home > koncert > MAJKE @ Tvornica Kulture, Zagreb, 09/10/2015

kontakt | search |

MAJKE @ Tvornica Kulture, Zagreb, 09/10/2015

Goran je Bare doživio pedeset godina. Bez i najmanjeg zrna zluradosti u sebi tvrdim da je to podatak koji, osim u glazbenoj rubrici, zaslužuje mjesto i u onoj naslovljenoj "vjerovali ili ne". Čovjek je to za kojeg se ponekad, i tako već jako dugi niz godina, čini da radi sve kako ne bi poživio još dugo. No, njegov nagon i želja za kreacijom i ljubav prema glazbi su toliko veliki i snažni da ga, a uopće ne mislim da sam patetičan kad ovo tvrdim - drže na životu. I to puno duže nego što smo ja i većina nacije (koju sačinjava i solidan broj onih koji ga smatraju klaunom i sprdaju, i to dijelom s pravom) mogli očekivati. Takav grandiozan jubilej zaslužuje dostojnu proslavu, a ista je upriličena u petak u velikom pogonu Tvornice Kulture.
[ majke ]

majke   © lejapeja

Bit ću iskren, bio sam sumnjičav oko ovog giga. Činilo mi se kako je količina truda uložena u njegovu promociju i organizaciju rekordno malena. Nije bilo plakata po gradu, nije bilo nagradnih igara ni najava po portalima, facebook event je bio opskuran (attendalo ga stotinjak ljudi) i nije sadržavao čak ni nikakav opis, karta je bila jebeno skupa, nije bilo predgrupa i još dosta takvih nekih čudnih okolnosti za koncert ovih razmjera, ako mene pitate. To je rezultiralo situacijom kad par dana prije giga od poznanika u više navrata čujem komentare ala "Kaj fakat Majke sviraju? Gdje?". No, izgleda da sam podcijenio magnetizam kojim Bare zrači. Veliki je pogon naime bio dupkom (molim onoga tko zna nešto više o toj čudnovatoj riječi da mi malo pojasni stvar - radi li se o nekom dubku ili dupetu?) pun. I to čak i prije početka koncerta. Koji je bio najavljen u 22 sata, a počeo je 45 minuta kasnije. Što ne bi bilo ni najmanje čudno da ne pričamo o Tvornici, tamo je to ipak raritet. No, na zvijezde se uvijek čekalo tako da nitko nije bio uzrujan. Naravno da je uvijek najuzbudljivije onih prvih par skenudi nakon što Bare kroči na stejdž, odmah se tu može procijeniti hoćemo li svjedočiti profesionalnom nastupu jednog od većih domaćih glazbenika ili pak profesionalnom kreteniziranju jednog od većih domaćih luđaka. Na svu sreću, bilo je otprve jasno da je čovjek čist, pribran i spreman podariti nam šou za pamćenje.
[ majke ]

majke   © lejapeja

Nepravedno bi bilo spominjati samo Bareta a ne reći da je njegov prateći bend (koji i dalje nosi ime Majke što ionako nije previše važno jer Bare = Majke) također od prve do zadnje sekunde pokazao kako je maestralno pripremljen i kompetentan. Znači, jedna od jačih rock mašina u nas, ono što su namrgođeni solo gitarist Kruno i klavijaturist na svom Hammondu radili ulazi u kategoriju apsolutne virtuoznosti. Ali ne one naporne preseravateljske virtuoznosti već fino odmjerene i ukomponirane garažne blues rock rapsodije, onog pravog pravcatog rokenrola kakvog se danas treba tražiti povećalom. Pjesme su zbog njihovih solaža znale trajati i po par minuta duže, i upravo su to bili highlightovi ovog koncerta. Ta izjava dobiva na težini ako znate da inače najviše slušam ska i punk. Nego, koncert je, baš kao i onaj legendarni unplugged nastup na istom mjestu iz 2008., otvoren numerama Grešnik i Krvarim od dosade a trajao je više od dva sata. Imao je svojih uspona i padova i nije bio najbolji gig ikad, ali mislim da po atmosferi i kvaliteti gotovo da može ući u istu kategoriju kao taj spomenuti od prije 7 godina. Koliko god Bare naizgled bio nonšalantan i izgubljen, on dobro zna što publika želi i što joj mora isporučiti. Zabavljao nas je tako između pjesama svojim karakterističnim polusmislenim izjavama i anegdotama koje su bile iznimno simpatične i u granicama normale a za vrijeme pjesama umjereno neurotičnim činovima (stalno skidanje i navlačenje dugog crnog šala kojeg je u dijelu giga na vrlo upečatljiv način imao prebačenog preko glave; skidanje cipele da nam pokaže urastao nokat i tako dalje), tako da je i s te strane sve teklo više nego dobro. Čak i da nije bio u granicama normale, njemu bi se to dalo oprostiti. On to smije, zaslužio je taj kredibilitet. Jer rokenrol je uvijek volio devijaciju, a Bare je u našoj državi najveći roker, to je sasvim sigurno. On ga živi, osjeća, diše i znoji i što god mislili o njemu to mu ne možete oduzeti. Kao što sam već negdje gore aludirao - da nema rokenrola, Bare ne bi slavio pedeseti rođendan.
[ majke ]

majke   © lejapeja

Prvi dio koncerta je proticao u nešto sporijem tempu uz više priče i solaža (prije svakog sola Bare bi iz nekog razloga uzviknuo "'Ajmo, solito!"). Nije bilo loše, ali možda je nedostajala tu neka hitčina da nas malo prodrma. To je ujedno možda i jedina prava zamjerka (uz povremenu mikrofoniju) ovom koncertu - smatram kako set lista nije bila najsretnije posložena. Svi najveći hitovi su bili poslagani u drugi dio regularnog dijela, dok u početak i bis bili obilježeni puno slabijim intenzitetom. Mislim, svaka čast za Ništa lažno i Neka se čudo desi, ali kad te narod zove da im se vratiš jedno dobrih 5 minuta i kada ti još nakon toga otpjevaju Sretan rođendan (inače službeno najgoru pjesmu ikad skladanu), ipak očekuju vjerojatno da ćeš ih počastiti još kojom rasturačinom i dovesti stvar do eskalacije. To se ovdje nije dogodilo, pa su mnogi počeli napuštati dvoranu još za vrijeme posljednje pjesme i cijela stvar je ispala prilično antiklimaktično. Kažem, radi se o fenomenalnim (prije svega tekstualno) pjesmama koje prodiru duboko u dušu čovjeka, ali došle su u krivo vrijeme.
[ majke ]

majke   © lejapeja

No, nećemo ništa zamjerati slavljeniku, nije to zaslužio. Dapače. Objasnio je nam je još jednom, zajedno sa svojim kolegama, kako zvuči rock 'n' roll teške kategorije, s mudima i srcem. A mi smo mu zauzvrat poklonili iz publike bačenu pljosku sa žesticom, debelo premalu majicu s njegovim likom i natpisom "sretan rođendan" i ono najvažnije - dovoljno odobravanja, podrške i ljubavi da vjerojatno neće moći odoljeti a da nam se ubrzo ne vrati. Sretan ti rođendan Gorane, da te nema trebalo bi te izmisliti. Ako ima boga, neka ti da da poživiš još toliko.

ujak stanley // 12/10/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*