home > koncert > Nije zezanje: PROLEĆE + FIRST FLAME + FAST AS WE GO FAR + AGAINST THE ODDS @ SKCNS FABRIKA, Novi Sad, 01/04/2016

kontakt | search |

Nije zezanje: PROLEĆE + FIRST FLAME + FAST AS WE GO FAR + AGAINST THE ODDS @ SKCNS FABRIKA, Novi Sad, 01/04/2016

Za deset godina koliko se bavi izdavaštvom, novosadski Studentski kulturni centar je objavio 78 muzičkih diskova! Kada pogledamo ostale kulturne aktivnosti koje ova ustanova organizuje (pozorišne predstave, izložbe raznih vrsta, promocije, objavljivanje knjiga, festivali...) možemo da zaključimo kako ovaj mali tim odabranih ljudi radi veoma dobro i uigrano. Novi Sad već dugo vremena nema druge muzičke izdavačke kuće, što predstavlja još jedan dobar razlog da baštinu SKC-a cenimo i poštujemo. Oni uglavnom gledaju da objave debi albume bendova koji imaju stvaralački potencijal. Ovu zlatnu koku izdavaštva treba da hranimo svojom posetom kvalitetnim programima koje SKC organizuje.

Simbolično nazvana "Nije zezanje", koncertna promocija četiri nova CD izdanja se odigrala prvog aprila u domaćem prostoru Studentskog kulturnog centra: "Fabrici". Sva četiri sastava su iz Novog Sada. "First Flame", "Fast as We Go Far" i "Against the Odds" su objavili prvence, dok su veterani "Proleće" publiku obradovali četvrtim albumom. Cena od 400 dinara, za koju ste mogli da pogledate ove četiri skupine, je veoma povoljna i bez činjenice da se za istu na ulazu dobijao jedan od novih diskova po izboru.
[ against the odds ]

against the odds   © antun kaić

"Against the Odds" su bili prvi koji su to veče nastupili. Bend iza sebe ima dosta koncerata i dva EP izdanja. Predstavili su gotovo kompletan materijal sa novog albuma: "Let Friends Be Friends". Počeli su na vreme i žestoko su isprašili svoje viđenje kalifornijskog pank roka. Interesantna je njihova kombinacija dva vokala: pevača Jovana i basiste Marka koji povremeno peva. Njih dvojica kombinuju klasično pank, sa malo agresivnijim pevanjem novopridošlog Jovana koji bi bez problema legao i u neki hard core bend. Uvežbani i energični ipak nisu uspeli da nateraju posetioce da ih podrže skakanjem i divljanjem, što bi se dalo očekivati na ovakvom koncertu. Za ovo definitivno nije kriv bend koji je odlično odsvirao repertoar. Uvek je teško nastupiti prvi i razdrmati, po pravilu, uspavanu publiku na početku festivala.
[ fast as we go far ]

fast as we go far   © antun kaić

Sala je bila skoro puna kada su na binu izašli "Fast As We Go Far". Oni su malo ležernije pristupili promovisanju svoga prvenca: "Nice Guys Cum Last", tako da je meni njihov nastup izgledao za nijansu manje ubedljiv od "Odds"-a. Gitarista i frontmen Zoran (može nam biti poznat kao druga gitara "Atheist Rap"-a) je prilično opušteno uspostavio kontakt sa publikom i pritom je pozdravio sve poznanike koji su došli na svirku. Njihov stil je vrsta melodičnog pop panka koja bi opet trebala da natera publiku na skakanje, ali na žalost i u ovom slučaju do toga nije došlo...
[ first flame ]

first flame   © antun kaić

"First Flame" postoje nekoliko godina i neguju hard core zvuk. Njihov album "Awakening" je agresivan i jasan. Takav je bio i nastup. Konačno su uspeli da raspale publiku i po mom mišljenju su delovali najprofesionalnije. Odsvirali su sve numere sa debi izdanja ali još energičnije nego što zvuče na disku.

Jedina zamerka mladim snagama, koje nose novosadsku scenu, je da se skoro svi sastavi trude da liče na neki muzički pravac, što dovodi do toga da kompletan utisak benda robuje jednom od tih "fazona". Originalnost i lični pečat u sviranju je ono što bi mene najviše obradovalo kod skorije formiranih sastava.
[ proleće ]

proleće   © antun kaić

Takvu zamerku definitivno neću dati veteranima iz "Proleća". Harizma i svestranost pevača i frontmena Fekija je ostavila ozbiljan trag u HC pank sceni Novog Sada. Originalan način pisanja poezije i stil kojim je peva nema šanse da se ne zapamti! Kada pri tome dodamo da su promociju albuma "Bezobrazluk" odradili veoma profesionalno i usvirano, kao što bend i treba da zvuči posle četiri izdanja, imamo dobitnu kombinaciju koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Posle 25 godina rada "Proleća" je kompaktno i zvuči odlično. Koncert su otvorili sa šest novih pesama da bi pred kraj napravili retrospektivu starih hitova: "Nežni cvet", "Kameni ljudi", "So", "Novosadska"... Publika je konačno poludela! Izvođenje starih hitova je obogatio Igor Todorović Zgro, organizator koncerta, koji je povremeno pevao prateće vokale sa momcima iz benda.
[ proleće ]

proleće   © antun kaić

"Nije zezanje" je definitivno bilo interesantan presek domaće underground scene i što se tiče uspešnosti koncerta tu zaista nema šale! Ostaje nam da željno iščekujemo sledeći "Ritam Evrope" u organizaciji Studentskog kulturnog centra i da sa radošću slušamo njihove dalje izdavačke pothvate.

branislav smuk // 05/04/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*