home > koncert > HUGH LAURIE with The Copper Bottom Band @ Dom sportova, 15/07/2014

kontakt | search |

HUGH LAURIE with The Copper Bottom Band @ Dom sportova, 15/07/2014

Za zagrebački koncert velike glumačke zvijezde, koji nam je poznatiji kao dr. House, a puno manje kao Hugh Laurie vladala je poprilična zainteresiranost. U dvoranu sam ušao oko 20h, a već tada su tribine, njen središnji dio, bile ispunjene. Do samog početka koncerta, mala dvorana Doma sportova, u kojoj nažalost klima nije radila i bilo je poprilično vruće, ispunila se skoro do kraja, a jedino su krajnji uglovi zjapili prazni.
[ Hugh Laurie, Dom sportova ]

Hugh Laurie, Dom sportova   © Vanja Šolin

Bez ikakve predgrupe, prateća grupa The Copper Bottom Band izlazi na pozornicu točno u 21h. Da je Hugh Laurie veliki fan jednog od najvećih blues pijanista u povijesti, Dr. Johna, je od početka bilo vidljivo. Koncert je otvorio s možda i najvećim klasikom Dr. Johna, "Iko, Iko", a ovaj poznati doktor blues glazbe kroz koncert je spomenut više od nekoliko puta. Uz sviranje klavira i pjevanje, Hugh Laurie je pokazao i svoje zabavne plesačke pokrete. Koliko god strani glazbenici nemaju znanje hrvatskog jezika, Hugh se potrudio pa nas je počastio s "dobro veče, dobro došli, kako ste?". Baš ta komunikacija i interakcija koju je imao bila je nagrađena ovacijama i cijelo vrijeme koncerta držao je atmosferu na visokom nivou.

Koliko god ovo nije bio koncert na kojem se pokazivalo neko sviračko umijeće i soliranje na pojedinim instrumentima, toliko je zabavljački dio davao koncertu ono nešto. Na primjer, tražio je od publike da s njim zapjeva poznati refren "Come on baby, let the good times roll" i publika mu je uzvratila gromoglasno, toliko koliko niti sam nije očekivao. U nekim pjesmama, posebno onim laganijeg tempa, poput "Evening" imao je ugođaj američkih barova u jutarnjim satima, gdje su ostali slušati samo oni koji nemaju gdje poći. Okrhnuo je Argentinu u kojoj je nedavno nastupao, rekavši da je jako lijepa i jako tužna zemlja, naravno aludirajući na poraz u finalu svjetskog nogometnog prvenstva. Nakon takvog uvoda uslijedio je "Kiss of fire", pjesma u tango ritmu. Vokalne dionice s dr. Houseom u toj pjesmi, kako na albumu, tako i na koncertu dijeli Gaby Moreno. Pred kraj pjesme njih dvoje su nas počastili vrućim tangom. Vokalne mogućnosti Gaby Moreno uopće nisu upitne, ali još veću snagu pokazala je Jean McClain, koja je uz sjajne vokalne mogućnosti, bila i vrhunski animator. Toliko da se na trenutke zapitate, tko je glavni na pozornici?
[ Hugh Laurie, Dom sportova ]

Hugh Laurie, Dom sportova   © Vanja Šolin

Tu možda leži i najveći problem ovog koncerta, jer da Hugh Laurie nije bio raspoložen za komunikaciju i animiranje, pitam se u kojem smjeru bi išao ovaj koncert. Jer više nego na trenutke su u prvom planu istrčavale prateće vokalistice, koje su pokazivale jednaku količinu emocija i snage kao i glavni igrač. Baš u tim trenucima sam se zapitao jel' uopće potrebno da Hugh Laurie bude s ovom ekipom. Ali naravno, da je večeras nastupao samo prateći bend bez glavne zvijezde, pitanje je koliko bi bilo publike, a samim tim i ove uzavrele atmosfere koja ju je krasila. Jer Hugh Laurie kroz zagrebački koncert nije bio neki virtuoz klavira, više muzičar koji drži priču iz drugog plana. Ali zato je žario i palio publiku scenskim nastupom, a bilo je i nazdravljanja viskijem. Naravno da ovakav koncert nije mogao bez bisa, a doživjeli smo dva. Obzirom da je prvi bis započeo riječima; "Zagreb, you're fuckin' great", bilo je jasno kakva je kemija postignuta.

Iz svega napisanog da se zaključiti da najveća zvijezda ovog koncerta nije bio ni Hugh Laurie, ni bilo koji član pratečeg The Copper Bottom Band, već zagrebačka publika, koji je ovaj koncert učinila posebnim. Mogu reći samo šteta što koncert nije održan na Šalati, ali iskreno vjerujem da ćemo se tamo vidjeti svi zajedno na popravnom.

jura // 16/07/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*