home > kolumna > MDNA Tour 2012.

kontakt | search |

MDNA Tour 2012.

Nijedan umjetnik u povijesti pop glazbe nije omalovažavan i osporavan kao ona, a da je ipak postigao enorman uspjeh. Nijedan umjetnik u povijesti nije toliko kritiziran radi svojih godina, jer kako zaboga, sa 53 godine na leđima, može snimiti dance album umjesto da pjeva balade prikladnije svojoj dobi. Zašto se opet poigrava sa katolicizmom? Zašto su posvuda križevi? Zašto je napravila katedralu na pozornici i spušta se sa vrha pozornice u ispovjedaonici? Kako samo može visiti sa križa i pjevati dok na pozornici ubija ljubavnike koji jedan po jedan izlaze na stage.
[  ]

  © comatose

Mislim da je nepotrebno pitati se kako i zašto....Madonna, ultimativna kraljica popa, sa svoje napunjene 54 godine završila je europski dio MDNA turneje i kreće dalje po svjetskim koncertnim punktovima. I dok mediji bez ikakvih argumenata likuju kako je turneja doživjela flop, Madonna je u Nici nakon zadnjeg europskog koncerta sa svojim plesačima i timom ljudi, nasmijana i u plesnom raspoloženju slavila svoj uspjeh, koji je radom posljednjih godinu dana itekako zaslužila. I vidno ju nije briga što se piše i priča, a na licu joj se ocrtava uspjeh.
O turneji se počelo pričati još za vrijeme priprema za Superbowl, gdje je ostvarila najgledaniji nastup u povijesti SB-a, a nevjerojatna je činjenica da je Madonnin nastup u poluvremenu bio gledaniji čak i od same utakmice.

Dvosatni dozivljaj počinje sa Madonninim spuštanjem iz ispovjedaonice sa vrha pozornice, uz recitiranje ispovijedi, i eksplozija katedrale na samom početku koja šokira gledatelja, nakon čega M sa svojim plesačima uz savršenu koreografiju pjeva Girl gone wild. Slijedi Gang bang u motelskoj sobi koja se u sekundi stvara na pozornici, gdje se obračunava sa bivšim ljubavnicima, odnosno ubija ih jednog i onda usred pjesme konstatira "I am going straight to hell....and i've got a lot's of friends there..."
[  ]

  © comatose

U drugom dijelu koncerta obučena je kao cheerleadersica te izvodi "Express yourself" izmiksan sa Gaginin Born this way. Čuje se sličnost pjesama, a Madonna na kraju ubacuje i segment svoje pjesme "She's not me", dajući do znanja da joj već idu na živce stalne usporedbe sa Gagom, i da svaka na svoj način stvara pop history.

Nakon toga slijede mnoge uspješnice....Vogue, Candy shop, Human Nature, Like a virgin.

Koncepcija koncerta ostavlja dojam pravog showa, no za razliku od dosadašnjih koncertnih turneja stičeš dojam da je ovo razina više, MDNA "musical" koji je ispričao i povezao toliko priča same glavne akterice, naravno uz izvrsnu koreografiju, plesače koji je savršeno prate kao rezultat višemjesečnih priprema prije samog starta MDNA-a.
Za vrijeme koncerata izražava svoje mišljenje, bori se za ljudska prava i slobodu govora, što je najviše došlo do izražaja na koncertu u St. Petersburgu, gdje se angažirala radi mladih umjetnica Pussy Riot, koje su trenutno na odsluženju dvogodišnje zatvorske kazne zbog iskazivanja svojeg političkog mišljenja. Nije ostala duzna ni francuskoj desničarki Marine le Pen, pa je u toku izvođenja pjesme "Nobody Knows Me", na velikim ekranima prikazano lice predstavnice francuskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen sa svastikom između njenih očiju.
Poseban utisak ostavlja Vogue, i Madonna u redizajniranom legendarnom korzetu koji je Jean Paul Gaultier radio za Blond Ambition tour 1990 godine...plesači i plesačice kao sa naslovnice Voguea i Madonna koja suvereno vlada stageom te pjeva i pleše uz klasik star više od 20 godina.
[  ]

  © comatose

Emocionalni vrhunac dan je u "Like a virgin", gdje Madonna u slow aranžmanu pjeva a plesač joj raspetljava kosu i stišće korzet dok ona ne ostane bez dana. Sa štapom u ruci i u suzama, ostaje sama na pozornici, ukazujući na prolaznost vremena...

Zadnji dio koncerta je čista zabava....odlična dance stvar "I'm addicted" sa zadnjeg albuma, gdje vidimo Madonnu ratnicu te plesne korake prilagođene tematici i scenskoj odjeći.
Like a prayer pjeva u originalnog verziji bez ikakvih izmjena, odlični back vokali prate Madonnu i očigledno je da su jako bitni u ovoj postavi, s obzirom da kraljičine glasovne sposobnosti nisu savršene, ali zato je i volimo....u protivnom bi sada bili na koncertu Celine Dion, a ne najveće showmenice svih vremena.

Koncert zatvara "Celebration" i pripadajući disco stage, kocke koje mijenjaju boje na pozornici a koreografija se čini kao homagge na same početke karijere, newyorske klubove, Danceteriu i DJ-e s kojima je radila prvu plesnu glazbu tada nove i prve MTV generacije.
Zahvaljujući strpljivim fanovima i znatiželjinicima koji čine vjernu Madoninu publiku, atmosfera prije koncerata na tonskim probama ili uz zagrijavanje Martina Solveiga bila je užarena. Publika je pjevala, plesala, izvodila "navijačke valove" na stadionima…čekajući da se montiraju zahtjevni scenografski efekti…i da postanu uz M dio turneje.
Što više reći.... vrlo vjerojatno je Gaga prodala više ulaznica na svojoj ovogodišnjoj turneji, međutim, MDNA tour je statement današnjeg vremena, a osoba koja puni dvorane i stadione posljednjih 30 godina kroz popart, umjetničku slobodu i reinventanje same sebe, ostavlja najjači utisak što umjetnik moze ostaviti.
[  ]

  © comatose

MDNA je završio što se tiče europskog dijela... Zagreb je jedini grad sa cijele turneje koji je otkazan, što uopće ne želim dodatno komentirati.
Madonna je pokazala da i dalje vlada, a MDNA je savršena turneja žene koja suvereno vlada pop scenom posljednjih 30 godina. Lagaće vam svako tko kaže suprotno.

Comatose &

rayoflight // 14/10/2012

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*