dobio poziv na bis, ali se na žalost nas, a vjerujemo i ostatka publike, nije odazvao. Vjerojatno zbog isteka satnice. Šmrc!
[ jared james nichols ]

jared james nichols   © veda

Oko 21:30h se na stage uzdigao dugoočekivani Zakk Wylde. Publika svoje oduševljenje nije krila. Dapače, glasnoća je u tom trenutku nadmašila sva naša koncertna iskustva, a kojih nije bilo malo da se razumijemo. Uzevši u obzir kako je južnjački rock u većinskom dijelu usmjeren američkoj publici i nije populariziran u našim predjelima, pa i to da nas je Žac odlučio počastiti komadićima svoje solo karijere, a ne Black Label Societyem koji je ipak malčice poznatiji, nismo očekivale toliki entuzijazam. Još manje nacionaliziranje praznika.
[ zakk wylde ]

zakk wylde   © veda

Taj je Divljak impresivno nanizao Book of Shadows domino iz devedeset šeste, krenuvši s Sold My Soul, Road Back Home, Between Heaven & Hell, Trowin' It All Away, As Dead As Yesterday te Way Beyond Empty. Stoga nije uopće za čuditi što tada situacija u dvorani bila osjetno dinamičnija.
[ zakk wylde ]

zakk wylde   © veda

Slijedio je nastavak pjesmom Autumn Changes, odnosno prvom pjesmom s novog albuma - Book of Shadows II, nastalog ravno dvadeset godina nakon prethodnika s jednim rimskim numerom manje, a povodom čijeg predstavljanja nas je, uostalom i sam Željac odlučio posjetiti. Činilo se kako se auditorij primirio. No, to je bilo samo prividno zbog nepoznavanja novopečenih lyricsa. Unatoč tome, svaku solažu popratili su odobravajući urlici budući da se njihovo trajanje odužilo i po nekoliko minuta.
[ zakk wylde ]

zakk wylde   © veda

[ zakk wylde ]

zakk wylde   © veda

Kad smo kod solaža, ključan trenutak koncerta bio je onaj u kojem je Žac konačno podivljao spustivši se među svoje poklonike i hrdao gitaru zubima, noktima i ostalim multipraktičnim stvarčicama dok su se vjerni fanovi probijali kroz crnomorske nedaće nebi li dotakli svoga Mesiju. Možda i okinuli koju fotku, ukrali mu trzalicu, spustili koju suzu ili jednostavno bili u transu.

Odjednom je sve utihnulo s prvim singlom albuma Sleeping Dogs. Koncert je bio završen.
[ zakk wylde ]

zakk wylde   © veda

Ali to još uvijek nije sve. Zaboravile smo spomenuti kako nas je Željac, osim gitarskih arsenala, počastio i svojim klavirskim vještinama, pa čak i usnom sabbathovskom harmonikom. Iako se ovaj sastav ne razlikuje mnogo od onog kakav je krasio BLS, etiketu multiinstrumentalnosti, Žac je podijelio s ostalim članovima koji su svojim tamburanjem dokazali dostojnost bivanja uz bok tom legendarnom gitaristu.
[ zakk wylde ]

zakk wylde   © veda

Kad bi se u školi ocjenjivao rokenrol, ovaj bi koncert zaslužio "sjedni, pet"! A ono što bi svakome štreberu mogli zamjeriti je nedostatak komunikacije i antisocijalni hendikep. No, ako je znanje opravdano drugim neverbalnim sredstvima, vjerovat ćemo kako se nije radilo ni o čemu drugome doli koncentracije na uspješno rješavanje zadatka. SDMF!!!
[ zakk wylde ]

zakk wylde   © veda

meli & veda

terapija // 08/06/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Ecstatic Move, Divine Stampede, 21/06/2024, Crvena plaža, Bar

Ecstatic Move, Divine Stampede, 21/06/2024, Crvena plaža, Bar

| 23/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

Body Count @ Šalata, Zagreb, 16/06/2024

| 20/06/2024 | denis |

>> opširnije


cover: The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

The Smile @ Malo rimsko kazalište, Pula, 15/6/2024

| 20/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*