home > koncert > CHAOS PUNK FIESTA - BAKTERIJE, NO MORE IDOLS, VODKA JUNIORS & GAJBA @ Attack, 13/03/2015

kontakt | search |

CHAOS PUNK FIESTA - BAKTERIJE, NO MORE IDOLS, VODKA JUNIORS & GAJBA @ Attack, 13/03/2015

Gajba
[ gajba ]

gajba   © kanini kiiru

Dočekali smo i taj dan kad se službeno može proglasiti da Zagreb ima pošteni hardcore Oi! bend. Gajba podjednako vuče utjecaje od američke old-school hardcore škole (Minor Threat, Bad Brains, Negative Approach, Agnostic Front) , kao i britanskog Oi punka (Blitz, Oppressed, The 4-Skins) s istaknutim lokalnim zagrebačkim štihom. Tvrdi aggro hardcore bez suvišnih preseravanja i metaliziranja, prljavi hardcore punk za pankere. Da je Gajba straight-edge bend, što očito nije (pitajte Vinka) bez problema bi se mogli mjeriti s trenutnim perjanicama žanra kao što su Violent Reaction, The Flex ili Protester. Sličnost s navedenima je posebno prisutna u pjesmi nazvanoj "Nova 1", s kojom je Gajba, ako me dobro sjećanje služi, počela ovaj nastup. Dečki iz Gajbe svirali su u par navrata u Grey Roomu, ali to je bilo prije izlaska njihovog demo EP-ja pa je publika onda ipak dosta rezervirano pratila njihov nastup. Ovaj put je odjek kod publike ipak bio bolji, s tim da se Attack! popunio tek pred kraj njihovog nastupa. Nekoliko kožoglavih mladića i ostalih entuzijasta od samog je početka pogalo prateći energičnu svirku, dok su se na set-listi redale pjesme s njihovog nedavno objavljenog dema. "Klošari" je stvar koja ima potencijal da postane himna ove generacije ZG panksa, i, kao takva, najglasnije je dočekana od publike i ovaj put. "Spas" opet naginje više klasičnom hardcore punku, dok je "Oi!", divnog li čuda, brza ojčina koja završava sa svojevrsnim sloganom benda "Sviramo Oi!, mi smrdimo na znoj, kaos i buka, mi nemamo sluha". "Oda Vinku" odaje počast svima dobro poznatoj tamnocrvenoj/zlatnoj tekućini. Kapa dolje i za obradu "World peace" od Cro-magsa. Pri kraju koncerta komešanje u publici je malo splasnulo, ali se bend ipak dva puta vraćao na bis, unatoč razumljivoj iscrpljenosti. Neki s probranim uhom i karijerom u cjepidlačkoj industriji sigurno bi našli neke greške u sviranju, ali one na kraju krajeva samo dodaju na šarmu. Ipak, čini mi se da solo gitara baš nije bila najbolje naštimana za razliku od one na snimljenom materijalu. Što se tiče samog nastupa na bini, posebno se izdvaja pjevač čije neprestano skakanje i energičnost može poslužiti kao primjer ostalima. Pogotovo zato jer je danas nerijetka pojava da se punk bendovi na stejdžu drže kao Karamarko na Danu mladosti. Druga strana medalje je to da je jedan podijeljeni CD, koji se inače mogao kupiti na distrou po simboličnoj cijeni od 10 kn, zbog spomenute energičnosti umjesto da dospije u nečije ruke, završio bačen na pod. Ekipa u publici je na bisu tražila "Klošare" ali oni se nisu ponovili, nego je odsvirana neobjavaljena stvar "Poso", a sam je kraj, po običaju, pripao obradi "Serbus Zagreb moj" s ponekim ska uplivom, pjesmi kao stvorenoj za singalong. Bendu nek je sa srećom u daljnjim aktivnostima, jer je jasno da imaju potencijala postati ozbiljan igrač na lokalnoj punk sceni, a možda i šire.
[ gajba ]

gajba   © kanini kiiru

Bakterije
[ bakterije ]

bakterije   © kanini kiiru

Sljedeći bend ove fešte čakovečke su Bakterije, sjevernjaci s podosta godina pank staža. Do njihovog se nastupa prostor Attacka već pristojno popunio. Kako sam ih već mnogo puta gledao, nisam jurio da stignem na sam početak, pa sam ušao negdje na sredini nastupa. Kako je svima dobro poznato, bakterije se najugodnije osjećaju na toplim, vlažnim i prljavim mjestima, baš poput Attacka te noći. To vrijedi i za ove međimurske. Njihovo je prirodno stanište klasični punk rock s tu i tamo kojom jednostavnom gitarskom solažicom i pjevnim, melodičnim refrenima. U svojih petnaestak godina sviranja rijetko kad napuštaju tu sigurnu zonu uličnih tema i teenage bunta, pa se ne može baš reći da su avanturisti u muzičkom smislu. Prije tri godine na bandcampu su objavili svoj drugi album "Dižem svoj glas", koji je dostupan na besplatno skidanje. Sam koncert je prošao bez nekih osobitih zamjerki. Našla se tu "Kad si mlad", za koju su snimili spot na YouTubeu, onda "Zaboravi me", jedna od starijih stvari s jako pamtljivim refrenom. "Kako da živimo" i "Slobodan" kratki su izleti u kakti angažiranije vode. Nakon Gajbine numere "Oi", bakterije nastavljaju tradiciju maštovitih naziva pjesama s duplim "Oi Oi", ubrzanim streetpunk pozivom na poganje. Pred sam kraj su odsvirali "Sam", s ponešto mračnijom atmosferom, da bi nastup završili s himničnim "Mirom" Riječ je o pjesmama za koje se ne može baš reći da otvaraju nove lirske obzore punk poetike, ali za koga je, dobro je, što bi se reklo. Ovog puta nisu odsvirali "Antifa hooligans" od Los Fastidiosa, što im je inače običaj. Je li to možda zbog toga što im se činilo da publika nije dovoljno zagrijana ili zbog toga što su možda zaključili da je pjesma već skroz izlizana, stvarno ne znam. Ipak, kao soundtrack za ispijanje jeftinoga pića, zajebanciju, druženje i zajedničko urlanje, nastup Bakterija je i ovako savršeno odigrao svoju ulogu.
[ bakterije ]

bakterije   © kanini kiiru

No More Idols
[ no more idols ]

no more idols   © kanini kiiru

Kako je ovo bio petak 13. za moje moždane stanice, moram priznati da sam nastup No More Idolsa popratio kroz blagu alkoholnu izmaglicu, pa neću biti previše opširan u svojim baljezganjima. No More Idolsima je ovaj koncert poslužio kao za zagrijavanje za skorašnju Euro/UK turneju na koju kreću zajedno s Abergazom 27.3. Posjetit će se tu Maribor, Jena, Amsterdam te Ipswich, Manchester, Liverpool, London i Hastings. Pa neka im je svima sretan put i uspješna turneja! NMI su jedna od okosnica zagrebačke undergorund punk scene, postoje već 11 godina a izdali su 3 albuma, od kojih je posljednji, "Fiasko" također dostupan na bandcampu za besplatni download. Skoro sve pjesme s "Fiaska" su se našle na set-listi. Redom, odsvirane su "Godine", "Nepotreban", "Vaš svijet", "Dalje", "Imaš ih 100", "Iza jačeg", "Padaš" , "Gazde, psi, lopovi", "Svakog dana" (koja je na albumu popraćena milozvučnom harmonikom), zajedno s nekim starijim numerama "Samo ravno", "Provjera", "Ego", "Stvarnost", "Kamikaze" (zahvaljujem na papiru s popisom pjesama). Za razliku od prošla dva benda, garažoidni punk Idolsa ozbiljnijeg i mračnijeg tona nije toliko za singalonganje koliko za slušanje i tapkanje nogama. Glazbeno nešto ambiciozniji i pustolovniji, njihov je zvuk izrazito obilježen osebujnim Žikkovim vokalom koji donosi tu jaku prepoznatljivost već na prvo slušanje. Tekstove Idolsa, koji se dotiču većinom svakodnevnog iskustva i osobnih frustracija, prati mid-to-fast tempo na bubnjevima pojačan čupavim gitarskim rifovima i, i to ću reći, vrlo pristajućim lickovima na solo-gitari koji muziku dižu na još višu razinu. "Fiasko" je stvarno vrijedan slušanja pa ga ovom prilikom preporučujem. Ovog je puta, kao i mnogo puta dosad, nastup No More Idolsa završen s tounge-in-cheek obradama "Programa tvog kompjutera" i "Kolačića" koje su, kao i obično, rasplesale publiku i napravile uvod u veseliju polu-elektronsku party atmosferu sljedećeg benda iz (očigledno ne toliko) napaćene Grčke.
[ no more idols ]

no more idols   © kanini kiiru

Vodka Juniors
[ vodka juniors ]

vodka juniors   © kanini kiiru

Gosti s adresom u Ateni (iako oni sami, zbog svojih čestih turneja, od kojih je jedne i ovaj koncert dio, na internetu navode "everywhere" kao lokaciju) posebna su priča. Iako nisam za njih uopće čuo prije ovog koncerta, čini se da se radi o neobičnoj kreaturi od koje je jedna polovica punk rock bend a druga elektronski dub kolektiv. Začudna mješavina žanrova, od hardcore punka preko hip-hopa do dub elektronike, sugeriraju da je riječ o bendu koji može biti zanimljiv vrlo širokom spektru ljudi. Sad, kako nisam baš ljubitelj duba ni elektronike, posebno u slučaju navedenog alkoholiziranog stanja, ne mogu reći da mi je ovaj bend nešto posebno sjeo. Tim više što mi je nekako promakla obrada od Rich Kids on LSD nazvana "Drink Positive", za koju sam inače prije uočio da sviraju na live nastupima. Sjećam se samo numere "Last Chance" s prepoznatljivim gitarskim uvodom. Ostatak pjesme priziva slike pijanih noći na plaži, kao, uostalom, i ostatak njihovog opusa. Riječ je o bendu koji je dušu dao za ljetne festivale kojih je na Jadranu popriličan broj. Taj sredozemni hedonistički šmek, dub s mnoštvom zvučnih efekata i zamjetan naglasak u tekstovima na engleskom, moju su sada već prilično rascijepljenu i podivljalu svijest podsjetili na one Skavile u uvali Voz na Krku. Ako se ne varam, Vodka Juniorsi nisu previše dugo svirali, pa se nakon maksimalno 45 minuta počelo puštati muzika za after party. Ipak, nakon koncerta vjerojatno jedan od članova benda mi je pod ruku tutnuo CD njihovog aktualnog izdanja "Clubriot", inače trostrukog konceptualnog albuma za čiju su produkciju skupljena sredstva na Kickstarteru. Sumnjam da ću ga baš istrošiti puštanjem, ali sve što je besplatno u ova je vremena dobrodošlo.
[ vodka juniors ]

vodka juniors   © kanini kiiru

joks // 17/03/2015

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*