home > interwju > Damir Bačac - Beli (EX PISTOLS)

kontakt | search |

Damir Bačac - Beli (EX PISTOLS)

Nenad Marjanović - Dr Fric, Diego Bosusco - Ptica, Romeo Đomlija - Đoksi i Damir Bačac - Beli bivši su članovi bivših opće poznatih puležanskih rock-skupina KUD Idijoti, The Spoons i Anti-otpad. Danas su ujedinjeni u glazbenom projektu nazvanom Ex Pistols. Nakon snimljenog spota, prilične medijske pompe, prodora po top i hit ljestvicama te snimljene četiri pjesme kao prethodnice nadolazećem albumu, Ex Pistols su se prilično utišali. Gdje su trenutno i što rade pokušali smo doznati od - pjevača, Damira Bačaca-Belog.

Posljednji puta smo se vidjeli vrlo davno kad si u Ex-u pjevao sa Spoonsima, a čuli smo se telefonom i kod predstavljanja kazete puležanske legende Marjetta? Što se u međuvremenu s tobom događalo na privatnom i glazbenom planu?
Istina, posljednji smo se puta vidjeli tada, moram reći davno. Tu večer pamtim kao jednu od općenito najboljih. Sjećam se da me Đomlija nakon koncerta tražio da me odvuče u kombi kako bi krenuli doma. Našao me negdje ko zna gdje ali u vrlo nezgodnoj pozi... No to se ionako ne bi smjelo pričati… Otkada smo se čuli da predstavimo kazetu Marjetta, a što se tiče glazbenih projekata, bilo ih je u međuvremenu nekoliko nebitnih i uvijek sa ciljem ubijanja negativne energije prikupljene u malograđanskoj sredini. Možda sa više ili manje Mašte ali uvijek u istom stilu i sa istim duhom. A na privatnom planu bilo je puno bitnih stvari kao npr. ulazak u bračne vode prošle godine, vrlo česta putovanja preko pola planeta i ne mogu se sad sjetit nečeg posebno ali sam siguran da se nešto zbivalo.

Kako si upao u band Ex Pistols, da li zbog razloga navedenih na stranici grupe - "KARAKTERIZIRA GA DODAR RAD NOGU I SAVIJANJE KUKOVA, TE SAVRŠENO POIGRAVANJE SA MIKROFONSKIM STALKOM" ili nečeg drugog?
Pa, sa članovima tadašnjih KUD Idijota snimao sam više puta kojekakve sessione zajedno sa Marjettom i družili smo se cijelih petnajstak godina prije Ex Pistolsa i uvijek govorili kako ćemo nešto kad-tad snimit iz za***cije. A sa Đomlijom je posebna priča-on je ustvari jedan od najboljih ako ne najbolji autor takvih stvari u ovim krajevima. Ex Pistolsi su nastali kao izmišljen bend iz filma "Kako je propao r'n'r na mom otoku". U filmu se karikira situacija u Puli i njenoj r'n'r sceni (Pula je kao otok). Tu postoji grupa zagriženih starih kenjatora koji furaju da su neki bend i onda imaju probe. Uglavnom, bend treba imati stvari koje je trebalo snimiti za potrebe filma i onda nam je to bilo prilično OK, pa smo snimili taj spot ("Preko vode") i te četiri pjesme. I sad smo mi taj bend Ex Pistols koji se nije niti jednom sastao nakon snimanja tog istog spota. Svi živimo od drugih poslova ali biti će nešto od toga jednog dana.

A od čega živite?
Romeo Đomlija je slikar pa slika. Ptica i Fric aktivni su na različitim frontovima, najviše na Radio Maestralu, lokalnom radiu u Puli. Imaju emisiju dva puta tjedno i mogu slobodno reći da su uz još neke ljude izvukli taj radio iz govana t.j. monotonije. Podigli su slušanost na maximum. Sada je to najslušaniji radio i definitivno u điru njihovom zaslugom. A ja radim i stalno putujem. Radim u firmi koja "dila" elektromaterijal. Radim isključivo sa rasvjetom-light design, i pijem puno pive.

Misliš li da vi kao ekipa starih mačaka, ili kako ti veliš "kenjatora" može naći svoju publiku u aktualnom trenutku hrvatske rock-scene?
Što se tiče hrvatske rock scene ona je ionako sva u k… komi i odavno je zasićena istim. Sjećam se još prije jedno 6-7 godina, Bare mi je govorio na dodjeli Porina u Rovinju da mu je i ne samo njemu, već dosta ove scene od par bendova i to uvijek istih te da je krajnje vrijeme da se krene u neki novi projekat, no nitko se nije baš previše potrudio. Tu ubrajam i nas. Definitivno sam siguran da bi ovakav bend mogao naći svoju publiku jer je to stvar bez filozofije, a to uvijek uspijeva. Tim više zbog toga što Fric i Ptica imaju sposobnost da stvore uvijek odličnu priču za sve što rade pa tako i za ovo. Romeo je kao što sam spomenuo izvrstan autor, a ja još da naucim pjevat... nisam sluhist, falširam i opseg glasa mi je nikakav ali znam pjevati iz jaja pa onda to uz ovakvu ritam sekciju mora zvučati, ako ništa drugo onda sirovo sa puno energije...

Do sad ste snimili 4 pjesme, potpisali ugovor za D. Bear, objelodanili svoju web-stranu…i stali. Što će se događati u budućnosti?
Sa D. Bearom je pregovarao-dogovarao Fric i trebali smo snimiti još desetak stvari do ožujka'03, ali koliko se vidjamo… Zadnji put kad sam razgovarao sa Fricom, rekao je da moramo to napraviti u bliskoj budućnosti ali... vidjet ćemo. Osobno bih volio to završiti, dobra je to za***ja.

Pratiš li scenu u Puli, imamo dojam da više nije toliko eksponirana kao u doba najjačih dana Spoonsa i Messerschmitta?
Scenu u Puli ne pratim previše. Znam da Spoonsi više ne postoje, ali zato su Messerschmitti snimili odličan materijal solidne produkcije u Italiji, snimili su covere ali to zvuči fantastično. Tu su Popeye, Deboto Chveger-bend od Ferlina Maura, Gori Ussi Winetou-teška Legenda sa 8 nevjerojatno odličnih albuma iza sebe, Livijo Morosin bend sa Šerbedžijom, Gustafi.... ne bih htio izostaviti nekoga, to su oni koji su mi sada pali na pamet.

5 najboljih albuma domaćeg rocka po tebi?
E j*** ga sada. Ima ih dosta dobrih, teško je poredati ih po redu. 5 je mali broj. Medju prvima je sigurno Rolling Stronz od Francija, Let 3 sam jako volio kad sam bio mladji-Two dogs fuckin'. Anti-otpad, Idijoti, Spoonsi, Messerschmitsi... Ima stvarno dobrih albuma u povijesti a i u novije doba. Ne mogu sad to tako. Marjetto je nevjerovatno talentiran samo, njemu se neda previše zaj***at. Dati ću vam da čujete što smo on i ja snimali u New Yorku prošle godine - odličan materijal.

Još nešto iz "prve ruke"?
Za sada toliko. Sve čitatelje puno volim i pozdravljam.

okhrk // 29/04/2003

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*