home > koncert > ZEZ - The Kandinsky Effect @ KSET, Zagreb, 05/11/2013

kontakt | search |

ZEZ - The Kandinsky Effect @ KSET, Zagreb, 05/11/2013

Drugi u nizu ZEZ koncerata u KSET-u doveo je njujorško-pariške The Kandinsky Effect. Trio koji se bazira na jazzu, no ono što su nam prezentirali ovaj utorak imalo je veze sa još barem 5 različitih pravaca koji su u njihovom zvuku podjednako bitni i zastupljeni da bi se dobila kompletna slika. Na najavu za koncert sasvim slučajno sam nabasao gledajući kako bi mogao potrošiti jedan od rijetkih dana kada ne radim do kasno, a u KSET-u nam je Stamać taman skuhao novu porciju onog što on percipira kao zanimljivo glazbeno štivo vrijedno pokazivanja drugima. Gotovo bez sumnje u najavu odlučio sam da idem pogledati dotični sastav čak i prije nego sam si ih pustio, iako mi na trenutke ono što sam kasnije iskopao i nije zvučalo tako zanimljivo, sve sumnje nestale su čim smo stupili u klub.

Zadnjih par godina u KSET-u su se znali zalomiti odlični jazz i razni koncerti ekperimentalne glazbe čije bi granice išle iz krajnosti u krajnost i nerijetko su znali nastupati odlični bendovi, ali pred 30 ili manje ljudi. Sjećam se pred par godina kad nas je na jednoj sličnoj večeri unutra, i to sa uključenim ksetovskim staff-om, bilo upravo toliko, a pratio se nastup kakav sumnjam da ću ponovno uspjeti tako skoro vidjeti. Cijeli ovaj projekt, koji se krije iza imena Zavod za eksperimentalni zvuk, već nakon prvog koncerta sa Colinom privukao je dovoljno pažnje potrebne da se sve ovo shvati ozbiljno i da u pitanju nisu izvođači s kojima bi netko želio tek tako popuniti programski prostor, nego zbilja nešto konkretno i napraviti.
[ The Kandinsky Effect ]

The Kandinsky Effect   © a.aktivna

Početak koncerta bio je najavljen za 22h a tako je i bilo. Warren Walker na saksofonu, Gaël Petrina na basu i Caleb Dolister za bubnjevima su trio koji čine The Kandinsky Effect. Trenutno stacionirani u Parizu, a usred trenutne turneje našli su se i na pozornici KSET-a. Prvo što sam pomislio kad sam ih ugledao kako sumanuto sviraju, bilo je da su ovo troje totalni manijaci. Svaki na svoj način, no istovremeno sa jednako važnim ulogama. Saksofonista unatoč tome što već nekoliko godina živi u Francuskoj, tipični je amer u crnom lajbeku, koji usput izgleda više trash nego što mu stoji, no kad zapuše u saksofon i to provuče kroz razne delaye, reverbe i koječega ostalog, ono što je u stanju proizvesti daje mu opravdanje da izgleda kako god želi. U prvih 10 minuta nastupa koliko su potrošili na prve dvije kompozicije nisam se mogao dogovoriti sa sobom, koga da pratim ili kome da se više divim. Gaël na basu je uz svoje sumanuto sviranje, koje bi se moglo lakše dočarati ako zamislite bas iz npr. Primusa, ali da zbog raznih pedala i efekata zvuči kao nabrijane klavijature nekog od pionira elektronske glazbe, totalna suprotnost saksofonistu i po načinu na koji se kreće kad svira. Gotovo kao u konstantnom grču, no ipak melodije koje su izlazile iz toga bile su fenomenalne, a u kombinaciji sa ritam mašinom Calebom za bubnjevima, u par navrata gotovo da su me natjerale da se rasplešem k'o manijak. Ovako sam ostao sjediti u jednom od onih separea s desne strane tresuću se u ritmu kao da sam spojen na struju. Bubnjar s druge strane (normalno) totalna suprotnost od ovo dvoje. Skuliran tip, sa cvikama u običnoj majci sa kratkim rukavima koji izgleda kao da je sad izašao sa predavanja Ekonomskog fakulteta. Nakon svirke kad smo se s njima zapričali, skužio sam da se tip uopće nije oznojio, a 20 minuta prije toga odsvirao je stvar u kojoj su saksofon i bas bili tu tek radi atmosfere i uglavnom se u nekom ambijentalnom tonu provlačili kroz skladbu, dok je on odradio nekoliko-minutni krešendo. U drugim skladbama okosnicu bi uglavnom činili bas i bubanj, no od solističkih izleta se nitko od njih trojice nije ustručavao. I svaki bi bio drugačiji.
Neznam čega se sve nisam sjetio gledajući ih. Dionica iz pjesama koje sežu od rocka, noisea, funka, dramenbejsa i koječega ostalog.
[ The Kandinsky Effect ]

The Kandinsky Effect   © a.aktivna

Klub je bio pola pun i publika je ispočetka bila malo rezervirana, no kako je svirka odmicala, aplauz je bio sve glasniji i glasniji. Puno priče tu nije bilo, no komunikacija s publikom i onako je tekla u savršenom redu, ali preko glazbe. Najavili bi tek narednih par stvari koje misle izvodit i usred svirke su uzeli 5-minutnu pauzu ne bi li došli do malo svježeg zraka. Sve ostalo bila su dva dijela od gotovo sat vremena svaki, u kojima su nas osim novih skladbi sa albuma Synesthesia, kojeg na ovoj turneju i promoviraju, počastili i nekim starijim, poprilično drugačijim stvarima iz kojih se dalo iščitati da dečki osim jazza vole i tvrđu muziku u kojoj prevladavaju distorzirane gitare. U kasnijim razglabanjima otkrili su nam i kako svatko od njih svira u još brdo sastava i bendova, no da im je ovo trenutno nešto oko čega se najviše stvari posložilo. Osim toga što su oni oduševili nas, izgleda da smo i mi njih. Dobili su odličan prolaz od publike koja ih je zvala i na bis, a kaže Gaël kako su na nekim mjestima bili toliko ''gostoljubivi'' da bi ih gotovo šikanirali nakon završene svirke.
[ The Kandinsky Effect ]

The Kandinsky Effect   © a.aktivna

Na kraju ispalo je da bolju večer nismo mogli niti zamisliti, što samo dokazuje da se ZEZ nimalo ne zeza. Dapače, već 21.11. dolaze eksperimentalni Tarana duo (trombon-bubnjevi) iz New Yorka a uz njih nastupaju i odlični Chui. Stoga ako ste žedni ovakvog zvuka, nečeg čija ponuda je trenutno jako mala, imate sve preporuke da se zaletite na iduću svirku... Mi sigurno hoćemo.

mario m. // 08/11/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*