home > koncert > ELEKTRIČNI ORGAZAM @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2014

kontakt | search |

ELEKTRIČNI ORGAZAM @ Vintage Industrial Bar, 24/04/2014

Koncert Električnog orgazma u Vintage-u bio je jedan od koncerata za koji nisam siguran što mogu očekivati. Ne pretjerano pozitivne kritike za njihov zadnji koncert u Malom pogonu Tvornice, ostavile su me malo ravnodušnim i nepripremljenim za ono što ću doživjeti te noći. Najgore je kad na koncert ideš s predrasudama, posebno negativnim. Ali vrlo brzo su predrasude pale u vodu, jer svirka koju je Orgazam isporučio bila je jaka i iskrena. Bez puno pričanja između pjesama i čistokrvnom svirkom pokazali su se u najboljem svjetlu. Publika koja je pohodila svirku, ponajviše je bila u klubu +30, ako ne i +40 godina. Isto tako ne pamtim kad sam zadnji put vidio toliko zgodnih cura u publici, što samo pokazuje koliku karizmu ima ova grupa, posebno njen frontmen.
[ Električni orgazam ]

Električni orgazam   © jura

Električni orgazam već jako dugo ima konstantu svojih članova; Gile (vokal, ritam gitara), Ljuba (vokal, klavijature), Švaba (bas gitara, back vokal), Banana (solo gitara, back vokal) i Pače (bubnjevi). Znači, od one legendarne najave Dražena Vrdoljaka s live albuma Braćo i Sestre, tri četvrtine postave je tu, a vjerojatno bi i Čavke bio s njima da nije prešao na drugi svijet.
[ Električni orgazam ]

Električni orgazam   © jura

Vintage je bio ugodno popunjem, pa je svatko imao oko sebe prostora i to je bilo i više nego super. Pamtim jedan od koncerata Goribora u istom prostoru, gdje je gužva bila tolika da se nije moglo disati, pa je ovako taman popunjen prostor stvorio ugođaj u kojem su svi zadovoljni.
[ Električni orgazam ]

Električni orgazam   © jura

Na stranici kluba najavljivan početak koncerta u 22.30h pokazao se točnim, što je za svaku pohvalu. Orgazam je otvorio koncert sa "Sex, droga, nasilje i strah" i odmah pokazao koliko sve ove godine bavljenja glazbom, čine grupu sve moćnijom i moćnijom. Vudu bluz, koji je nastavio priču, distorziranim gitarama pokazao je da stare stvari mogu zvučati još snažnije. Ljuba, koji je bio i u originalnoj postavi grupe, pokazao je punkersku sirovost koja je i nekad krasila grupu. Iako je Gile frontman grupe, Ljuba je za vokalom imao bezobraznost i direktnost, dok je Gile za to vrijeme na gitari izvodio vjetrenjače. Nešto kao Roger Daltrey i Pete Townshend na Live at Leeds. Kako je koncert odmicao, bilo je vidljivo da Orgazam neće svirati samo stare hitove i tako podilaziti publici, već su veliki dio koncerata izvodili i novije pjesme, posebno sa zadnjeg albuma, To što vidiš to i jeste. Te nove stvari uživo jako puno duguju manchesterskoj sceni osamdesetih, što je zanimljiv odmak od standardnog zvuka grupe. Posebno draga mi je bila "Bliži Suncu", psihodelični blues usporediv s najjačim ostvarenjima grupe. S druge strane "Ti to možeš", također sa zadnjeg albuma ima toliko mekani zvuk na klavijaturama, gdje grupa zalazi skroz u pop vode. To je jedna od pjesama koju teško zamišljam u opusu grupe i ne, nije mi se svidjela.
[ Električni orgazam, Gile ]

Električni orgazam, Gile   © jura

Za vrijeme izvođenja jedne od himni grupe "Igra rokenrol cela Jugoslavija" publika je odlično reagirala, a zanimljivo je bilo vidjeti mlađu ekipu, koja vjerojatno nije ni rođena u toj državi, kako se uživila u pjesmu. Pred kraj koncerta još jedna pjesma sa zadnjeg albuma, "Gde god odem", koji je čisti Talking Heads zvuk, s moćnom ritam sekcijom. "Ja želim promene", s albuma Kako bubanj kaže, požešćena je uvodnim dijelom do neprepoznatljivosti, a kraj pjesme je otišao u punk vode. U regularnom dijelu koncerta, publika je najbolje reagirala na stare stvari, gdje su prednjačile "Bejbe, ti nisi tu", "Debela devojka" i za kraj regularnog dijela koncerta ostavljena "Kako bubanj kaže". Nije se puno trebalo čekati na bis, a tu je koncert doživio klimaks. Prvi singl grupe "Konobar", "Krokodili dolaze", "Zlatni papagaj i "Nebo" odsvirane jedna za drugom, furioznim ritmom zvučale su nikad bolje, a Ljuba kao glavni vokal u većini tih pjesama, pokazao je toliku punkersku energiju da mnoge generacije mladih punk bendova i klinaca mogu učiti od njega.

Kroz dva sata, koliko je koncert trajao, grupa je uživala u svirci, ponajviše Švaba, a odabirom pjesama dobro su pročešali svoju karijeru. Ok, ovaj koncert zasigurno nema jednaku hipnotičnost kao spomenuti iz Kulušića, ali neovisno o tome svirka je bila na visokim nivou. Fokus je bio na novim pjesmama, koje je publika dobro prihvatila, a i sam sam ostao iznenađen koliko dobro te pjesme zvuče uživo. Na kraju krajeva i te nove pjesme će jednom postati stare.

jura // 25/04/2014

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Fotke uskoro!
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

Mick Harvey w/ Amanda Acevedo @ Rojc, Pula, 14/6/2024

| 19/06/2024 | nina kc |

>> opširnije


cover: Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

Dropkick Murphys @ Šalata, 12/06/2024

| 16/06/2024 | dora pavković |

>> opširnije


cover: Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

Fijuk sajam, 02/06/2024, DKC Pomorandža, Podgorica

| 16/06/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: The (Fabulous) Courettes @ Močvara, Zagreb, 13/06/2024

The (Fabulous) Courettes @ Močvara, Zagreb, 13/06/2024

| 14/06/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: ††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

††† (CROSSES) + VOWWS @ Tvornica kulture, Zagreb, 11/06/2024

| 12/06/2024 | pedja |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*