home > koncert > MAYBESHEWILL, FLOOD OF RED, MOSKAU @ AKC Attack, Zagreb, 29/10/2014

kontakt | search |

MAYBESHEWILL, FLOOD OF RED, MOSKAU @ AKC Attack, Zagreb, 29/10/2014

Živimo u globalnom selu, svakoga dana se kroz vaš grad, državu, kontinent kreće bezbroj glazbenika u kombijima, svaki sa svojom pričom i ciljem ali i sa zajedničkom ulogom u stvaranju jedinstvene mreže poznanstava, prijateljstava i uspomena. U tom neprestanom bjelosvjetskom moshpitu neke postaje se nekim ljudima iz nekih razloga ispostave sigurnim lukama u kojima znaju da će ih dočekati razdragani domaćini i ponuditi im uvijek veliku dozu topline i pozitivne energije. Sudeći po tome što su nam došli treći put u posljednje dvije godine, ali i po atmosferi koja je na svakom od tih druženja vladala, imamo za pravo vjerovati da Zagreb postaje jedan od takvih svjetionika na putešesvijama grupe Maybeshewill, post-rockera iz srca Engleske.
Koncert je ponovno, kao i prije dvije godine kada su rasprodali prostor tjedan dana prije nastupa, održan u AKC Attack, a ovoga su puta došli pojačani prijateljima iz Glasgowa Flood of Red te koprivničkim snagama Moskau.
[ Moskau ]

Moskau   © Tina Antolić

Moskau je otvorio večer, čini se kao zanimljiv projekt. sviraju prilično eksperimentalnu varijantu noise muzike, a kroz nastup im se na pozornici pridružuju dodatni članovi. U ovdašnjim se okvirima teško nadati ikakvom proboju ili tržišnom uspjehu njegujući takav glazbeni stil, ali to ponekad može biti i olakšavajuća okolnost, ako ne na egzistencijalnom planu, a onda barem na onom artističkom. Možda i zato što je bio neobičan i zanimljiv (pa je, kao, brzo proletio), učinilo mi se kako nastup Moskau nije trajao više od dvadesetak minuta, nakon kojih su prepustili mjesto u sve punijoj dvorani bendu koji zagrijava narod za Maybeshewill već tjednima diljem Europe, škotskim momcima Flood of Red.
[ Moskau ]

Moskau   © Tina Antolić

[ Flood of Red ]

Flood of Red   © Tina Antolić

Oni su ovoga ljeta izdali novi album Throw, koji je pokupio kritičarske lovorike i oživio njihovu karijeru. Iako izgledaju kao screamo bend, oni su to samo dijelom. Mnoge su pjesme, naime, uz urlajuće agresivne post-hardcore dijelove bile obilježene mekšim, melodičnim (ponekad i novovalnim) sintisajzerom vođenim melodijama. U tom grmu leži i jedina mala zamjerka njihovom inače sasvim solidnom nastupu, svaka (ili gotovo svaka) pjesma je funkcionirala po tom nježno-divlje-nježno principu, pa bismo ih mogli okarakterizirati malčice predvidljivima. Publici su se, izgledalo je, prilično dopali, pa su se tako odazvali pjevačevim pozivima da se približe pozornici i stvore solidnu atmosfericu kao zagrijavanje za zvijezde večeri.
[ Flood of Red ]

Flood of Red   © Tina Antolić

[ Flood of Red ]

Flood of Red   © Tina Antolić

U 22.45, držeći se najavljenog rasporeda u minutu, na pozornicu su kročili oni zbog kojih smo svi skupa te jesenje srijede i došli u Pierottijevu. Otvorili su s In Amber, ali usudio bih se reći da to i nije toliko bitno. Nije ključno ni kako su izgledali (jednostavno i pristupačno), ni što su pričali (malo i ništa), ni koje su pjesme svirali (naglasak na one sa zadnja dva albuma, ali obuhvaćena sva izdanja). To su sve minorni detalji u puno široj slici putovanja u bespuća svemira vlastitih emocija na koje su nas ovi mladići odveli.

Pjesme Maybeshewilla možda nemaju stihove, ali se vjerojatno baš zato uspijevaju obratiti svakome na njegovom jeziku i prenijeti osjećaje utjehe zbog nesretne ljubavi, sjete za boljim vremenima i svjetske boli tako direktno i iskreno da je to gotovo nevjerojatno. Instrumental govori više od tisuću riječi. I vodi vas na rollercoaster emocija koji vam ne izaziva mučninu koliko god dugo se na njemu vrtili. I ne želite da prestane.
[ Maybeshewill ]

Maybeshewill   © Tina Antolić

U ovom pomno isplaniranom i maestralno odrađenom putovanju (tu i tamo je pukla pokoja žica, ali to nije poremetilo ritam nastupa) dečki su se pobrinuli da nas na polasku pomaze nešto blažim zvukovima, da bi sve skupa s vremenom postajalo sve slojevitije, energičnije i žešće, te na kraju i eskaliralo u epskim izvedbama Not For Want of Trying, He Films the Clouds, pt. 2 i Seraphim & Cherubim u kojima su pokazali svo svoje umijeće i ostavili nas bez daha. Dozvali smo ih na bis koji vjerojatno ne bi bio jedini da nas ovlašteni nisu spriječili puštanjem glazbe i paljenjem svjetala, ali možda je tako i bolje - ovako intenzivna iskustva valja pažljivo dozirati. Ovom je prilikom propisana doza bila 80 minuta guštanja u atmosferi koja je cijelo vrijeme, unatoč činjenici da prostor nije bio rasprodan, bila vrhunska - topla, opuštena, prijateljska, gotovo domaća.
[ Maybeshewill ]

Maybeshewill   © Tina Antolić

Vjerojatno najbolji opis ovog nastupa je s pozornice dao sam gitarist Robin: "Zagrebe, pamtit ćemo ovaj koncert po dvije stvari - prva je da su nam pukle 4 žice, a druga da je bilo jebeno odlično!"

ujak stanley // 31/10/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*