home > koncert > NEUROSIS @ Pogon Jedinstvo, Zagreb, 01/07/2014

kontakt | search |

NEUROSIS @ Pogon Jedinstvo, Zagreb, 01/07/2014

Prvo bi se morao dobro izlemati i išibati. Sebe samoga za pokoru bičevima i koprivama. Debila koji nije čitao najavne e-mailove organizatora da se vrata otvaraju u 19h, a da prvi bend, beogradski Consecration započinju sa svirkom u 20.30h. A Neurosis koje čekam još tamo barem od koncerta Isis u velikoj dvorani kina Teatra&TD, biti će nekih 5 godina, da izlaze na pozornicu u 21.20h.
[ Neurosis @ Jedinstvo ]

Neurosis @ Jedinstvo   © Edita Sentić

Da ne pričam što mi se dešavalo i kakve bedastoće su me omele (između ostalog i nefunkcionalni bankomat zbog kojeg sam morao ganjati prvi raspoloživi 3 km dalje), pa sam ja lijepo poput nekih elitista došao ispred Močvare brže-bolje u samoj špici koncerta kalifornijskih legendi. Onako, otmjeno je kasniti. Niti sam ne znam što i kako sam ja to gruntao u glavi da će svirka po običaju 'sigurno' početi iza desetke, ma brus kretenu.
[ Neurosis @ Jedinstvo ]

Neurosis @ Jedinstvo   © Edita Sentić

I onda, fino dobijem plastificiranu press iskaznicu na kojoj lijepo piše 'dozvoljeno je fotografiranje samo prve tri pjesme' i 'nije dozvoljeno fotografiranje s stagea kao ni snimanje koncerta'. A koja je sad pjesma po redu? Biti će da im je ovo već jedno peta-šesta, dobio sam odgovor. Eh... I tako ti ja krasno nisam opalio niti jednu sliku. Barem da imam za uspomenu...
[ Neurosis @ Jedinstvo ]

Neurosis @ Jedinstvo   © Edita Sentić

Kad sam ušao u dvoranu koja je bila jako dobro popunjena Neurosis su taman završavali "Water is not enough" s albuma "Given To The Rising" (2007). Navodno su s njega još ranije izveli i "Distill (watching the swarm)", a meni je s jako kratke set-liste od samo 10 pjesama zapala čast da pogledam i odslušam 4 pjesme: "My heart for deliverence", "Bleeding the pigs" (obje sa posljednjeg "Honor Found In Decay", 2012), starija "The doorway" ("Times Of Grace" album, 1999) i "Stones from the sky" (2012). I nije bilo nikakvog bisa. Odgledao sam nekih 40-tak minuta i to je bilo to.
[ Neurosis @ Jedinstvo ]

Neurosis @ Jedinstvo   © Edita Sentić

Po očekivanju, zvuk je bio, usuđujem se reći perfektan, a svirka bez prigovora. Koncentrirana, odavno uigrana i naštelana sa svim pripadajućim medikamentima, psihodeličnim seansama, žestokim riffovima, krešendima, dinamičnim aranžmanima, ambijentima, atmosferalijama, 'up and down' izmjenama tromih i teških ritmova koji faširaju i proždiru kamenje, beton, gvožđuriju...
[ Neurosis @ Jedinstvo ]

Neurosis @ Jedinstvo   © Edita Sentić

Ni Scott Kelly, ni Steve Von Till nisu gotovo prozborili niti jedne riječi između pjesama, tek je na samom koncu netko iz postave dobacio 'thank you and goodnight'.
[ Neurosis @ Jedinstvo ]

Neurosis @ Jedinstvo   © Edita Sentić

Ali te 4 stvari s kojima, na koncu ipak moram biti zadovoljan što sam barem njih uspio doživjeti, a moglo je proći i tako da uopće niti ne stignem na svirku bile su do daske katarzične hipnoze post-metala, žanra kojem su oni još davne 1992. udahnuli sve atribute, performanse, oblike, konfiguracije i tehničke finese koje su se zvanično priznale tek desetak godina kasnije, ali ne u njihovu inovatorsku vrijednost i važnost, već u korist Isisovog albuma "Oceanic".
[ Neurosis @ Jedinstvo ]

Neurosis @ Jedinstvo   © Edita Sentić

Nema veze. Sve ovo skupa je bilo neprocijenjivo bogatstvo i iskustvo doživljaja za vidjeti i svjedočiti nastupu ovakvog značajnog benda koji u niti jednom trenutku svoje skoro pa 30-togodišnje karijere nije podlegao pritisku komercijalne etike banalizirajući same sebe s ciljem marketinški uhodanog biznisa. Toga kod njih apsolutno nema i ne zanima ih niti da dobace 'ajmo ruke u zrak' prilikom izvedbe nekih dionica koje imaju šmek lakših nota za široki auditorij.
[ Neurosis @ Jedinstvo ]

Neurosis @ Jedinstvo   © Edita Sentić

Ah, a kad su završili, činilo mi se da je za mene tek tada trebalo početi i da uz tu njihovu magiju mogu zaglibiti u telekinezu i metafiziku, te vratiti vrijeme barem sat i pol unazad... Ajojoj što sam to u globalu propustio zbog nekih privatnih razloga. Biti će mi žao još jako dugo.

horvi // 03/07/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*