home > interwju > ZDENKO FRANJIĆ (slušaj najglasnije)

kontakt | search |

ZDENKO FRANJIĆ (slušaj najglasnije)

Čovjek koji je spasio rock'n'roll, loš dečko, lutajući dj Zdena - Zdenko Franjić, povodom novog, sedmog izdanja "Bombardiranje New Yorka" dao je intervju braći Bađun, kojeg u cjelosti prenosimo. Za neupućene na tri cda zastupljeni su izvođači: Lou profa (Popovača), Mlinski kamen (Zg), Reckless Bastard (Seattle), Concrete Works (Novi sad), Korozija (Novi sad), Messerschmitt (Pula), Srž (Zg), Marshmallow (Krapina), Đuka Raić (Popovača), Valerij Skiperskih (Novosibirsk), Elektrik biljan and his heretics (Zg), The Nazis from Mars (Soest), Alef (Novosibirsk), Kompleks K (Split), Bolzarol (Buje), Stomak (Pula), Marc Milar (Canoga park).
[  ]

Još za predstavljanja 6. bombardiranja rekao si nam da te izdavaštvo veseli i da to radiš najviše zbog veselja. Ima li naznaka promjenama glede financijske potpore tvojim izdanjima, jer znam da je veselje ostalo?
Zdenko:- Znaš kaj, i dalje delam u stolariji da bi se mogel bavit s tim…zapravo ja to opče ne bi nazval izdavaštvom, ne znam kak bi to nazval, hobistički se bavim s tim i uživam u tome, ne?

Ti si idejni začetnik kompilacijskih albuma "Bombardiranje New Yorka". Prvi puta napravio si trostruko bombardiranje, iznimno je velik broj zastupljenih grupa - kako si uspostavio kontakte i uspio doći do svih ovih snimaka?
Zdenko - Pa prek Interneta uglavnom, a i na razne druge načine

Koliko ti je vremena potrebno za samo kompiliranje,…
Zdenko - Pa ne baš puno, dok skupim to, vidiš sad sam malo duže čekal pa se skupilo za trostruki CD, iz fore…

…a koliko vremena traje za daljnju "obradu", reklame, promocije?
Zdenko - Znaš kaj, ja ti to sve delam usput i baš ne vodim neke evidencije da bi znal takve cifre, nego, ono, to šaljem okolo i tak…

Pomiješao si ruske grupe, američke, hrvatske, jugoslavenske- sve pod istu kapu - glazba ne poznaje granice u slučaju tvoje kuće…
Zdenko - Pa da, zanimljivo, jelda? A na omotu sam napisal samo gradove, ima grupa iz Novosibirska, Seattlea, Novog Sada, Zagreba i tak, a u toku je izrada knjižice s podatkima o grupama koja bude išla uz CD, a Obračun kod HR korala je dobil promo primerak di to sve još nije gotovo jer ste skoro jedini koji ste za sad dobili CD - stvari se rešavaju u hodu.

CD je veoma raznolik, od a capella i laganih akustičnih pjesama preko elektro momenata do čistokrvnog punk rock prašenja, od boogiea do folk-rocka… Znači li da ti voliš slušati sve te raznolike stilove?
Zdenko - Ima svega i to mi se sviđa jel volim svakakvu muziku i u zadnje vreme sve si više mislim kak je muzika zapravo vrsta pakiranja za ono kaj dojde unutra a to je proizvod ili reči i poruka.

Koji je kriterij da li ćeš nešto objaviti na "bombardiranju"?
Zdenko - Pa znaš kaj, svi bandovi koji su mi se javili su mi bili OK, nisam našel ni jedan od tih bandova da mi nisu dobri, da nisu za objavit…meni su svi dobri sa tim kaj delaju.

Imaš li u glavi neki broj do kojeg misliš bombardirati NY?
Zdenko - Nemam pojma, ne žuri nam se nigdi, ne?

Na "sedmici" su i nove snimke, koje nismo imali prilike nigdje drugdje osim kod tebe čuti grupa SRŽ, MESSERSCHMIT, MLINSKI KAMEN i OPYUM ……. Imaš li njihove nove pjesme, planiraš li možda objaviti njihove kompletne ploče?
Zdenko - Imam to u planu i verujem da bu to bilo samo ne znam točno kad. Evo baš sam jučer razgovaral z Danijelom iz Mlinskoga kamena i napravili bumo trostruki CD - sad nam je krenulo pa radimo samo trostruke! (smijeh) Pa onda još imam u planu neka reizdanja, primerice od Lou Profe i njegovog PUNK banda "Loš zvuk" sa snimkama iz sedamdesetih…Lou Profa ionak snima svaki mesec po jedan album…

…Produktivan je autorski kao i ti izdavački…
Zdenko - Da, nemamo velke tiraže ali imamo puno izdanja!

Što se sve može naći u tvom katalogu?
Zdenko - Zbilja svakaj, od ranih snimki Majki, Bambi Molestersa, Satana Panonskoga, Humpersa…evo sad sam ponovno u kontaktu sa Scott-om iz Humpersa koji ima novi band i tak.

Molim te da mi opišeš put od primjerice trena kad ti se band dopadne, pa do trena kad u rukama imaš njihov gotov CD, kaj se tu sve radi u "slušaj najglasnije"?
Zdenko - Znaš kaj, nije to puno posla, otidem do frenda pa mi on napravi omot, dečki pošalju CD i to ti je to. Ja to onda pržim na laganoj vatrici i tak…

Mnoge snimke grupa koje si ti objavio nastale su u tzv. "studiju za sirotinju" - znači li to da imaš neki dogovor sa tim studijom?
Zdenko - Pa da, mi smo već dugo u vezi. Boro Rakamarić ima jedan jeftini studio u Reki, a Rečka scena je jedna od jačih uvek bila i sad je a tamošnji bandovi nisu cenjeni pa nađu utočište u tom studiju.

Čuli smo da ćeš uskoro surađivati i sa varaždincima, "Elektrik buttshaperzima"?.
Zdenko - Eee, dečki su OK!

… da ćeš im objaviti ploču….
Zdenko - Nismo još nikaj točno razgovarali…

Gdje luta DJ Zdena?
Zdenko - Pa doma, he he, i po Zagrebu uglavnom. A z Lou Profom nastupam di nas pozovu. U zadnje vreme sam često u Kutini, inače mojemu rodnomu mestu, u klubu "Kuća" di Tomislav Pelin radi odlične i besplatne koncerte z večinom stranim grupama.

Što slušaš od svjetske glazbe?
Zdenko - Uuuu, ima toga puno… U zadnje vreme puno se menjam. Evo ti par imena na koje sam naišel i dost ih u zadnje vreme slušam: King Khan & his Shrines (Voodoo Rhythm), Anubian Lights (Crippled Dick Hot Wax), Marc Mylar (Trigon), Sabrositas (Star Time) Paul Wine Jones (Fat Possum) itd.

A od hrvatske, kaj bi bilo za objaviti kod tebe?
Zdenko - Pa, većinom sam napravil kaj sam štel, al ima još bandova, recimo meni su dobri AVLIJANERI, iz Reke ali njih nikak nemreš vlovit, problematični su.
Al sad bi se štel više pozabavit z nekima starima materijalima, upoznal sam jednoga dečka iz Splita, Igora, on ima CARPE DIEM etiketu a ima i kompjutor i more fino prebacivat s kazeta na CD pa sam z njim uspostavil suradnju.

Listen loudest se može naći i na Internetu, ti si uočio potrebu da budeš na Mreži…
Zdenko - Da, stranice mi radi jedan dečko iz Škotske, a dosta mi pomažu da prek njih upoznam ljude. Upoznal sam ljude iz Rusije, Turske, Bugarske, Indije…Ja osobno sam na Internetu tolko kolko stignem, kolko imam love i tak. A i do mojih izdanja najlakše je doč prek Interneta, napiše se SLUŠAJ NAJGLASNIJE! u neki od pretraživača i tak se dojde do mojih stranica, jel adresa mi je kobasica. Adresa je inače: http://www.gla.ac.uk/%7Edc4w/listenloudest/front.html

Za kraj koja riječ o planovima i željama…
Zdenko - Imam taj svoj solo projekt, baš sam skupil nekaj materijala, a štel bi otič u studio, imat probu pa snimiti taj CD. Ko zna, možda nekad i loše dečke skupim i tak. To me veseli i fali mi svirka, probe, sve to terapijski deluje na mene.

Treba na kraju još kaj dodati?
Dosta smo pričali, idemo nekaj slušat.

P.S. Intervju je vođen 14.11.2002. u 452. obračunu kod HR korala na gradskom radiju 042

Dakle ukoliko još niste obavili pregled cjelokupnog kataloga izdavačke kuće SLUŠAJ NAJGLASNIJE ili LISTEN LOUDEST učinite to odmah, jer tamo dobrog rokenrola ne manjka.

okhrk // 27/10/2002

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*