home > interwju > Miro Kusačić (MESSERSCHMITT)

kontakt | search |

Miro Kusačić (MESSERSCHMITT)

Messerschmitt su vjerojatno najidealniji band s domaće rock-scene koji bi mogao ponijeti titulu "mali-veliki" rock''n'roll band. Predvođeni frontmanom koji je band oformio još 1987. godine, Mirom Kusačićem, uistinu su grupa uz koju se više veže pojam kult nego popularan. Njihov maximum highway rockn'n'roll, do danas otisnut na četiri nosača zvuka, dobio je novog predstavnika - posljednji CD "Moonlight, Starlight" (Messerschmitt Motors Music), polusatno je djelo s 6 novih, autorskih pjesama Mirija & co. O novom albumu, skorašnjem gostovanju u Kanadi, Varaždinu, svim dosadašnjim albumima, o ostalim članovima grupe Saletu i Rusu... porazgovarali smo s čovjekom koji već više od četvrt stoljeća ne izlazi iz priče koju i sam stvara - hrvatskog rock'n'rolla; riječ ima Miro Kusačić!
[ miro vs b-bros in rogoz ]

miro vs b-bros in rogoz   © pedja

Povod našeg razgovora je novi CD Messerschmitta "Moonlight, Starlight". Kako si nam naveo u popratnom pisamcu, čarobna formula glasi: količina ideja+količina vremena+količina novaca=rezultat. Kako je i gdje snimljen vaš novi album, i, na stranu čarobna formula, koliko je konačan rezultat prava slika trenutnog autorko-sviračkog potencijala grupe?

BOK SVIMA. EVO UKRATKO. CD JE SNIMLJEN U SUPERRAZVIKANOM PITORESKNOM GRADIĆU NA JUGU ISTRE (TAKOĐER SUPERRAZVIKANOJ), MEDULINU,KOJI JE,RUKU NA SRCE, POZNATIJI PO TERENIMA GDJE SE PRIPREMAJU NAŠI REPREZENTATIVCI I LJETI ODMARAJU BOGATI NJEMCI,TALIJANI I OSTALI,NEGO PO OČUVANJU DOMAĆE R'N'R BAŠTINE.
NAIME,BIVŠI BASISTA THE SPOONS-A,A I NAŠ DOBAR FREND, IWO JIWO (ROĐENI MEDULINAC-DJEVOJAČKO; LORENCIN), ZGRABIO JE U NEKOM MUTNOM POSLU KRDO LOVE,I UMJESTO DA JE PO STAROM MEDULINSKOM OBIČAJU UTUČE NA DROGU, KARTE I ŽENE,ON, VOĐEN NEKOM SVEMIRSKOM IDEJOM OTVARA TONSKI STUDIO (NA OPĆE ZGRAŽANJE NJEGOVIH FRENDOVA,KOJI SU VEĆ ISKALKULIRALI DOBAR VIŠEMJESEČNI TULUM) I NAZIVA GA ELECTRIC DOG.
KAKO SU MESSERSCHMITT U TO VRIJEME KONAČNO USPJELI NAPLATITI DUG SVIRKE U PAUKU I NISU ZNALI ŠTO BI SA SILNIM HONORAROM (PIŠE SE SA DVIJE NULE), IDEJA JE PALA. NOVI CD!...I DOK SI REKAO REDHOTCHILLIPEPPERS, EVO NAS U STUDIJU. REZULTAT VIŠESATNE MUKE SNIMANJA SU U VAŠEM CD PLAYERU.
ŠTO SE TIČE REZULTATA,TO JE TO. NI BOLJE NI GORE,MAKAR JE STUDIO-STUDIO,A SVIRKA U ŽIVO-SVIRKA U ŽIVO.

Za koga je objavljen CD, i kako će se moći nabaviti? Nije li ime grupe dovoljna garancija za objavu unutar kakvog značajnijeg izdavačkog okrilja u Hrvatskoj?

CD JE OBJAVLJEN NA NAŠOJ ETIKETI MESSERSCHMITT MOTORS MUSIC I MOŽE SE KAO I PRETHODNIK NABAVITI VRLO JEDNOSTAVNIM PUTEM. MOGUĆI ZNATIŽELJNICI MOGU SE JAVITI NA messerschmitt@globalnet.hr ILI www.messerschmitt-theband.tk, A ONI KOJI NE POSJEDUJU RAČUNALO ILI SU ZAGRIŽENI PROTIVNICI ISTIH, MOGU JEDNOSTAVNO POSLATI 50 KN NA ADRESU; MIRO KUSAČIĆ, COATTOVA 10, 52100 PULA I ZA NEKOLIKO DANA POŠTAR ĆE IH RAZVESELITI. A NAJJEDNOSTAVNIJA, I NAMA NAJDRAŽA VRSTA PRODAJE,JE DIREKTNO NA NEKOM OD NAŠIH RIJETKIH ALI ENERGIČNIH NASTUPA.
OVO DRUGO NE BIH HTIO KOMENTIRATI, OSIM... ZNAČI LI POD TIM ZNAČAJNIJI IZDAVANJE KLAPE SRDELICE-LIVE IN LISINSKI U PRATNJI CECE, LADARICA FEATURING MATIJA DEDIĆ I SLIČNE IZMIŠLJOTINE. NAVEDITE MI R'N'R IZDANJA KOJA STE NPR. KUPILI PROŠLE GODINE U IZDANJU DOMAĆIH IZDAVAČA. DOMAĆA... DA BOG DA NAM SE VRATILI JUGOTON, RTB I SUZY. PA ČAK I DISKOTON. I RTV LJUBLJANA. I HELIDON... DANCING BEAR NAM ČAK NIJE NI ODGOVORIO NA PONUDU ZA CD. OKO OSTALIH SE NISAM NI TRUDIO...

Tko je gospođa/gospođica koja je izvela dojmlljiv uvod i ostatak izvedbe u pjesmi "Looking For Love" ?

TO JE ZAPRAVO KUJA OD IWE KOJA SE UPRAVO TIH DANA TJERALA, PA SMO JE SNIMILI I MALO PROPUSTILI KROZ NEKI EFEKT, PA ZVUČI KAO MONIKA SELEŠ PRED KRAJ MEČA SA SERENOM WILLIAMS (6-0,6-0,5-0,ZA MONIKU, NARAVNO..).AKO NEKO IMA KAKVE NISKE PRIMISLI, MORAM GA RAZUVJERITI...

"It's Going To Get You", originalna Zhelova pjesma s njegovog CD-a iz 1996. Northern Eye, Southern Blood Western Bullet Eastern God doživjela je totalnu glazbenu preobrazbu, a trajanjem od 20:22 postala i vaša najduža pjesma ikad snimljena (ako smo u pravu...)

TEKST JE UZET SASVIM SLUČAJNO. NAIME, BIO JE NA VRHU U NAŠOJ PJESMARICI. JEDNE VEČERI NA PROBI PRESLUŠAVALI SMO PO STOTI PUT KISELINU OD POP MAŠINE I SOLO ALBUM OD TOČKA I IDEJA SE SE RODILA SAMA OD SEBE. SNIMITI PJESMU TOLIKO DUGU DA SE MOŽEŠ LAGANINI NAPUŠITI, NEŠTO POŠEVITI, POPITI DVA PIVA I OTIĆI SPAVATI, A DA STVAR SAMO VOZI,VOZI...
PRVE POVRATNE INFORMACIJE SU VRLO POZITIVNE I MI SMO VRLO VESELI ZBOG TOGA,VOLIMO POGODITI. STVAR JE SNIMLJENA ISPRVE UZ MINIMALNE DOSJETKE.

Usput, kad smo već kod bivših članova, poput Zhela, možeš li "iz prve ruke" nabrojiti koji su to sve sretnici, gdje su trenutno, čujete li se ili surađujete u bilo kom obliku...

NEKI SU PULI I SADA SE ZOVU DJ ZOKI, DJ MARINO I SL. OSTALI SU NEGDJE PO EUROPI.

Promocija CD-a održana je u "Rock cafeu" u Puli a za vrijeme i izvedbe "I Just Wanna Make Love To You" Muddy Watersa odsviran je pravi session u kojem su, na tvoju inicijativu, sudjelovali i mnogi pulski, tamo prisutni muzičari. Reci nam, po tvome mišljenju, tko sačinjava publiku Messserschmitta, s obzirom da je prvi album izdan još 1988. godine, kako doživljavaš današnje konzumente vaše glazbe. Jesu li to nostalgičari, održavatelji kulta grupe, netko treći ili nešto sasvim različito od navedenog?

PRVI SIGURNO, DRUGI ISTO TAKO, A TREĆA SKUPINA SU GROUPIES, NOVI I STARI R'N'R FREAKOVI, KONOBARI KOJI SU PRISILJENI BITI NA NAŠIM SVIRKAMA, RODBINA, IGRAČI BILJARA I PIKADA, SLUČAJNI PROLAZNICI, RAZVEDENI U POTRAZI ZA NOVOM AVANTUROM, MOTO KLUBOVI (JER SE KAO FURAMO NA NEKI RACING SOUND), KOLEGE SA POSLA, NOVINARI PO ZADATKU, ŠPIJUNI IZ KONKURENTSKIH KLUBOVA, LOKALNI SUPERGITARISTI, SUPERBASISTI I SUPERBUBNJARI KOJI NAS PODJEBAVAJU (ONAKO ,DA, KAO, NE SKUŽIMO), FRENDOVI IZ VOJSKE...

P.S. Da li je nestanak pive prije 22,00 na promociji posljedica strukture vaše publike, utjecaja vaše glazbe ili premalo naručene količine tog dana?
1 I 3.

Moramo te pitati o skorašnjim promotivnim svirkama u Kanadi. Gdje, kada, kako, zašto; malo je hrvatskih rock grupa koje se mogu pohvaliti takvim nečim (izuzevši one koji nastupaju po iseljeničkim klubovima, i to koriste u vlastite promotivne svrhe...) ?

TORONTO-SILVER DOLLAR ROOM, HAMILTON-ABSINT CLUB. LIČI LI TI TO NA ISELJENIČKE KLUBOVE? APRIL MJESEC.
SVIRKE A I SAV OSTALI SUPORT SREDIO JE VLADO (JEDAN NAŠ STARI PRIJATELJ I FAN, KOJI VEĆ 15-TAK GODINA ŽIVI I RADI U TORONTU, KAO SOND MAJSTOR U SILVER DOLLAR ROOM CLUBU I NJEGOVI PRIJATELJI, KOJI SU NESEBIČNO POGURALI SULUDU IDEJU DA NAS DOVUKU U KANADU. POSLALI SMO OSTATAK MATERIJALA KOJI ONDAŠNJA EKIPA NIJE ČULA. JEDNE VEČERI VLADO I PRIJATELJI SE DOGOVORE DA NAPIJU GAZDU SILLVER DOLLARA I PUSTE MU NEKI NOVI EUROPSKI BEND KOJI U EVROPI, NAVODNO , MLATI GADNE PARE I TJERA OASIS U OČAJ. TAKO JE GAZDA KAO PRAVI AMERIKANAC,ONAKO MALO NEUPUĆEN, A I VEĆ VIDNO PIJAN NASJEO NA PRIČU, I ETO NAS U KANADI. POZADINA SVEGA JE DA SU SE VLADO I PRIJATELJI, ZAPRAVO ZAŽELJELI PAŠKOG SIRA, ISTARSKOG PRŠUTA I DOBROG DOMAĆEG PLAVCA, PA SMO IM MI DOŠLI KAO NARUČENI. ZAUZVRAT SU NAM IZDALI I SVOJEVRSTAN THE BEST OF:STRONG AND LOUD.

Ne misliš li da bi taj CD izdan za kanadsko tržište bio interesantan i za one vaše poklonike (stare koji imaju LP-e, ali i nove koji ih nemaju) koji bi željeli jedno cjelovitije upoznavanje s bandom?

PA NARAVNO DA BI, ALI NIJE LI LOGIČNIJE DA SE MESSERSCHMITT NARUČUJU KREDITNOM KARTICOM IZ KANADE?

Dojam nam je da ste obrnuto proporcionalni nekoj vrsti pravila kod "starih" rockera, koje je: što stariji - to glazbeno nježniji. Kod Messerschmitta to definitivno nije slučaj...

PA... PROBALI SMO, ALI NIJE IŠLO...A I VEĆ SMO TOLIKO GLUHI DA NEKA TIHA VARIJANTA NE DOLAZI U OBZIR BAŠ IZ TOG RAZLOGA. A I VOLIMO TAJ ADRENALIN...A I CURE SE VIŠE PALE NA ŽESTICU...NA KRAJU,TRIO SMO...

Drago nam je da se untar Thanks-a na coveru nalazi navedeno i VŽ CREW, kao jedini grad iz Hrvatske-zahvaljujemo na zahvali; reci nam tko je to zaslužio i čime?

PA ONAKO, UČINILO NAM SE DA STE JEDNA ZDRAVA EKIPA KOJA, UNATOČ SVIM SRANJIMA, IPAK GURA STVAR..I VI, I ŠEJPERSI I TV...I MORAM PRIZNATI UGODNO NAM JE BILO S VAMA...A TEK SA VAŠIM CURAMA...

U jednom si razgovoru rekao: "Divlje tulume sa razuzdanim groupies zamijenili smo dječjim rođendanima i feštama u firmama". Vrlo iskreno i pomalo sarkastično prema povijesti... S čime jesi a s čime nisi zadovoljan u dosadašnjoj dugovječnosti grupe?

SVE JE OK. JEDINO MI ŽAO ŠTO NISMO NIKADA USPJELI OTVORITI SVOJ STUDIO I SNIMITI SVE ŠTO SMO IKADA SVIRALI. PA DA VIDIŠ DI BI ONDA BIO ZAPPA..

Možeš li nam se, s po jednom rečenicom, osvrnuti na svaki od dosadašnjih albuma grupe?

• LUSSY (DEMO CASS), SNIMLJENA U PAUZAMA, SASVIM SLUČAJNO, DOK SU THE SPOONS SNIMALI SVOJ PRVI DEMO. NEKE OD PJESAMA NASTALE SU NA SAMOM SNIMANJU.
• FOXXIN', SEDAM DANA SNIMANJA, SEDAM BOCA JEFTINOG KENTUCKY BOURBONA (IMPERIAL) I MARSHALLI DO DASKE. BLIND DOG RECORDS (INVESTITORI LP-JA) PLAČU I ČUPAJU KOSU OD MUKE. UBRZO NAKON SNIMANJA DOLAZI DO RASTAVE VLASNIKA, BRAČNOG PARA JERBIĆ. UPUĆENI TVRDE DA JE TO UZROKOVAO FOXXIN', MADA JA OSOBNO NE VJERUJEM U TO. MATERIJAL SMO POSLUŠALI U CJELOSTI TEK OSMOG DANA KADA JE VEĆ BILO KASNO DA SE BILO ŠTO UČINI.
• SHAKE THAT THING, PREŠLI SA IMPERIALA NA LUKSUZNIJI JIM BEAM.
• ROCKAFE, SAMO SMO PROBALI JEDAN NOVI STUDIO.
• MOONLIGHT STARLIGHT, POGLEDAJ POD ROCKAFE.

I, vrlo kratko, osvrt na dosadašnje postave grupe. Kako doživljavaš trenutni trio Messerschmitta u odnosu na prošlu ekipiranost?

SVAKA POSTAVA IMA NEKU SVOJU PRIČU I BILO BI NEPRAVEDNO ISTICATI BILO KOJU. TRENUTNO SMO U FAZI DOGE KOJOJ SE ZABIJA KIČMA U MOZAK.ONAKO, JEBE NAM SE DALI ĆEMO NEKOME STATI NA ŽULJ I DA LI ĆE SE NEKOME SVIĐATI ONO ŠTO TRNUTNO RADIMO ILI NE. SAMO GRIZEMO, GDJE GOD STIGNEMO...

Za Glas Istre si rekao "Sljedeći veliki plan je proba u subotu". Zanemarimo velike planove, spotove, gostovanja na radiju i TV-u, turneje, promocije i slično.... Kako vidiš trenutnu rock-scenu u Hrvata i kad možemo računati ponavljanje sustreta s Messerschmittima u Varaždinu?

SLABO ČUJEM ONO ŠTO MI SE SVIĐA JER NEMAM GDJE. ALI U KONTAKTU SAM SA NEKOLICINOM; BABIES, BILJANI, FRANJIĆEVA ERGELA, PONEKI NOVINAR, UGLAVNOM, NE PUNO.VARAŽDIN? ZOVI,SAMO ZOVI...

Pulska scena iz tvoje vizure?

NU METAL, COVER BENDOVI, PUNK ROCK, PA ČAK I HIP HOP.AKO MISLITE NA NEŠTO SLIČNO NAMA, MISLIM DA NEMA...

Spominjali smo i čarobnu formulu? Imaš li još koju za kraj razgovora; ili, što bi poručio onima koji vas slušaju a što onima koji su na putu da to postanu?

ČAROBNA FOMULA ZA SLUŠANJE MESSERSCHMITTA GLASI (TESTIRANO);
220 KM/H + 300 W + 1 % ALCOHOL=BURN, BABY,BURN!!
KAO I UVIJEK: TAKE CARE, MY FRIEND...

okhrk // 25/04/2005

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Drago nam je da se untar Thanks-a na coveru nalazi navedeno i VŽ CREW, kao jedini grad iz Hrvatske-zahvaljujemo na zahvali; reci nam tko je to zaslužio i čime?

PA ONAKO, UČINILO NAM SE DA STE JEDNA ZDRAVA EKIPA KOJA, UNATOČ SVIM SRANJIMA, IPAK GURA STVAR..I VI, I ŠEJPERSI I TV...I MORAM PRIZNATI UGODNO NAM JE BILO S VAMA...A TEK SA VAŠIM CURAMA...
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*