home > koncert > Dirty Old Festival 12-14/07/12 @ Velika

kontakt | search |

Dirty Old Festival 12-14/07/12 @ Velika

Trinaesto izdanje Dirty Old Festivala zanimljivo je koincidiralo s petkom trinaestim ovog mjeseca, danom kada smo se odlučili iz Zagreba uputiti na barem jedan dan od ovog zanimljivog događaja.
Nisam nikada prije bio na ovom festivalu, nekako mi je bio "izvan ruke", i ta vrste muzike nekako više nije bila "moj đir", pa valjda još od srednje škole. Međutim, ime koje je nas nekoliko neupitno privuklo na ovu šumsku feštu bio je naš stari znanac Frank Turner. O njegovom nastupu na prošlogodišnjem Teraneu se i danas priča kao o možda i najboljem dijelu toga festivala, a mi koji smo još pod dojmom toga nikako nismo željeli propustiti njegovo drugo ukazanje u hrvatskim krajevima.
[ ekipa ]

ekipa   © toni safner

Velika pokraj Požege slikovito je mjesto pod obroncima Papuka, na samom ulazu u Park Prirode Papuk. U zadnjim desetljećima postala je poznata prvenstveno po kompleksu bazena, ali više po mineralno-eksploatacijskom poduzetniku mr.sc. Vladi Zecu i njegovom prvoligaškom projektu NK Kamen Ingrad koji su, eto, neslavno završili, ali se općina i dan danas može pohvaliti s jednim od najboljih nogometnih stadiona u zemlji.

Općina Velika se zato može pohvaliti i s jednim od najživahnijih glazbenih festivala. Sam festivalski prostor nalazi se u jednoj kotlini u području parka prirode, u gotovo snovitom okruženju šumskog mira. Na festival smo stigli oko 19 sati (moralo se pojesti prilično povoljan hamburger kod Čiče Mate prije upuštanja u koncertne pustolovine) propuštamo lokalne heroje Nuclear Altar i stižemo na kraj nastupa slovenskih hardcore veterana In-Sane. Frank Turner najavljen je za 19,45h, iako je jedan od headlinera, rani termin nastupa opravdan je Frankovim putovanjem na nastup u Švicarskoj slijedeći dan.
[ Frank Turner ]

Frank Turner   © toni safner

Frank je zasvirao u 20,10h pred oko stotinjak najvjernijih fanova koji su se načičkali u prvim redovima oko stagea. Nije potrebno neko posebno poznavanje glazbenih žanrova da se primjeti kako Frank Turner svojim glazbenim izričajem nekako baš i ne spada u stil koji njeguje Dirty Old Festival, međutim uskoro je i punkersko-metalsko-hardkoraška publika skužila da se u ovim ranim večernjim satima na festivalskoj pozornici događa nešto posebno. Niska Frankovih klasika je uslijedila, "Reasons not to be an idiot", "Long live the queen", " I still believe", "The road" i posebno sing-a-long stvar "Photosynthesis" koja je zaključila kratak Frankov nastup. Za razliku od prošlogodišnje svirke u Šibeniku, ovoga puta nas nije natjerao da sjednemo na pod i skočimo odjednom, ali nas je nagovorio na ples. Publika srca razgaljenih, springstinovština u zraku, ljubav i strast u Parku prirode Papuk. Frank nam je još jednom ukazao da će nas rock and roll sve spasiti. Vjerujući u to očekivali smo nastavak festivala.
[ Frank Turner ]

Frank Turner   © toni safner

Dok se Frank fotkao pred štandom s majicama zagrljen s obožavateljicama (ali i ponekim obožavateljem), pozornicu su preuzeli stanoviti Dryflood, zagrebački hardcore band. Nisu baš impresionirali nastupom i kvalitetom svirke pa smo svoju pažnju usmjerili prema šatoru s kobasicama i ćevapima. Srećom, vrlo brzo su nastupili zagrebački HC i noise veterani Deafness by noise i spasili obraz domaće noiserske scene. Žaba, Bimbo, Andro, Frank i Krmpa (tako im barem imena pišu na Myspaceu) uistinu "šutaju dupe" svojim beskompromisnim noiseom već više od dvadeset godina. S obzirom na demonstrirani izljev energije očekuje se da će "šutati dupe" još barem dvadeset godina istim intenzitetom. Dok su neki od indie fanova (došli prvenstveno zbog Franka Turnera) već lagano kretali na put prema svojim dalekim domovima, punkerska i hardkoraška ekipa tek se ufurala u žestoko poganje. Deafnessi su definitivno zakuhali atmosferu.
[  ]

  © toni safner

Pravi tulum je tek dolazio. Moram priznati da o Street dogsima nisam apsolutno ništa znao prije ovog festivala. Jedina informacija koja je nekako doprla do mene jest da je to nešto kao bratski bend Dropkick Murphysima, koje također nisam nikada slušao. Skupina je to prilično opako izgledajućih momaka iz Bostona, koji djeluju kao da su baš njihovi preci bacili onu pošiljku čaja u more tamo davne 1773. Postoje još od devedesetih i piče vrlo opak punk rock. Ne znam koliko je ekipa na festivalu bila upoznata s njihovim radovima, ali izgleda da to uopće nije bilo niti potrebno. Pjesme Street dogsa lako se skuže već na prvo slušanje, i vrlo lako se pjevaju refreni. Fešta se raspojasala, pogalo se na sve strane, nastup Street dogsa bio je vrhunac te večeri Dirty Old Festivala. Kotlina u parku prirode pretvorila se u jedno sveopće punkersko veselje i nitko nije mogao ostati ravnodušan. Kad su Street dogsi odsvirali Guns of Brixton, nad šumsku pozornicu kao da se spustio duh Clasha i Joe Strummera, osjećaj koji je teško opisati riječima. Street dogsi definitivno su bili najistaknutiji nastup te večeri, čak i nama koji smo došli tamo iz sasvim drugih razloga.

Ponoć je već prošla i umor je uzimao maha. Trebalo je krenuti na put prema Zagrebu, ali nikako nismo željeli propustiti nastup pravih legendi hardcorea i skate punka. Suicidal Tendencies postoje već skoro trideset godina, nekako su najveću slavu imali u ranim devedesetima. Uz razmjerno grozan zvuk (inače je bio savršen svim drugim izvođačima) zapalili su ekipu sa klasikom "You can't bring me down" natjeravši čak i mene na headbanging (sa 1 cm kose). Odslušali smo još dvije stvari i vrijeme je bilo ipak za krenuti prema Zagrebu kroz usnula slavonska sela u toplu ljetnu noć.
[ Suicidal Tendencies ]

Suicidal Tendencies   © toni safner

Ne sumnjam da se tulum u parku prirode nastavio dugo u noć i cijeli slijedeći dan i noć nakon toga. Mi koji smo došli prvenstveno čuti Franka Turnera otišli smo zadovoljni s onime zbog čega smo došli, ali smo zbog ostalih stvarno odličnih izvođača dobili i više nego što smo očekivali. Vrijedilo je potegnuti sav taj put do Velike.

lovel // 16/07/2012

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*