home > koncert > Zagreb Calling - BILLY IDOL + PSIHOMODO POP + PARTIBREJKERS @ Šalata, 13/07/2015

kontakt | search |

Zagreb Calling - BILLY IDOL + PSIHOMODO POP + PARTIBREJKERS @ Šalata, 13/07/2015

Teško je reći koliko znatiželje je u meni ključalo pred zagrebački koncert Billyja Idola i njegove preteće grupe. Može li netko tko već više od dvadeset godina nije napisao poštenu pjesmu ispuniti prostor Šalate, te hoće li njegov koncert biti odrađivanje posla ili nešto više. Ekipa koja je nazočila koncertnoj večeri bila je šarolika, s dosta starije škvadre za koju je evidentno da su odrasli uz Billyjevu glazbu kad je ovaj bio u naponu snage. Predgrupe Billyju su bile Partibrejkers i Psihomodo Pop, a cijela fešta počela je već u 19h.
[ Partibrejkers ]

Partibrejkers   © Edita Sentić

Nastup Partibrejkersa otvoren je uz sivo nebo i dosta praznog prostora, koji se lagano punio i kroz njihov nastup i kroz nastup Psihomoda. Bez ikakve najave krenuli su s hitovima s prve ploče "Ako si" i "Noć". Nakon tog Cane nas je lijepo pozdravio, "zahvalio" se na terminu za svirku i primjetio kako je na koncertu više Hrvatica neg' Hrvata. Redali su kroz nastup svoje najveće hitove, ali nikako nisu uspjeli prodrijeti do ipak dosta hladne ekipe. Bilo je i nekoliko novih pjesama koje tek čekaju izlazak, a koje su još više umirile publiku, a tek pred kraj koncerta s provjerenim hitovima su se ljudi malo razmrdali. Njihov nastup je bio itekako dobar, no ponajviše zbog malog broja posjetitelja, mogao bi bit okarakteriziran kao odrađen posao. Ali ako promatrate desni dio benda na bini (druga gitara, bas) i bubanj, vidljivo je da su oni jednako kao i Cane i Anton, davali sebe i guštali u večerašnjem koncertu. Cane je čak pitao publiku ima li kakvih želja, malo je i zaplesao na sebi svojstven način, ali doprijeti tog ponedjeljka malo jače do publike nije išlo. Nisam siguran koliko je dobar potez organizatora da Partibrejkers stave za otvaranje Zagreb Callinga.
[ Psihomodo Pop ]

Psihomodo Pop   © Edita Sentić

Više bih volio da je tu ulogu preuzeo Psihomodo Pop. Iz više razloga, od kojih je glavni onaj da grupa već dugo nema ono nešto s čime je u drugoj polovici osamdesetih i početkom devedesetih ostavljala trag u glazbi. Gobac je na večerašnjem koncertu bio veliki animator i trudio se dizati atmosferu i motivirati publiku. I to je najveći plus. A i Šalata se već tad fino ispunila (reklo bi se da je bila "polupuna"). Već nakon par pjesama, kao da se sve vratilo u monotoniju atmosferu kakvu su imali i Partibrejkers. Razlog je po meni u aranžmanu njihovih pjesama, koje više ne marširaju zaraznim Ramones rifovima, već je bend u veliku većinu pjesama uveo progresivne i space elemente, kojima su ubili korijen pjesme. Istina, oni te iste aranžmane njeguju zadnjih desetak godina, što je dodatan razlog njihove osrednje (ne)popularnosti. A žalosno je što pjesme s prvog albuma, nastale još u osamdesetima, imaju najveću popularnost. Čak ni novi "megahitovi" poput "Donne" nisu uspjeli dominirati, dok su "Ja volim samo sebe", "Frida" ili "Nebo" bili vrhunac njihovog nastupa. Definitivno bend koji više nije moj, ali zato je svačiji. Najmanje od onih koji su zajedno s njim odrastali.
[ Billy Idol ]

Billy Idol   © Edita Sentić

Organizacija je dotad super tekla, razmak između prva dva benda bio je unutar pet minuta, ali nastup Billyja Idola čekao se dobrih četrdeset minuta. Kad je krenuo, napravio je dobru foru s kompletno ugašenim svjetlima da još malo našpanaju prisutne, nakon čeg' se pali light show i kreće spektakl. Već pri prvoj pjesmi, novoj "Postcards from the Past" nametnuo mi se dojam da je ovo primarno jedan veliki show za nostalgičare. Ako ga samo tako promatram, vrlo lako mogu pisati ostatak izvještaja u superlativu i reći da je sve bilo sjajno, ali nije bilo baš tako.
[ Billy Idol ]

Billy Idol   © Edita Sentić

Njegov vokal je jako daleko od onog po čemu je bio poznat, vrlo često je zvučao kao djedica koji se najeo plina, onog koji izaziva smijeh, a glas postaje bojom istovjetan onom Paje Patka. Još "upečatljiviji" Billy je bio kad je u okviru scenskog nastupa stisnuo šaku kao Dalibor Brun u najboljim danima ili kad pjeva rukama poput Miše Kovača. Od pratećeg benda u prvom planu je bio Steve Stevens, ponekad čak i više nego Billy. Njegove solaže su danas možda i impresivnije nego ikad', ali realno gledajući često je pretjerivao svojim improvizacijama za vrijeme kojih se publika pomalo dosađivala.
[ Billy Idol ]

Billy Idol   © Edita Sentić

Još jedna od stvari koju nisam uspio razumijeti je Stevensovo medley izvođenje pjesama Zeppelina; "Over the Hills and Far Away" i "Stairway To Heaven", kojima je ne znam kog htio impresionirati. Pjesme koje je publika najbolje prihvatila su provjereni hitovi "Cradle of Love", "Dancing with Myself", "Flesh for Fantasy" i sve ostale poznate pjesme iz osamdesetih, a u laganijim "Sweet Sixteen" i "Eyes Without a Face", te na bisu izvedenoj "Rebel Yell", zagrebačka publika je vokalno nadjačala Idola.
[ Billy Idol ]

Billy Idol   © Edita Sentić

Nostalgija je jako zeznuta stvar, ona na prvu ima puno veću moć nego na duže staze. Tako je bilo i večeras, gdje su većinom uživali oni koji rijetko pohađaju koncerte. Njima je ovo bio idealan bijeg od ne baš sjajne hrvatske realnosti. Dobili su show s provjerenim hitovima kroz više od dva sata svirke. Bez da se zagrebe ispod površine sve i je bilo idealno, puna Šalata, raspjevana publika i sigurno pogođene pjesme. Vučemo li paralele, isto je i svakome tko ode na lokalnu vatrogasnu zabavu. Lijepo je živjeti na staroj slavi!

jura // 15/07/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*