home > interwju > Red Union

kontakt | search |

Red Union

Intervju je objavljen sa Daškom, frontmanom Red Uniona te mu se odmah zahvaljujem na suradnji. Inače Red Union za sobom ima izdan ep "LOADED GUN" te odličan album "REBEL ANTHEMS" koji je izdan za Bandworm rec. iz Njemačke, a svi koji su ih slušali ili gledali uživo znaju o čemu pričam, pa krenimo...
[ Red Union ]

Red Union

1.Eto za početak ukratko objasni kako i kada je nastao Red Union, tko sve svira u bendu, ima li naziv neko posebno značenje?
-Uh, to sam toliko puta već pričao da mora da je već prilično dosadno. nastali smo 2000. godine i nismo menjali postavu (osim bubnjara na samom početku). Postava: Daško-vokal, Ljuba -bas, Neša -gitara, Chiatto -bubnjevi. ime smo pokupili sa pantalona koje je proizvodio Yumco iz Vranja i koje smo svi tada kupili jer su bili jevtina a više nego adekvatna zamena za moderne američke army pantalone...RED UNION garderoba se više ne proizvodi jer je kasnije otrkiveno da je gro proizvedenih pantalona i bluza prodat albanskim separatistima koji su ih zatim koristili kao redovnu uniformu u borbi protiv vojske i policije SRJ.

2.Tko piše tekstove u bendu i u kojem pravcu su oni usmjereni?
-Na prvom albumu sam ih pisao samo ja ali se u međuvremenu i Chiatto aktivirao i shvatio da jako dobro piše tekstove pa ćemo na novom albumu biti 50:50 što se tiče tekstova. Tekstovi su izraz onoga što naš pritiska i zaokuplja nam pažnju. Ovde bar nepravde i zla ima na pretek pa punk bend ne može da presuši sa inspiracijom. Trudimo se da pišemo lične, proživljene tekstove a ne da ispaljujemo parole i klišee. Voleo bih da napišem lepu, jaku ljubavnu pesmu... Uvek se neki zlikovac ispreči pa moramo o tome da vičemo!

3.Čime se članovi Red Uniona bave izvan benda? (hobiji, posao, bendovi…)
-Trojica nas smo grafički dizajneri. Ljuba i Neša su odlični ilustratori i od toga žive. Ja trenutno ko-uređujem jedan popularni magazin ovde u Srbiji tako da bih se mogao nazvati novinskim piscem (ne baš običan novinar). Chiatto je zgubidan i parazit i nemože ni faks da završi a lupa bubnjeve gde god usfali bubnjar što nas ostale jako nervira.

4.Vaš posljednji album "Rebel Anthems" ste izdali za "BANDWORM RECORDS". Kako je došlo do suradnje sa tom izdavačkom kućom i jeste li zadovoljni njihovim radom?
-Poslali smo naše demo snimke napolje i Bandworm je dao odličnu ponudu. Suradnja je odlična na obostrano zadovoljstvo. Tokom dve turneje smo postali odlični prijatelji sa Markom (vlasnikom BW) i našim tourbookerom Holmom i ne bismo ih menjali iako sad stižu i ponude od malo većih kuća... Prodali smo celi tiraž albuma i sad radimo novi a verovatno će vinil LP biti doštampan. Ne zaboravimo i pankersko kasetno izdanje za Hrvatsku. Za Fistru i AK47... kupite obavezno!

5.Budući da postoji nepisano pravilo da bendovi izdaju album svake dvije godine, planirate li u bližoj budućnosti izdati kakvo novo izdanje?
-Da, upravo dovršavamo pesme za drugi album (nekih 12-13 pesama). Inače, upravo smo stigli sa snimanja u Kruševcu gde smo snimali našu polovinu split mini CD-a sa Sweeperom, melodični skatepunk band. To bi trebalo da izađe pre albuma. Pesme su nove, bolje sviramo i (nadam se) pravimo lepše pesme...

6.Budući da ste nekoliko puta nastupali u Hrvatskoj kako su vam se dopali nastupi u Hrvatskoj, je li vam koji ostao posebno u sjećanju i što općenito mislite o Hrvatskoj sceni?
-Hrvatska je majka punkrocka u regionu! Svi se slažemo da tu najviše volimo da sviramo! Jedva čekamo da nas neko odatle zove. Ove godine ćemo biti na Dirty Old festu kod Igora u Velikoj. Trebali smo i prošle godine ali sam ja zakucao u bolnicu minut pred polazak... Pamtimo odlične koncerte u Kutini, Osijeku, Zagrebu... Super je što je u hrvatskoj punk scena zaista prava alternativa vladajućem poretku i nema desničarskih kretena i uljeza. Sve deluje jako pozitivno, levičarski i slobodarski... Mnogo je sve razvijenije nego ovde po tom pitanju. I organizaciona strana je jača. Tudimo se da vas stignemo. mislim da nam to , bar u Novom Sadu, uspeva polako.

7. Imaš li nekih posebnih muzičkih uzora ili bendova koji su ti se posebno dojmili?
-Clash, SLF, Rancid, Living End, Green Day, Newtown Neurotics, Cock Sparrer... Mi zaista slušamo muziku i pratimo to sve kao fanatici. Tako je bilo oduvek. Zato smo i poželeli da imamo bend...

8. Kakvo je stanje na Srpskoj HC-punk sceni?
-Pa, napreduje... Ima zaista dobrih bendova i pojavljuju se sve mladji i mladji bendovi koji super kapiraju stvari i prave dobru muziku. Bayonets, ringispil, Let's Grow, Concrete Worms, Grandpas Candies... sve dobro i pozitivno! Fali inicijative i mislim da bi trebalo da se malo ugledamo na one koji su odmakli dalje sa organizovanjem scene. Mi imamo iskustva sa turneja i gledamo da to pokrenemo i ovde...

9. Planirate li možda tokom ljeta nastupati na nekom festivalu u Hrvatskoj ili imate neke druge planove?
-Već sam poprilično odgovorio na ovo. Pa, bilo bi super da odradimo neku letnju turneju sa jednim dobrim cro bandom. Primorje prvo pada na pamet...

Za kraj imaš li kakvu poruku ili nešto za reći što smatraš važnim, a da sam propustio u nekom od pitanja?
-Budite dobri, zdravi, antifašisti, kreativni, zabavljajte se... Ne dajte zlikovcima da sprovedu svoje idiotske planove!
pozdrav,
Dasko, RED UNION - www.redunion.tk

kichmar // 21/04/2005

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*