home > koncert > ELEPHANT STALKER + KOKOMO @ Spunk, Zagreb, 01/04/2013

kontakt | search |

ELEPHANT STALKER + KOKOMO @ Spunk, Zagreb, 01/04/2013

Elephant stalker svirali su prvi, u doslovno prepunom Spunku. Krenuli sa "tipičnijom" žanrovskom laganom stvari kao super uvodom u "onokasnije", pa odfrljili do kraja uz stonerski doživljaj identičan onome kako sami opisuju: pretakanje krvi, znoja i suza u muzičke forme. Zbog povremog sirovijeg, ali toplog zvuka, s vremena na vrijeme sam imala dojam utjecaja nekih poznatijih trasherskih bendova što je totalno pasalo u ideju koju su nam pokušali prenijeti. Kao dodani bonus svidio mi se i punomasan zvuk basa, uz odličnu doživljajnu sinkronizaciju gitarista i basiste. Apsolutiš nisu monotoni, niti naporni, a vokal im opće ne fali. Ful se osjeti utjecaj različitih žanrova, al' stvarno su to dobro upakirali. Budući da sam stajala uz šank, mogla sam svjedočiti minimalnom dolaženju po cugu za vrijeme njihove svirke, a je li to bio dovoljan dokaz odličnosti, prosudite na njihovom slijedećem gigu sami.
[ elephant stalker ]

elephant stalker   © ana mihalić

Uz njemački atmosferični Kokomo, i to atmosferični u doslovnom smislu riječi, ekipa je od početka svirke posvećeno i ritmički klimala glavama. Tko je bio pričat će. Tko nije, treba čekati neku drugu europsku turneju jer Kokomo je bend koji doslovno transično djeluje na organizam i ostavlja slatkast, zadovoljan i lebdeć okus u ušima još danima nakon konca.
[ kokomo ]

kokomo   © ana mihalić

Zaista su poseban instrumentalan bend, i u svoj toj zaistoći, riječi im ni ne trebaju. Dovoljno snažni i staloženo divlji, a istodobno dovoljno melodični i sneni. Iako su se oformili prije par godina iza sebe imaju 3 albuma (vlastita izdanja), hrpu koncerata, turneje po Europi, odličan merch i apsolutno se vidi da puno ulažu u to što rade i vole. Sve se to vraća na živim svirkama, poslasticama za ljubitelja postrock zvuka. Čisto ilustrativno, već godinu dana nakon oformljavanja benda nastupali su uz God is an Astronaut i This will Destroy You...Žao mi je što ovaj dio izvještaja nije zapravo tek najava, pa da ponovo čekamo taj prvi april i uživamo na gigu.
Oprostila sam im i povremene stanke zbog tehničkih problemčića (nema gore nego kad se ufuraš u neke svoje misli i puteve dok slušaš ubitačno dobar zvuk, pa kad u to ubaciš neočekivane stanke...za popizd.) ...ali, ok, Spunk, iako se pokazao kao totalno odgovarajuć prostor za manji snenolikiji koncertić, istodobno je i pomalo skučeno mjesto za svirku. Sigurno nije lako gurati se s hrpetinom tehnikalija i mašinerije, trudeći se pritom, stvoriti atmosferu kako priliči zaista kvalitetnom post rock bendu. Na zahtjev gitariste pogasila su se sva svjetla u bircu, a cijeli hipnotički zvukovni svemir upotpunili su svjetlima u boji i dimom (onim super kul dimom što izgleda kao magla), dok su još bolji doživljaj upotpunjavale sjene benda na zidovima. Pritajeno samozatajni i sramežljivkasti Kokomo, najavili su zadnje dvije stvari, na što sam samo mogla reći ...."ja bi totalno još"...
[ kokomo ]

kokomo   © ana mihalić

Spunk se doduše malo i ispraznio prema kraju svirke, što je baš šteta, jer se isplatilo loviti noćne tramvaje nakon te večeri.

Veliki plus je Kokomo-v spektar merchandise-a kojeg su vjerojatno i doslovno dovukli sa sobom, što je ujedno dobar primjer mnogim bendovima u dragoj nam 'rvackoj koji se križaju na pomisao mercha. Ljudi moji, merch je sigurno jedan od efikasnijih načina da vas publika zapamti, a šteta da toliko naših bendova (vjerojatno uslijed financija) ne mare za te sitnice, jer budimo realni, ako ćete se samo oslanjati na iskustveni doživljaj s koncerta zamagljen u dimu cigarete i utopljen u alkoholnim parama, ne čudi da se ekipa neće do drugog vikenda sjećati da vas je opće slušala. Ovako su si fino dečki dofurali par kutija majica, cd-ova, torbi i sl. i po relativno razumnim cijenama i dilali namjernicima, koji će, kao i ja, još dosta vremena vrtiti cd i zaboravljati Kokomo torbe sa stvarima u subotnjim izlascima van.
[ kokomo ]

kokomo   © ana mihalić


Inače, za organizaciju divotice od večeri, zaslužna je grupa inicijatora pod imenom Deathunt collective, u koju su uključeni, nekima poznatiji članovi benda Tomorrow we hunt. Riječ je o totalno pohvalno proaktivnoj ekipi kojoj je cilj dovesti kvalitetne bendove u Hrvatsku kroz organizaciju DIY hardcore, punk, crust (i meni najdražih) post rock/metal svirki. Da znaju izabrati zaista kvalitetne bendove pokazali su ovim gigom, tako da se uzdam i u njihov odabir zvuka nadalje.
Slijedeća svirka je ponovo u Spunku 28.4. - Striking Justice (Nizozemska), old school hardcore i What Matters Most (Koprivnica) melodični hardcore., pa dođ'te.

suzie q // 05/04/2013

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Hvala od srca Ani Mihalić na odličnim fotkama!
Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*