home > koncert > GOLEM @ Tvornica, Mali pogon, 13/01/2012

kontakt | search |

GOLEM @ Tvornica, Mali pogon, 13/01/2012

Petak 13. ne mora biti loš dan, ustvari je vrlo dobar a još može biti i vrlo uspješan kao i prvi samostalni koncert Golema u Tvornici koji je eto slučajno pao baš na taj datum. To je bio koncert s kojim je kolektiv od šest vhunskih glazbenika na bini Malog pogona na svoj energičan način stvorio eksploziju kvalitetnog zvuka u koju su umotali svojih 13 pjesama sa odličnog prvijenca "Trokuta".
[ Golem ]

Golem   © Brankica Pejković

Trokut je napravljen kao crossover stilova od electronike, punka, duba, rocka, hc-a do reggaea i hip hopa još dodatno začinjen melosom i beatovima Balkana kao i semplovima govora političara i ličnosti iz javnog miljea. Album zvuči odlično i produkcija je vrhunska, a u petak je ekipa iz Golema dokazala da se njihove pjesme jače i bolje mogu doživjeti uživo. Nabrijana atmosfera albuma je oživila na još žešći način pa su nas Marco Grabber - elektronika i semplovi, Krešo Tomec - bas, Petar Deklava - gitara, Andrej Zavasnik - bubnjevi i dvojica vrhunskih MC-a Yuri i Chakka provozali kroz sat vremena furioznog nastupa.
[ Golem ]

Golem   © Brankica Pejković

Koncert je započeo oko 23h sa uvodnom ''Kartel'' kao razlogom svjetske krize zbog koje je Golem počeo zagrijavati publiku u tom ''Ledenom dobu'' da se slučajno ne izgubimo u nastalom kaosu i ne hodamo po svijetu kao ''Zombi''. Odmah je bilo jasno da je to jedna od svirki koje se ne propuštaju i oduševljenja na licima prisutnih nije manjkalo. Precizno i bez greške su podigli kvalitetu pjesama na nivo više nadopunjujući iste pa su neke saživjele u novim i dužim verzijama prilagođene trajanju koncerta. Kratko smirenje ali i potrebno nakon žestokog starta dolazi s povampirenim ''Ostatcima''. Za razliku od verzija na albumu Chakka i Yuri zajedno izvode stvari i fantastično se nadopunjuju pa i u najboljoj kako na albumu tako i na koncertu ''Promeni style'' je dodatni tekst i prilagođena muzička podloga. U svoj toj izmjeni stilova Golem funkcionira besprijekorno a to se odražava i na publici u ''Šakon u glavu'' koja je sa oduševljenjem prihvaća. Svaka čast i Rambu i Golemu.
[ Golem ]

Golem   © Brankica Pejković

Tada dolazi do najave gostiju koji ''nisu'' najavljeni pa i ne dolaze te umjesto Magellana i Vojka, Chakka i Yuri pokrivaju vokalni dio u ''Uzalud'' i u novonastaloj verziji zbog izmjene teksta im trud ipak nije bio uzalud jer zvuči odlično. Slijedi teška ''Promina vrimena'' pa zatim Popayevu ulogu opet izvrsno odrepaju zajedno u slijedećoj pjesmi ''Slab''. Tako su na jakim zvučnim valovima malog pogona doplivali do kraja svog nastupa sa izvrsnom ''Plivaj'' te ga zatvorili sa svojim prvonastalim hitovima ''Poštovana gospodo'' i obradom grupe Boa ''Milion'' koja je krenula u smjeru jam sessiona ali da nebi nastao ''Đumbus'' tu je bio kraj.
[ Golem ]

Golem   © Brankica Pejković

Golem je pokazao da se ne šali sa svojim radom i namjerama i da im je eksperiment iz kojeg se rodio ''Trokut'' ozbiljan projekt i radi se dalje. U ovom izuzetno preciznom i kvalitetnom nastupu pod minimalističkom rasvjetom su se odlično snašli svih šest članova. Zvuče uigrano iako relativno kratko rade zajedno ali ipak je riječ o tzv. supergrupi ili skupini afirmiranih imena glazbene regionalne scene. Najpozitivnije iznenađenje je ogromni kapacitet gitarista Petra Deklave koji stvarno dao sve od sebe i kroz sve izmjene stilova pokazao veliko umijeće i sjajno se snašao.
[ Golem ]

Golem   © Brankica Pejković

Prostor malog pogona Tvornice je bio relativno dobro popunjen i tko god je bio sigurno se dobro proveo u skoro sat vremena uspješne promocije ''Trokuta'' te najvjerojatnije dobio i više od očekivanog kao i simpatičan poklon, kvalitetne Ziggijeve rizle Golem. Da li će ovaj projekt bend prerasti u brand nije još sigurno, ali što se kvalitete tiče ima sve predispozicije za to.

sensimillax // 16/01/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: The Ex, Ndox Electrique, Šumski @ Močvara 24/05/2024

The Ex, Ndox Electrique, Šumski @ Močvara 24/05/2024

| 27/05/2024 | jan vržina |

>> opširnije


cover: Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange,  Kimmo Pohjonen & Mats Gustafsson @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

Ibrahim Maalouf & The Trumpets of Michel-Ange, Kimmo Pohjonen & Mats Gustafsson @ Druga Godba, Križanke, Ljubljana 23/5/2024

| 26/05/2024 | jan vržina |

>> opširnije


cover: LA FEMME + Tentative @ Tvornica kulture, Zagreb, 24/05/2024

LA FEMME + Tentative @ Tvornica kulture, Zagreb, 24/05/2024

| 25/05/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: El Festival, 19/05/2024, Hard Place, Zagreb

El Festival, 19/05/2024, Hard Place, Zagreb

| 23/05/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: IDEM 18/05/2024, Kuća Klajn, Klajnec

IDEM 18/05/2024, Kuća Klajn, Klajnec

| 22/05/2024 | promo guy |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*