home > koncert > HIDEOUT 2013 @ Zrće, 03-05/07/2013

kontakt | search |

HIDEOUT 2013 @ Zrće, 03-05/07/2013

Stiglo ljeto, počela festivalska sezona - eto nam opet i Hideouta. Treći po redu Hideout održao se kao i do sada na prekrasno dekadentnom Zrću. Kako je meni ovo bio tek drugi puta da ga pohodim, paralele ću vući samo sa prošlom godinom.

Lineup je kao i prijašnjih godina bio apsolutno vanzemaljski i znali smo da ćemo puno više dobrih stvari propustiti nego uspjeti poloviti, stoga smo se od početka pomirili sa time - gdje nas put nanese, tu ćemo popiti vibru i uživati.

Ovaj festival ima nešto drugačiju priču od one uobičajene festivalske, jer se akcija ne dešava na jednom centraliziranom mjestu. Postoje 4 stagea - Papaya, Aquarius 1 i 2, te Kalypso. Plaža Zrće na kojoj se svi klubovi nalaze je slobodna za ulaz, sjedenje i šetnju svima, čak i ako nemate kartu - a tek je za ulazak u nabrojane klubove potrebno imati festivalsku narukvicu.

Dok su prva tri nabrojana kluba tik jedan do drugog, Kalypso se nalazi na sasvim drugom kraju Zrća i od Papaye do njega ima dobrih 20 min hoda što dosta logistički komplicira praćenje programa. Naš okvirni modus operandi je stoga bio do 2 pogledati što ima u Aquariusima i Papayi, a zatim se zacementirati u Kalypsu, koji je kao i prošle godine imao (nama) daleko najjača DJ imena, najbolji zvuk, najsimpatičniju ekipu i najljepši overall izgled (čitaj: najmanje betona + PALME). Kalypso <3 <3 <3!!!

DAN PRVI:

Prijehavši na Zrće, nemalo smo se iznenadili znakovima koji su nas upozoravali da je (od ove godine) na plažu zabranjeno unositi alkohol, te da se na plaži smije konzumirati isključivo piće kupljeno u klubovima. Budući da su u klubvima cijene piće prilično astronomske (0,33 limenka Heinekena 30kn, 0,5 Jane 20 kn, 0,2 Red Bull vodke 60 kn) i time relativno neprilagođene domaćim džepovima, razumjet ćete zašto nam je to bilo važno. Ipak, dolaskom na plažu vidjeli smo da se ljudi ovog pravila baš i ne pridržavaju čime nam je laknulo. Naknadno smo ustanovili da u Aquariusu postoji i velika točena za 30 kn, a u Kalypsu velika limenka Pana za istu cijenu, pa smo nekako preboljeli :-)

Pokupivši press akreditacije odlučili smo malo prošvrljati Aquariusima i Papayom jer su na repertoaru bili odlični Jackmaster (s čijim setom sam prošle godine dočekao sjaaaajno jutro), te John Talabot. Nažalost ovi odlični DJi su ove godine imali doste nezahvalne intro termine (oko 24h-2h), kada većina posjetitelja izmorena kupanjem, ili pool partyima još uopće nije ni stigla na Zrće.
[ Jackmaster ]

Jackmaster   © mmmotion & Novak

[ Talabot ]

Talabot   © mmmotion & Novak

Kako je Jackmaster svirao u Papayi koja mi svojim stadionskim proporcijama i apsolutnim betonaža ugođajem uopće ne leži, a Talabot je iz nekog razloga bio tako slabo ozvučen - bez bassa i općenito tih, točno u 01:30h uletili smo u Kalypso na party DirtyBird labela.

Ovaj label, koji je prije cca. 8 godina osnovao sada već legendarni Claude VonStroke, danas se nalazi na samom vrhuncu house/bass/techno scene, što je prije par dana i okrunjeno počasnom rezidencijom u kultnom Ibiza klubu Sankeys.

Nastup Justin Martina, Eats everythinga i Claudea VonStrokea je bio jedan od definitivnih vrhunaca festivala i žao mi je što nije potrajao do kasnih jutarnjih sati. Ovdje smo premijerno čuli i stvar koja će nam se kasnije pokazati kao himna festivala jer smo ju čuli još par puta i svaki put je razvalila podij - radi se o Eats everything-ovom remixu Breach-ove stvari "Let's Jack", koja je na dijamantno savršenom Kalypsovom soundsystemu svaki put divljački rasplesala sve prisutne :-)

Nakon DirtyBird ekipe na podij je stupio Bauuer koji je svjetsku popularnost stekao svojim Harlem Shakeom. Nažalost, poslije leftfield deep house/bass vožnje kakvu su nam priredili DrityBirdovci, Bauuerov (meni osobno dosadni) trap nam nikako nije sjeo i već oko pola 6 smo se odlučili pokupiti i čuvati snagu za drugi dan. Ipak, čuli smo da je Bauuer uspio održati podij punim sve do negdje 7 sati, pa mu se mora priznati da je ipak pogodio neku žicu u prisutnima.

DAN DRUGI:

Dan je započeo potpuno nenadanim pozivom PRa festivala - Matee Martek da kao novinari Terapija.net-a, odabranog medija iz RH posjetimo hotel Boškinac, vlasnik kojega je ujedno i vlasnik kluba koji je započeo cijelu Zrće priču - nama omiljenog Kalypsa. Pozivu se nismo mogli ne odazvati te smo proveli ugodno popodne u društvu engleskih novinara, degustirajući odlična vina i autentični paški sir. Bilo je sjajno i teško da smo mogli bolje provesti vrijeme :-)
[ Boškinac ]

Boškinac   © mmmotion & Novak

Četvrtak smo imali gotovo u tančine isplaniran: prvi je na redoslijedu bio Midland, u Kalypsu. Ovaj sjajni producent nam je pažnju privukao nastupima u Boiler roomu, a ni ovaj puta nije razočarao. Hitovi popout
Trace i njegov remix
Caribou - Sun imali su jako dobar odaziv među nažalost još relativno malobrojnom publikom. Nakon njega smo laganim kasom odjurili popratiti nastup vrhunskog babyface killera Daniel Averya u Aquariusu 2, koji svojim osebujnim deep-dark-tech houseom odista nije razočarao. Štoviše, onima koji ga otprije nisu znali je bio vrlo ugodno iznenađenje.
[ Daniel Avery ]

Daniel Avery   © mmmotion & Novak

Tu dolazim do prve stvari koja me lagano zasmetala na Hideoutu 2013. - Midland i Daniel Avery, a zasigurno i dosta drugih DJa su terminima na početku večeri nepravedno zapostavljeni, dok su neka veća i zvučnija imena definitivno razočarala odsviravši ziheraške neinspirirane setove (Seth Troxler, Soul Clap, Loco Dice…), no što se tu može...

Otprativši Averya gromoglasnim pljeskom požurili smo natrag u Kalypso na Joy Orbisona i vječnog kulera Scubu. JoyO je na mene osobno ostavio relativno mlak dojam budući da mi se činilo da nije dovoljno duboko zagrebao po dnu svoje muzičke kolekcije - puštao je već poznate stvari, a prelazi između stvari su mu bili mrrrrvicu predugi čime je ubijao flow u setu.

Oko 2h, dolaskom Scube, nastala je kolektivna euforija jer je na Hideoutu 2012. Scuba perfektnim deep house B2B setom sa Seth Troxlerom zatvarao festival sviravši od 5h ujutro do podneva idućeg dana. Scuba, vlasnik i osnivač svjetski poznatog Hotflush labela, trenutno se nalazi na vrhuncu svoje karijere i upravo mu je u toku turneja sa live showom. Prava je šteta što zbog prirode festivala nismo bili u mogućnosti svjedočiti ovaj potpuni live doživljaj jer je Scuba odista prvoklasni DJ koji GARANTIRA dobru zabavu.

Prvotno se i njegov set činio dosta neinspiriran ali je nakon sat-dva izvukao tešku artiljeriju (među ostalim i već spomenuti Let's Jack) i sve do 7h držao na nogama raspomamljeni Kalypso. Nakon svog remixa Madonninog Vogue, kojim standardno završava svoje setove - odsvirao je još 3-4 bisa nakon čega je organizator ugasio razglas. Nama a i cjelokupnoj publici i nakon 5 sati Scubinog seta nije bilo dosta, ali organizator je rekao svoje i četvrtak je time bio gotov :-)
[ Scuba ]

Scuba   © mmmotion & Novak

Na izlasku sa Zrća sreli smo Scubu i zahvalili mu na odličnom showu i perfektnoj atmosferi, a čovjek je navalio da se slika sa nama. Nismo imali srca odbiti ga i evo rezultata:
[ Scuba + terapija.net ekipa ]

Scuba + terapija.net ekipa

DAN TREĆI:

Petak je osvanuo sunčan, ali mi smo se probudili tek oko 4 popodne kada se nebo počelo lagano oblačiti, a vjetar pokazivati da večeras ni on ne misli spavati.

Dolaskom na Zrće uvidjeli smo da će večer biti JAKO zanimljiva, vjetar je doslovce skidao ptice sa neba i prskao nas morskim kapljicama iako smo stajali dobrih 50ak m od obale. Craig Richards, legenda house scene svirao je u Papayi i na nagovor ekipe poslušao sam jedno 70-80 min njegovog seta. Iako je set odradio korektno, mene osobno se nije dojmio, jer od vrhunskih imena volim čuti i cutting edge muziku. Ovo što sam čuo je bilo onako, kao što rekoh - korektno.

U Aquariusu 2 je set započinjao još jedan babyface killer, meni jako dragi Pearson sound iliti Ramadanman, ali kako je stage bio okrenut prema plaži, a s plaže je puhao mini orkan - zvuk mu je bivao prosto raznesen i nemoćan. Premda smo stajali 2 m od zvučnika, muzika nije imala impact i teška srca smo napustili Aquarius, te otišli prema Kalypsu čekati highlight trećeg dana - Four tet.
[ Pearson ]

Pearson   © mmmotion & Novak


Prije njega nas je na flooru 50ak min "zagnjavio" Floating Points, koji je dosta polarizirao ekipu - nekima se njegov set i vocal house koji je u par navrata pustio jako svidio, a meni je bio onako osrednji i jedva sam dočekao kraj.

Four tet je već samim dolaskom na stage izazvao euforiju. Kieran radi izuzetno zanimljivu produkciju, a kao DJ ima tako svjež i organski pristup slaganju stvari u setovima da se već od prvih taktova koje je zavrtio znalo da će ovo biti nešto posebno.
[ Four Tet ]

Four Tet   © mmmotion & Novak

Nažalost, dva sata su preprebrzo završila i u 6h je na stage stupio Ryan Elliot, koji nas je zabavljao sve do 9h kada su nas noge izdale, a jutarnje sunce lagano potjeralo prvo u hlad, a zatim i daleko od Zrća. Party je navodno trajao sve do 13-14h, a za takve maratonske napore stvarno nismo bili pripremljeni.

Hideout 2013. je bio sjajan - sunce nas je pržilo, stranci su se zajedno s nama smijali i veselili, a bassovi su nas sve zajedno milovali po duši i dupencima. Englezi kao najmasovniji posjetitelji stvarno nisu loša ekipa. Svi su veseli i pristojni, muškarci su visoki, preplanuli i nabildani, cure su lijepe i odijevaju se pomalo slutty. Ako ste solo možda vam se posreći, a ako ste u vezi - ponesite sunčane naočale ;)

Organizatorima (a i nama) želim još puno godina uspješnog festivaliranja. Ponovilo se!

mmmotion & novak // 12/07/2013

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*