home > koncert > ŠUMOVI PROTIV VALOVA + UMRIJETI ZA STOJEM @ AKC Medika - Attack, Zagreb, 07/06/2014

kontakt | search |

ŠUMOVI PROTIV VALOVA + UMRIJETI ZA STOJEM @ AKC Medika - Attack, Zagreb, 07/06/2014

I to sam doživio da me prekore i zamole da ne brbljam za vrijeme svirke. Razumio bih da je u pitanju posjeta galeriji, književna večer, kazališna predstava, neka akustika, jazz, klasična glazba ili, šta ja znam, teniski meč, ali na rock koncertu to bi ponajmanje mogao očekivati.

Evo, taj vikend sam imao najbolju volju otići na tri dana u Sisak na festival u željezaru, ali zbog nekih sasvim privatnih okolnosti sam morao ostati u Zagrebu. I onda odlučih doći u Attack na ovaj koncert gdje igrom slučaja naletjeh na jednu osobu koja je također bila spriječena otići u Sisak pa smo udružili zajedničke lamentacije i zadubili se u kojekakve teme o mjuzi pričajući cijelu večer.
[ DJ Ivan Krzelj ]

DJ Ivan Krzelj   © horvi

Inače, ovaj koncert je u uredničkoj koncepciji Ivana Krželja iliti Muzikfantastique početak novog serijala dugovječnih emisija "Muzikfantastique Wave FM" Radio Studenta koje će od sada biti stacionirane u klupskim prostorima. Za sada, ovaj prvi projekt je snimljen i biti će naknadno emitiran, a vjerojatno će se u dogledno vrijeme i prenositi uživo. On je prije koncerta puštao vrlo dobro izabran repertoar elektronike, EBM-a, dark-wavea, post-industriala, kraut rocka, a onda je na pozornicu izašao UMRIJETI ZA STROJEM, oneman bend koji je kroz 8 godina rada ostvario zavidnu kolekciju izdanja s nekoliko odličnih radova. Posljednje je bilo, ako se ne varam kompilacijska audio kaseta "Ponavljanje je manjka učenja" iz 2012. godine.
[ Umrijeti za strojem ]

Umrijeti za strojem   © horvi

Tu kod njega nije bilo nikakvih oscilacija. Samplovi, matrice, fina elektronska plesna glazba u rasponu od synth-popa do EBM-a i post/electro-industriala s ponešto efekata i opsluživanja samplera, te njegov izuzetno karizmatičan Curtisovski vokal s tekstovima na hrvatskom jeziku uz pratnju video projekcija. Moglo se komotno i zaplesati, pa i zaurlati na neke refrene, primjerice obradu Videosexa "Sivi dan" ili na njegove autorske "Izvan struje" i "Mini suknja - psihoanaliza".

Ali kuršlus je stigao kad su ŠUMOVI PROTIV VALOVA počeli svirati. A sviraju post-rock, da sada ne prevrćem činjenice. Baš sam tih dana preslušavao kompletnu diskografiju Neurosis koji znaju imati vrlo sličnih kompleksnijih pjesama, dakako i nekih puno žešćih gitarskih riffova, no u principu Šumovi osim što su daleko mekši, istovremeno su i psihodelični, ambijentalni, te prožeti ugodnim seansama Nikše na klavijaturama koje donose specifičnu prozračnost kakvu nemaju mnogi bendovi iz faha post-rock/metala.
[ Šumovi protiv valova ]

Šumovi protiv valova   © horvi

Tempovi im variraju od bržih i plesnijih sve do tromih, a pjesme nose i određenu količinu melankolije i obavezne letargične monotonije budući da su odreda instrumentali obavijeni i kraut-rock formatima s kojima 'post' mnogo koketira. I tako smo se našli zatečeni da sjedivši na podu, dakako slušajući bend uleti sam Ivan 'dajte prekinite s pričom, smetate ljudima, zbog vas ne čuju bend'. U isti mah smo graknuli: 'pa kaj je i pričanje na rock koncertu zabranjeno'? Pogledali smo se u čudu ne mogavši vjerovati da je netko od prisutnih uopće ukapirao kako razgovaramo i zbog čega bi nekome smetalo što pričamo... Ajde, jesmo se zgasili na neko vrijeme, ali smo nastavili trabunjati jer smo došli do zajedničkog mišljenja da nismo u crkvi ili muzeju već na mjestu gdje se toči piva, sluša glasna muzika i bend svira glasno.
[ Šumovi protiv valova ]

Šumovi protiv valova   © horvi

Nikako nam zbog ovoga nije prisjela svirka benda koji je odličan i čije smo poteze stalno komentirali 'slušaj sad ovo, pa na kaj te podsjeća ovo, pa ovdje ima malo Floyda, sim starog Mogwai, ovdje Neu! i Can'... i tako svašta nešto. I ne kontam šta sad tu nekome smeta što smo uopće pričali, pa baš da smo i pričali, što jesmo, neke sasvim drugačije teme i probleme iz privatnog života. Šta se ustvari koga tiče što smo mi vodili dijalog, a onda smo komentirali kaj bi se sad dogodilo da zaplešemo jer su nas ponesli i njihovi ritmovi. Nije valjda da je i to zabranjeno i da bi nekome smetalo? Pa kakvi su to razmaženi ljudi počeli dolaziti na koncerte da ih de-koncentrira spika dvoje ljudi? Pričao sam o tome svojim kolegama na poslu i onda su mi rekli da ih zajebavam i da izmišljam bedastoće...

horvi // 12/06/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*