home > koncert > Nils Frahm + Dawn of Midi @ Kino Šiška, Ljubljana (SLO), 06/05/2015

kontakt | search |

Nils Frahm + Dawn of Midi @ Kino Šiška, Ljubljana (SLO), 06/05/2015

Nakon ovakve večeri uvijek pomislim kako je potrebno pomnije pratiti glazbena događanja u bliskoj nam i susjednoj Sloveniji, pa činjenica da su oba glazbenika koja su tu večer nastupala pred nama u Kinu Šiška u Ljubljanu došla već drugi put ne bila iznenađenje i ne bi bilo nepotrebnog "e da sam to prije znao!".

Krivci za moje samooptuživanje u ovom slučaju bili su zvijezda večeri Nils Frahm, s čijim sam radom ipak upoznat unazad par godina, te njegova predgrupa Dawn of MIDI, za koje sam sada eto prvi puta čuo. No sad vjerujem da će oba ova izvođača, odnosno njihovi nastupi večeras zasigurno spadati u vrh ovogodišnjih koncertnih događanja kad ću krajem godine podvlačiti crtu.

No, krenimo redom. Dawn of MIDI su bruklinški trio pakistanskog porijekla koji u postavi klavir, kontrabas i bubanj izvode minimalistički free jazz s progresijom ka analognom oponašanju elektroničkih ritmova. Očito ni domaćini nisu bili pretjerano upoznati s prošlim nastupom ovog tria, jer je samo malobrojna publika posjedala po podu dvorane dočekala početak nastupa. Dawn of MIDI su svoju svirku počeli gotovo sramežljivo tiho i naizgled uštimavajući instrumente. Ovo "uštimavanje" je pomalo poprimalo oblike minimalističkih jazz figura gdje je svaki instrument svirao neku svoju melodiju i ritam, a da bi se u četrdesetminutnom nastupu svirka po nekoliko puta usinkronizirala, pa opet naizgled raspala, te ponovo vratila sinkronizaciji i intenzitetu koji je u par navrata nalikovao kakvom pseudo-elektroničkom dubstep gigu. Zatvorivši oči i uranjajući u zvuk, u tim sam trenucima zaboravljao da su preda mnom trojica svirača s klasičnim instrumentima, te se transportirao na nekakav rave party. DUM DUM treslo mi je u ušima, a onda otvorim oči i ugledam pred sobom jednako u doživljaj uronjenog kontrabasistu nadvijenog nad svoj instrument u potpunom transu kako karate pokretima slepa, čupa i klizi po žicama svog instrumenta ne gubeći koncentraciju, preciznost i uživljenost. Zatvorenih očiju svirali su i bubnjar koji je lupao po svim dijelovima svojeg bezčinelnog seta bubnjeva i klavijaturist koji je naizmjence koncertni klavir koristio kao klavir, a potom rukom prigušivši žice pretvarao ga u novi element perkusija. Slušajući njihov nastup pomislio sam kako se trojka genijalno nazvala "Dawn of MIDI", jer zapravo mogu zamisliti kako je iz ovakvih jazz improvizacija upravo i krenula digitalna revolucija zvučnih zapisa, odnosno nastalo ono što danas zovemo elektroničkom glazbom.
[ Dawn of MIDI ]

Dawn of MIDI   © bir

I dok smo još uzbuđeno prepričavali nastup i guglajući na svojim smartphoneima užurbano istraživali od kud su se ova prethodna trojica pojavili, dvorana se zamračila i na scenu je izašao Nils Frahm. Počeo je dio večeri koji se lako može nazvati "Magična priča o klavijaturama". Dva seta klavijatura prekrivala su čitavu površinu pozornice. Na jednoj polovici stejdža smještene su bile standardne četiri nilsove klavijature: koncertni klavir, uspravni piano i dva sintesajzera, dok je drugu polovicu zauzimala custom-made tvorevina nastala prema frahmovim zamislima. Nils Frahm je od prošle godine na turneju počeo vući ove svoje custom made mini orgulje nalik rastvorenom i raskopanom mini klaviru, podignutom uspravno, s tri seta cijevi na postoljima. Prema nilsovim riječima ovaj instrument nastao je spajanjem dijelova dvaju rashodovanih orgulja i njihovim povezivanjem s midi kontrolerom, a povezan je s njegovom željom da raščlanjuje, poboljšava i nadograđuje zvuk klasičnog klavira.

Nils Frahm je klavirski genijalac iz Berlina svrstavan u skupinu neoklasičarskih klavirista poput Olafura Arnaldsa, kojeg je zagrebačka publika imala priliku upoznati u nekom od izdanja ugaslog No Jazz festivala. Sam nastup započeo je poprilično hladno i uštogljeno, nalik klasičnom klavirskom koncertu s publikom u tišini posjedalom pred pijanistom, koji će ju provesti kroz stoljeća klavirske glazbe i završiti uznesenom verzijom Mondscheinsonate. E pa malo morgen! Prvih par stvari moglo je zavarati, jer Nils je za početak izveo par minimalističkih komada sa svog posljednjeg albuma "Solo", koji su bili baš to - samo klavir u svojem najklasičnijem obliku. U tim skladbama prevladavali su skromnost, liričnost, tihost i ljepota. No i te melodije u sebi skrivale su dozu igranja i prividne nesavršenosti, jer bi svako malo bio ubačen neki udaraljkaški element, nastao naizgled nehajnim udarom po mikrofonu, rubu klavira ili čak disanjem samog pijanista. Spojite to s akustičnošću dvorane i već dobijate gozbu za uši, a to je tek predjelo.
[ Nils Frahm ]

Nils Frahm   © bir

A onda je "ludilo obuzelo Nilsa" i ostatak dvosatnog seta protekao je u izmijenjivanju ovakvih laganih introspektivnih kompozicija sa skladabama po kojima je poznat - neoklasičnom progresivnom stapanju akustičnog s elektronikom, istovremeno svirajući na nekoliko klavijatura, kombinirajući ih u loopovima. Kako je kretao "party" dio, Nils je počeo uživljeno skakati i skoro trčati od jednog do drugog dijela svojeg instrumentarija. Osim zvučne, velik dio magije nastupa Nilsa Frahma čini upravo promatranje njega kako uživljeno prebire po tipkama i dugmićima svoje opreme. Stalno sam pomišljao kako bi bilo sjajno da je nad stejdžom jedno veliko ogledalo, jer bi bilo sjajno vidjeti sve što radi, s obzirom da je veći dio koncerta bio leđima okrenut prema nama. No i ovako njegova uživljenost, nemir i ples za klavijaturama imali su opčinjavajući učinak, a brzo i energično prebiranje prstiju po tipkama na trenutke se pretvaralo u nerazaznatljivu hipnotičku mrlju. Kombinirajte to sa sjetnim melodijama koje progresivno dodaju sve energičnije elemente i dobijate neopisivu mješavinu zvuka i pokreta, koji tjera na prepuštanje i nesvjestan, zamišljen pokret.
[ Nils Frahm ]

Nils Frahm   © bir

Nils u svojem istraživanju i igranju izgleda kao da ni sam ne zna kako će ono što svira ispasti. Poznate melodije vodi smjerovima koji mu u tome trenu padnu napamet. Ako mu gledate nastup i deset puta, svaki puta ćete čuti drugu verziju iste kompozicije. Na licu mu se mijenjaju izrazi skoncentriranosti, zadovoljstva i čuđenja, dok poskakuje između klavijatura, tipaka i potenciometara sekvencera ili skida tenisicu kako bi što efektnije gazio klavirske pedale. Reagira s odobravanjem na svaki povik iz publike i zapravo je šteta što takvih povika nije bilo više. Publika u dvorani je bila poprilično suzdržana u izražavanju oduševljenja za izvođenja samih skladbi, čak i onih koje te jednostavno tjeraju da im se neobuzdano prepustiš. U jednom trenutku je i Nils primijetio gotovo pravilnu podijeljenost dvorane na one koji mirno sjede i one koji stoje sramežljivo se prepuštajući se ritmu. To je pripisao upravo svojem podijeljenom repertoaru u kojem se izmijenjuju kompozicije s meditativnim melodijama i plesnim ludilom, što može izazvati zbunjenost. No treba se znati prilagoditi i prepustiti. Strast i energija koju Nils pred tobom emitira kao da postaje nešto živo i opipljivo što prožima prostor i doslovno pokreće mrtve. Morao sam ustati i odati počast toj količini energije i uživljenosti i zapravo bih se osjećao poprilično nezahvalno da to nisam učinio. Čovjek se u transu razotkriva pred tobom, pa možeš mu onda i uzvratiti. A ako je i ovako suzdržana publika bila dovoljno poticajna za ovoliko bogatstvo zvuka i energije, što bi tek bilo da je i publika jednako podivljala kako se divljim činio Nils.
[ Nils Frahm - Toilet brushes ]

Nils Frahm - Toilet brushes   © bir

Skoro dva sata koncerta kao da su prošla u jednom udivljenom dahu, pa skoro nisam ni primijetio kad je Nils na bisu stvar "Toilet brushes - More" počeo stvarno svirati zahodskim četkama udarajući po žicama klavira i stvarajući perkusionistički performans koji je ubrzo prerastao u raspamećenu petnaestominutnu orgiju vještine udaranja prstiju po tipkama. Bio je to trenutak u kojem te obuzmu valovi žmaraca, suza i uzvišene energije i kad jednostavno moraš podići ruke i zavikati "Slav'te Nebesa!", jer ipak nalaziš se u Katedrali (kako se zove velika dvorana kina Šiška). Bio je to trenutak kad smo vjerujem svi u dvorani postali pomalo pomućena uma.
[ Nils Frahm ]

Nils Frahm   © bir

bir // 10/05/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*