home > koncert > AMIRA MEDUNJANIN @ ZKM, Zagreb, 15/05/2014

kontakt | search |

AMIRA MEDUNJANIN @ ZKM, Zagreb, 15/05/2014

Drugi koncert u nizu desetog jubilarnog VIP Zagreb Jazz Festivala u ZKM je donio veliku sarajevsku pjevačicu sevdaha, Amiru Medunjanin. Amira je dva dana prije koncerta izdala svoj novi album Silk & Stone, koji je premjerno predstavila zagrebačkoj publici. Koncert Amire Medunjanin rasprodan je tjedan dana unaprijed, što dovoljno svjedoči koliku popularnost Amira uživa u glavnom nam gradu. Uvijek pohvalna priča kod jazz koncerata je njihov početak, koji uvijek započne u zakazano vrijeme bez puno kašnjenja. Tako je bilo i večeras. Na početku koncerta sve prisutne pozdravio je gospodin Kokanović, i zahvalio se pokroviteljima koncerta bez kojih bi bilo nemoguće organizirati ovakav veliki event.
[ Amira Medunjanin @ ZKM ]

Amira Medunjanin @ ZKM   © jura

Pjesma "Eleno kerko", s kojom započinje i njen zadnji album, poslužila je i za otvaranje ovog koncerta. Amira je već u startu pokazala koliko uživa u novim pjesmama, plesala je i zabavljala publiku. Pričala je viceve i šalila se s publikom, na sličan način kako to na svojim koncertima radi i Đorđe Balašević. Glazbenici koji su bili prisutni s njom na pozornici redom su svi oni koji su radili i na zadnjem albumu. Tako je u pjesmi "Čula jesam da se dragi ženi" gostovao kontrabasist Stjepan "Štef" Horvat, koju je zaslužan i za bas dionice u toj pjesmi i na albumu. Još jedan gost na ovom koncertu bio je gitarist Ante Gelo, s kojim je zapjevala Kemalovu "Dušo moja".
[ Amira Medunjanin @ ZKM ]

Amira Medunjanin @ ZKM

Jedan dio pjesama na ovom koncertu Amira je pjevala samo sa žičanim instrumentima, gdje su jednako kormilarili Boško Jović na gitari, Yurdal Osman Tokcan na udu i Hakan Güngör na kanunu. Tad je prevladavao onaj duh sevdaha. Posebno dojmljivo je to bilo u pjesmi "Što te nema", gdje je Osman Tockan svirao fretless gitaru, koju sam doživio kao vjetar koji šapće za vokalisticom i oplakuje glavnu junakinju. Kad su u prvom planu bili Bojan Zulfikarpašić na glasoviru i Nenad Vasilić na kontrabasu, tad je koncert odlazio u jazz vode. Bojan je snagom kojom je lupao po glasoviru, koji je na trenutke imao i funkciju bubnja, podsjetio na Vijay Iyera. Bojan i Nenad sjajno su se nadopunjavali solažama i improvizacijama. "Telal viče" kojom je zatvorila i novi album i oficijelni dio koncerta, na vokalnom planu potmogao je Bojan Zulfikarpašić. Amira je kroz cijeli koncert plesala na pozornici, a i pustila nekoliko suza. U nekoliko pjesmama pozvala je publiku da s njom pjeva, a publika je to objeručke prihvatila..
[ Amira Medunjanin @ ZKM ]

Amira Medunjanin @ ZKM

Pred kraj koncerta, saznali smo da je ovo tek drugi susret ovih glazbenika. Prvi je bio u trenutku snimanja albuma. Tako nešto se, naravno, u pjesmama nije osjetilo, jer je ovo ekipa vrhunskih improvizatora, koji točno znaju svoje mjesto na pozornici. Jednako su raspodjelili svoje uloge u improvizaciji, a osobno mi je najviše sjela već spomenuta improvizacija između kontrabasa i klavira.

Jedan od zabavnijih jazz koncerata kojem sam prisustvovao u zadnje vrijeme. Kad su izvođene pjesme, svi na pozornici su davali sve od sebe, a težina tematike pjesama i emocije koje iz tog proizlaze van mogle su se rezati nožem. Između pjesama, Amira je pričala da ima tremu i da je to razlog što puno priča. Trema se nije osjetila, jer je pričala toliko samouvjereno i zabavljački, da bi joj mnogi stand up komičari pozavidjeli. Zezala se na svoj račun, poigravala sa svojim glazbenicima. Bilo je tu šala na račun organizatora, gospodina Kokanovića, krova koji je malo prokišnjavao, a i na račun jedne crvene kante.

Veliki koncert, koji je trajao više od dva sata, a pametnim vođenjem Amirinom dirigentskom palicom svima nama prisutnima će ostati urezan duboko u sjećanje.

jura // 18/05/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: 21. rođendan Terapije: POD, HOW YES NO, MOJO MEN FROM MARS i MARKO I DARKO, 12/11/2022, Grof Melin, Zagreb

21. rođendan Terapije: POD, HOW YES NO, MOJO MEN FROM MARS i MARKO I DARKO, 12/11/2022, Grof Melin, Zagreb

| 16/11/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Placebo @ The Hall, Zürich, 29.10.2022

Placebo @ The Hall, Zürich, 29.10.2022

| 03/11/2022 | terapija |

>> opširnije


cover: THE CURE + TWILIGHT SAD @ Arena, Zagreb, 27/10/2022

THE CURE + TWILIGHT SAD @ Arena, Zagreb, 27/10/2022

| 28/10/2022 | pedja |

>> opširnije


cover: ŠUMSKI + REVIRGIN, 21/10/2022, Močvara, Zagreb

ŠUMSKI + REVIRGIN, 21/10/2022, Močvara, Zagreb

| 25/10/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: GBH, EKSODUS, VOX POPULI, ODPADKI CIVILIZACIJE, 20/10/2022, Boogaloo, Zagreb

GBH, EKSODUS, VOX POPULI, ODPADKI CIVILIZACIJE, 20/10/2022, Boogaloo, Zagreb

| 24/10/2022 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*