home > interwju > Mario Grobenski

kontakt | search |

Mario Grobenski

U sklopu skorašnjeg DORF-a napravili smo intervju s koprivničkim umjetnikom i fotografom Mariom Grobenskim.
Podsjetimo, DORF se odvija na dvije lokacije: u Primoštenu, zajedno sa SuperUhom, te u Vinkovcima, matičnom gradu festivala, gdje će Mario i predstaviti svoju izložbu 22. kolovoza.
U nastavku donosimo intervju.

Pozdrav Mario.
Vjerujem da Vam se sviđa ova koncepcija spajanja DORF-a s glazbenim festivalom SuperUho, s obzirom na to da ste u umjetnost upravo krenuli kao koncertni fotograf?

U svakom slučaju zanimljivo. Može se reći da sam se na neki način "ozbiljnije" počeo baviti fotografijom kroz koncertno snimanje. Međutim, u stvarnosti sve je to krenulo kroz dječju igru i zanimanje oko fotografije prije nekih 30 godina kad sam dobio svoj prvi fotić Lubitel2 te počeo sam razvijati filmove i fotografije kod kuće.

S obzirom na to da se i sama povremeno bavim koncertnom fotografijom, susrela sam se nekim komentarima da ona nije zanimljiva i da ne može ponuditi nešto novo, najgledanije fotografije s koncerata su one na kojima je publika, kako Vi na to gledate? Što je uzrok takvomu mišljenju i tretiranju koncertne fotografije?
Hmmm, ne bih rekao da koncertna fotografija nije zanimljiva i uzbudljiva. Osobno sam fotkao mnogo bandova što domaćih što stranih, klupskih ali i "velikih" bandova tipa Ramones ili Nirvana. Smatram da je važno "samo" uhvatiti pravi trenutak, neku emociju… meni je također bilo važno i svjetlo, (a kome nije? :)) tj. rasvjeta pogotovo u doba analogne fotografije te visoko osjetljivi filmovi (ISO)… Također, s vremenom sam počeo koristiti isključivo širokokutne objektive koji daju jednu drugačiju perspektivu i dramatičnost fotografiji… naravno da je zanimljivo vidjeti i fotografije na kojima se nalazi publika koja također pridonosi ikonografiji i ugođaju s koncerta.

Da se nadovežem na prethodno pitanje: što mislite da je potrebno za dobru fotografiju s koncerta?
:) Kao da sam na ovo odgovorio u prethodnom pitanju. :) Da, dodao bih, također je važan i band koji nastupa. Ako taj band nije uzbudljiv, možda ni vizualno atraktivan, nećemo dobiti atraktivnu fotku. :) Zezam se, mislim da je važno uhvatiti to nešto, pogotovo na rock koncertima da fotke "vrište" i da su "glasne"

Vraćate li se kad analognoj fotografiji?
Baš i ne. Ponekad odnesem filmove iz arhive u foto studio da se fotke skeniraju na CD ili neki medij za arhivu, a ponekad i dam da se izrade neke fotke iz prošlosti. Još uvijek imam svoje Minolte (jedna s početka 70-ih i jedna novija) međutim kod kuće ne izrađujem već duže vrijeme, zadnje su bile fotke za Overflow album i promo materijal Mad Milkman…… Fali mi ponekad miris kemikalija (razvijač, fisxir). :)

Zašto baš b&w fotografija?
Zašto b/w fotografija? Najvjerojatnije zbog toga što sam krenuo upravo s crnobijelim filmovima i sam kod kuće razvijao i izrađivao fotke… Crno bijela fotografija je jedan drugi svijet, ne znam, drugačije djeluje na mene, nekako emotivnije od kolor fotke.

Na DORF-u će, između ostalog, biti predstavljeni Vaši radovi iz ciklusa 'House where nobody lives', Vi ste zapravo maksimalno iskoristili tu kuću iz koprivničkog kompleksa Danica, ne planirate se vraćati? Imate li i dalje pristup toj kući?
U toj kući tj. jednoj te istoj prostoriji proveo sam punih 6 godina, te su tu nastale fotke iz serijala "HWNL". Međutim prije Danice nastalo je također nekoliko sjajnih fotografija na još dvije lokacije, ali s vremenom sam se odlučio isključivo za Danicu.
Pristup kući zadnje dvije godine baš i nije pristupačan. Mislim da sam u tih 6 godina snimio sve što se dalo snimiti da bi bilo zanimljivo… no, tko zna, možda još nešto uspijem snimit prije nego što sruše, u jako lošem stanju je kompleks kuća.

Zanimljivo je da toliko kreativnosti može proizaći iz jednog prostora. Što je bilo prije: ideja o umjetničkoj realizaciji i interpretaciji postojećih naslova iz popularne kulture koja Vas inspirira i okružuje ili Vam je to sinulo na pamet kad ste vidjeli takav prostor?
Na neki način sam prostor je jako inspirativno djelovao na mene. Ideje su u početku dolazile same od sebe na neki način… dovoljno je bilo da dođem u tu prostoriju i ponesem neke od svojih "rekvizita" lutaka, i raznih starih predmeta koje sam znao kupiti na lokalnom pijacu i to je bilo dovoljno da stvorim neku priču za fotografiju.

Planirate li opet tako nešto? Iskoristiti maksimalno neki drugi prostor na sličan način?
Mislim da ne, ali tko zna, ako se pojavi neki prostor koji može inspirativno djelovat. :)

Kako ljudi komentiraju Vaš rad i koliko Vam je to bitno? Što biste izdvojili kao najzanimljivi komentar Vašeg rada?
Po komentarima vidim da se ljudima sviđaju radovi, neki više neki manje… Ne znam, ne mogu se sad sjetiti nekog posebnog komentara… Možda je najbolji "komentar" da je jedna fotografija trajno postavljena u Muzeju u Ovaru, Portugal uz još 25 autora iz cijelog svijeta, i da su u 4 godišnje knjige vodeće svjetske foto stranice 1x.com uvrštene moje fotke sa najboljim foto radovima vrhunskih majstora fotografije.
Također, 189 fotografija je galerirano na 1x.com, koji su inače poznati po tome što su vrlo rigorozni oko objave fotografija.

Za kraj bih Vas upitala, na čemu trenutno radite, ako se smije znati? Osim što se pripremate za DORF?
Ništa posebno osim odlaska na svakodnevni posao :) i priprema i odabira fotografija te izrada istih za DORF….slobodno vrijeme uglavnom provodim slušajući muziku…eh da sa starih dobrih plejki... :)

A koji je to Vaš svakodnevni posao? :) Uključuje li fotografiju?
Moj svakodnevni posao? Radim kao voditelj nabave za dansku firmu Hartmann, ne uključuje fotografiju, bar ne rock i umjetničku. :) Ponekad pofotkam za potrebe firme neki sastanak, goste, precjednike koji svrate, reklamacije robe. :) Eto.

kata.strofa // 14/07/2017

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*