home > interwju > PLAYGROUND HUSTLE + QUENTIN + DRBONITO

kontakt | search |

PLAYGROUND HUSTLE + QUENTIN + DRBONITO

Čuješ?!? je došao i do posljednjeg izlučnog koncerta u ovoj sezoni, te će tako 11/04/2017 u KSET-u nastupiti Playground Hustle, Quentin i DrBonito. Saznali smo malo više o njima...

Pozdrav! Kako bi se predstavili čitateljima portala? (Početak, postava, albumi, glazbeni pravac)
Playground Hustle [Megi]: Bok! Mi smo Playground Hustle, eksperimentalni hip hop duo! Krenule smo zajedno raditi prije 2 godine nakon raspada benda kojeg smo obje bile dio. Shvatile smo da želimo nastaviti dalje raditi te se uhvatile novih uloga, ja sam osim repanja počela učiti pjevati, a Ivona je osim sviranja gitare počela raditi instrumentale u glazbenom softveru. Tako da, ja sam onda vokal koji piše naše tekstove te ih "priča" i pjeva, a Ivona svašta svira i na pozornici se pogubiš kad krene skakati od basa na gitaru pa midi, klavijature. Ja se volim zezat i reći kako je ona cijeli bend, a ja sam samo vokal. U 4. mjesecu prošle godine izbacile smo prvijenac EP Pikule i trenutno se bavimo rađenjem novih stvari i sviranjem svugdje gdje nas prime ili pozovu. Naš glazbeni pravac, nije pravac, više je ona krivudava linija s kojom si kao klinac šarao u Paintu i onda nasumično farbao prostor između tih linija da bi na kraju dobio šarenu eksploziju boja. Da. To je naš "pravac", kud god nas mašta odvede.
Quentin: Bend djeluje već dosta dugo, rekao bih 3 godine i u to vrijeme jedina promjena u postavi je dolazak Marka Devčića (druga gitara). Što se ostatka postave tiče tu se nalazi Jakov Šafran na basu, Igor Peršić na bubnjevima i ja, kao Ivan Novačić, na gitari. Imamo i počasnog člana, jednog siročića koji voli našu glazbu te smo mu zbog toga dali funkciju tehničara kako bi nas mogao pratiti na sve naše gaže. Nedavno smo izbacili EP 100 a album je tek u planu, zapravo smo već skupili dosta stvari za njega no sve to treba fino ispeglati do jeseni/zime. Kvaliteta postaje iznimno bitna pa se jedan takav pothvat ne može shvaćati olako i postići kroz mjesec dana. Glazbeni pravac je ni više ni manje alternativni/instrumentalni rock; nema se tu što puno za reći.
DrBonito: Skupili smo se i sviramo od 2014. i dobro nam je. Od zacetka smo u istoj postavi i sviramo sve zanrove a ne sviramo nijedan zanr. Album, sa' ce!



Koji su bendovi i događaji najviše utjecali na vaše okupljanje i rad?
Playground Hustle [Ivona]: Događaj koji je najviše utjecao na nas je prestanak postojanja ranije navedenog projekta, koji je Megi natjerao da počne pjevati i pisati cijele pjesme, u suprotnosti sa samo dijelovima pjesama dok smo bili dio veće grupe. Što se mene tiče raspad tog projekta me gurnuo u elektroniku i produciranje pjesama. A za bendove i glazbu koja utječe na nas teško je reći jer na nas stvarno utječe sve što slušamo, a žanrovi su svakojaki. Na mene još utječu različiti manuali za opremu koju koristim.
Quentin: Teško je govoriti o bendovima koji su utjecali na okupljanje grupe jer svatko od nas sluša podosta različite glazbe ali imamo puno dodirnih točki. Kako sam najmlađi u bendu i Quentin mi je prvi projekt svatko od frendova iz benda je u jednom trenutku imao jak glazbeni utjecaj na mene. Jakov me prije podosta godina uveo u noise, grunge, nekakve punk-rock pravce kojima sam iznimno naklonjen i danas iako ne toliko koliko i prije. Nakon toga došla je elektronska glazba s kojom me upoznao Iggy i na koju još uvijek pucamo. Devčić je s druge strane naklonjen bluesu puno više od nas, zbog toga i je tolko jebeno dobar u sviranju te gitare. I nakon svega ovog treba naznačiti da su ovo samo neki od žanrova kojima je netko malo više privržen od drugih ali svi slušamo apsolutno sve (rap, trap, soul, funk, house, low-fi, punk, rock, grind-core...). Dobro je što glazbeno utječemo jedni na druge jer se tu razvija jedan poseban odnos. Što se događaja tiče svaki događaj znatno utječe na nas, svaki koncert na koji odlazimo pobuđuje nekakav nagon za sviranjem, si se nešto nabrijemo! Dovoljan nam je samo najmanji signal, nije nas teško pokrenuti.
DrBonito: We love techno!

Imate li iza sebe diskografskih izdanja? Jeste li s njima zadovoljni?
Playground Hustle [Ivona]: Imamo jedno izdanje, već spomenuti EP, koji smo same izbacile preko Bandcamp-a. S EP-ijem smo super zadovoljne, inače ga ne bismo izbacivale :D. Trenutno ne vjerujemo da ćemo potpisati s nekom diskografskom kućom, sviđa nam se da same određujemo tempo rada i raspodjelu zarađenih novaca. A novaca ima, madraci su nam popunjeni.
Quentin: Pa imamo EP nazvan 100, to nam je prvijenac i izbacili smo ga solo. Sa njim smo zaista zadovoljni, sve super zvuči jedino što se danas teško solo reklamirati. O tome ću reći nešto više na pitanju o glazbenim portalima. Sljedeće izdanje kao što sam rekao bit će album no o tome još uvijek nemamo ništa puno za reći osim da će biti jako dobro i pažljivo pripremljen.
DrBonito: Nemamo i nismo.

Koliko ste koncertno aktivni, možete li izdvojiti neke svirke koje su imale ono nešto?
Playground Hustle [Megi]: Za sad smo imale nekoliko nastupa po Zagrebu i jedan u Karlovcu, nadamo se da će ih u budućnosti biti još više i da ćemo krenuti nastupati sve šire. Bila nam je čast otvarati Marčelu u KSET-u, a ekstra smo zadovoljne s nastupom u Močvari u sklopu projekta Podrži scenu jer nam je definitivno bio najbolji do sada, sve je nekako sjelo na mjesto, od naše izvedbe do atmosfere. Također, mislimo da će ovaj nastup na Čuješu biti još i bolji!
Quentin: U zadnje vrijeme baš i nismo imali koncerata ali to je više do nas, a što se tiče zadovoljstva, sa svakim koncertom smo ekstra zadovoljni. Mislim ti koncerti i nastupi su među ostalim nešto zbog čega sviraš, tek tada osjećaš tu glazbu onakvom kakva zaista jest. To je isto tako jedan od razloga što smo EP snimili live. Vidjet ćete sami, sviranje koncerta je nešto u čemu smo odlični, samo zbog toga što to volimo. Treba cijenit glazbu.
DrBonito: Koncertno aktivni,više tu nego tamo. Bila je dobra svirka u Vintage-u i na makarskom DokuMa festivalu.



Pratite li glazbene portale, jeste li zadovoljni svojim prisustvom na portalima?
Playground Hustle [Ivona]: Ja najviše pratim potlistu, slala sam im mail, al nisu ništa odgovorili (tuga). Što se tiče ostalih portala, sa svima s kojima smo uspjeli stupiti u kontakt su nas lijepo primili. Uvijek bi nas moglo biti više, al s obzirom na dužinu postojanja i eksperimentalni zvuk, mislim da smo dobro obuhvaćene. Ti si nas čak stavio na prvo mjesto za najbolji EP u 2016. što je stvarno lijepa pohvala za prvijenac!
Quentin: Glazbene portale osobno pratim, vjerujem da prati i ostatak benda. Zanimljivo mi je odgovarati na ovo pitanje jer imam iskustva u novinarstvu pošto to studiram. Svojim prisustvom na portalima ne možemo biti zadovoljni jer ga gotovo i nema. Na svim većim glazbenim portalima se stalno piše o tome kako treba "pogurati nove bendove" ili "oživjeti scenu", onda se piše o tome kako nema novih i originalnih stvari itd... Da se ne bi krivo shvatili, ovo se ne tiče samo nas kao Quentina već cijelog glazbenog miljea općenito, pogotovo ove naše underground sekcije. Kada smo izbacili EP kontaktirali smo sve moguće i nemoguće glazbene portale, no od rijetkih smo uopće dobili odgovor, samo povratnu informaciju (da/ne). Svi nešto seru i propagiraju tu kao nezavisnu scenu ali ostaju samo na riječima, nije problem napisati neki kratak tekst o novom bendu koji je dao dio sebe i nešto napravio ako se već baviš takvim poslom. Ipak, bilo je portala koji su objavili recenziju (poput SoundGuardiana) i njima ovim putem posebna zahvala! Objavili su nas i na portalu u bratskoj nam Srbiji te su stvari puštane na indie radiju u Velikoj Britaniji.
DrBonito: Pratimo glazbene portale, ali nismo prisutni.

Koji je razlog prijave na Čuješ?!?
Playground Hustle [Megi]: Ove godine smo konačno skupile dovoljno materijala i krenule žešće s nastupima te smo se odlučile prijaviti i na festivale. Evo baš smo prošle u finale HGF festivala tako da će nam to biti prvi na kojemu ćemo nastupiti, a za ostale ćemo vidjeti. Tako smo se, između ostalog, prijavile i na Čuješ? jer je program našeg kalibra i sviđa nam se ideja programa koji podržava mlade i nove bendove, vrlo smo zahvalne što ima takvih projekata.
Quentin: Razlog prijave je među ostalim još jedan koncert, da se "malo pokažemo" i da nove stvari vide svjetlo dana. Drago nam je što nastupamo u sklopu jednog takvog projekta koji zaista pomaže nezavisnu glazbenu scenu i baš zbog toga će mi ovo biti poseban koncert. Na festivale se ne prijavljujemo baš često, no nakon što snimimo album i to će se promijeniti!
DrBonito: Na cuješ smo pozvani i pristali smo jer su nam dragi program i prostor, ali inace se ne prijavljujemo na festivale.



Kakvi su vam ciljevi u budućnosti, u kojem smjeru želite da napreduje vaša glazba i bend?
Playground Hustle [Ivona]: Ciljevi za budućnost su što više svirki i rad na novim stvarima. Što se tiče glazbe, želimo napredovati u svakakvim smjerovima i uspjeti istražiti što više različitih žanrova. To bi bilo najbolje, eksperimentiranje zauvijek. Želim si kupiti Macbook, ali još nemam novaca za to. Skupo je biti elektronika band/duo, košta to novaca. Maksimalna tuga. Al bit će dobro, za sada od opreme sve preživi do kraja koncerta bez rušenja tako da je i to nešto.
Quentin: Pa u bližoj budućnosti imamo par odličnih projekata no o njima će se čuti poslje. U samoj glazbi koju sviramo sada i koju smo svirali prije osjeća se znatna razlika, posebno se trudimo raditi na dinamici. Počeli smo napredovati u tom nekom laganijem i dinamičnijem smjeru. Sve to ide tako fluidno baš zbog toga što smo pod utjecajem toliko različite muzike. Sve u svemu plan za budućnost je snimiti taj album, snimiti još jedan spot za EP i probati to još malo progurati.. Ima toga još puno više, četvero nas je pa je tu puno ideja, čeka se samo realizacija no teško se odlučiti za nekakve prioritete.
DrBonito: Zelimo bit sretni i štancat svoju glazbu.

Kakvo je vaše mišljenje o dva benda koji će s vama dijeliti pozornicu?
Playground Hustle [Ivona]: Za Dr. Bonito znam od prije i oni su mi stvarno forica i drago mi je da s njima dijelim pozornicu. S Quentinom sam se upoznala tek nedavno i zanima me kako će izgledati njihov nastup. U svakom slučaju, drago mi je da žanrovski nismo slični tako da će ljudi koji se odvaže na dolazak imati svašta za poslušati.
Quentin: Sretni smo što ćemo nastupati s još jednim instrumentalnim bendom a opet s druge strane imamo bend koji se bazira na snazi riječi. Kombinacije su zanimljive, samo Bog zna šta se sprema. Oba benda mi se čine fest zanimljivim ali kao što i oni mogu reći za nas, treba to poslušati live!
DrBonito: Quentin nam je zanimljiv bend i drago nam je da cemo svirat s njima. Playground Hustle totalno su van kalupa i to nam se svida. Bas nas zanima kako zvuce live.

jura // 10/04/2017

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*