home > interwju > UGO STEGNJAIĆ

kontakt | search |

UGO STEGNJAIĆ

U Zagrebu postoji iznimno zanimljiv festival demo bendova Čuješ?!, koji će kroz koji dan krenuti sa svojom drugom sezonom. Iskoristili smo priliku, pa popričali s Ugom Stegnjaićem, glavnim i odgovornim festivala. Što nas očekuje u drugoj sezoni, kako je prošla prva sezona i još mnogo toga pročitajte u tekstu koji slijedi.

Ugo, što je uopće Čuješ?!?
Pozdrav! Čuješ?! je KSET-ov koncertni program nezavisnih bendova/izvođača. Nastao je na temelju našeg nekadašnjeg programa Demonstratora koji smo odlučili modificirati u nešto zanimljivije i značajnije u smislu publike i bendova. Namjerno sam rekao nezavisnih (makar ni ta riječ nije idealna), a ne demo. Stvar je u tome što se nismo ograničili na izvođače koji nemaju album ili nekog izdavača već isključivo na mlade koji ne egzistiraju od glazbe te im je medijska pažnja mizerna spram kvalitete koju posjeduju. Naglašavam kvalitetu, jer su bendovi koji su upali u program prošli kroz "sito i rešeto" KSET-ovih organizatora te je kvaliteta bio jedini faktor prema kojem smo birali bendove! Također smo se potrudili dati medijsku pažnju bendovima, vrijedne/potrebne nagrade, live spotove i dobre financijske uvjete.

Koliko dugo Čuješ?! egzistira?
Upravo kreće druga sezona, 12/01 je prvi koncert, pa sve željne kvalitetne nove glazbe tada pozivamo u KSET. Prošla godina je prošla stvarno izvrsno i nadam se da će i ova proći jednako dobro. Karta je simboličnih 10 kuna, a Čuješ?! se nastavlja, sada već tradicionalno, održavati jednom mjesečno utorkom.
[ Brain Production @ 1. Čuješ?! finale, KSET ]

Brain Production @ 1. Čuješ?! finale, KSET   © Matej Krpan

Zanimljivost i rijetkost ovog festivala je i u natjecateljskom karakteru. Kako je uopće koncipiran festival?
Ne bih baš rekao da je festival natjecateljskog karaktera rijetkost, takvih ima stvarno dosta. Ono di smo mi uočili problem je u tome što često ti festivali nisu žanrovski posloženi, bendovima se ne nudi puno već se postavlja situacija da bi trebali biti sretni što uopće sviraju i često pobjeđuju bendovi koji dofuraju najviše svojih frendova i zbog toga osvoje nekakav pokal ili cugu. Mi smo pokušali napraviti koncept gdje će bendovi koji upadnu u program stvarno dobiti sve što zaslužuju, a što je u mogućnosti KSET-a da ostvari. Prošle godine smo svim bendovima snimili live spot, pripremili smo im audio snimke koncerta, osigurali mnogo hrane, pića i medijske pažnje dok smo pobjednicima osigurali nagradu u TMS music shopu, snimanje single-a i spota, nastup na Brucošijadi FER-a i u riječkoj HARTERI.

Po čemu Čuješ?! ima ono nešto što drugi programi u Zagrebu nemaju, što ga razlikuje?
Prvenstveno ga razlikuju nagrade koje su stvarno ono što bendu treba. A možda drugo gdje se razlikuje je prijateljska atmosfera gdje nam je bitno dati do znanja bendu da je ovo zbog njih i pružiti im svojevrstan komfor i osjećaj bitnosti bar taj jedan dan.

Prošlogodišnje finale imalo je dvije večeri. Obzirom da sam imao čast biti u žiriju u finalu, dobio sam dojam da atmosfera između bendova i tebe i ekipe KSET-a kao organizatora, kao što si maloprije i natuknuo, ima jednu prijateljsku i toplu karakternu crtu.
Što se tiče prijateljske atmosfere to je nešto što KSET njeguje od osnivanja, što mu je stvorilo svojevrstan kult i ponukalo bendove da se vraćaju - uvijek smo išli na poštene uvjete i ispunjavali ih kada su svirke loše prolazile te dizali ga kada su izvrsno prolazile. Iako smo prošle godine možda malo megalomanski išli u dvodnevni finale, koji nam se malo obio u glavu, što zbog slabijeg odaziva publike, što zbog datuma zbog ostalih događanja u gradu, ali učiš dok si živ. Kad već spominjemo pozitivno ozračje, napomenuti ću da ćemo ove godine slaviti četrdeset godina postojanja KSEFT-a, te ćemo prilikom toga ugostiti mnoge renomirane domaće i regionalne izvođače koji su odavno nadišli kapacitet KSET-a po broju publike, i svi oni će se rado odazvati u ovoj slavljeničkoj godini baš zbog prijateljske i tople atmosfere koji prakticiramo u KSET-u.



Ajmo spomenuti bendove koji su prošle godine bili u finalu i one od njih koji su se okitili lovorikama.
Prošlo dvodnevno finale je bilo koncipirano da po tri benda nastupaju svaku večer, a žiri je dobio glasačke listiće gdje su u 5 kategorija davali ocjene od 1 do 5 te su se sve ocjene na kraju zbrojile. Prvi dan su nastupali Dora Maar, The Black Room i Letarg dok su drugi dan nastupali Humanofon, Brain Production i Udriground. Lovorike je žiri udijelio krčkom prog/punk/rock Brain Production-u koji je osvojio 116 bodova od mogućih 125 dok se nagradom publike okitio karlovački Humanofon. Po mom osobnom mišljenju svi su bendovi bili za pobjedu (ovo nije neka kurtoazija nego stvarno to mislim) i ovim putem bih im još jednom čestitao i poželio puno sreće u daljnjem radu.

Ima li nešto što bi promijenio u prvoj sezoni, nešto čime si bio nezadovoljan?
Pa promijenio bih datume finala :P dok nam je sve drugo stvarno odlično prošlo tako da nemam čime biti nezadovoljan.

Koliko bendova se prijavilo za novu sezonu, jesi li zadovoljan odazivom?
Odazivom sam i više nego zadovoljan. Za prošlogodišnjih 18 mjesta konkuriralo je 60+ bendova dok je za ovogodišnjih 12 mjesta konkuriralo čak 77 bendova što nas je zbilja oduševilo i imali smo jako težak zadatak izabrat bolje od boljih. Drago mi je da se javljaju bendovi iz cijele države i vjerujem da je to rezultat dobrog PR-a i zadovoljnih bendova.

Možemo li pričati o konkretnim imenima bendova koji su ušli u ovogodišnji uži krug?
Naravno! Sva imena su objavljena na našoj face stranici (tko još nije opalio, lajk hitro na https://www.facebook.com/cujesKSET), ali ću rado ponoviti opet. Upali su: From Another Mother, Moskau, Mor, Šlagvort na Kraju, Luul, Rusti, Wanderlust, Pravica, Belleti, Brakedown i Mr. Albino. Ako izbrojiš vidjet ćeš da fali jedan, a to je zato što Spiridon ne može doći na svoj nastup pa ubrzano preslušavamo ponovo bendove kako bi našli zamjenu.

Koliko je teško ili lagano bilo odabrati one koji će nastupiti?
Izabrati bendove je bilo užasno teško. Svatko je imao neke svoje favorite, ali kompromisom, uz par pivi, smo odabrali natjecatelje. Svi koji su upali stvarno zaslužuju puno veću pažnju nego je trenutno imaju. Tu bih pohvalio tvoj portal kao jedan od rijetkih, ako ne i jedini, koji pridaje pažnju takvim bendovima koji stvarno vrijede, ali teško dolaze do koncerata i nekakvog publiciteta.



Ako se ne varam, broj natjecateljskih večeri je smanjen u odnosu na prošlu sezonu. Razlog?
Razlog je taj što nam se činilo da je logičnije da program počinje u u siječnju, a ne mjesec ili dva ranije tako da se zbog toga smanjio broj večeri. Smatram da smo time u program pustili stvarno najkvalitetnije bendove i još više dobili na kvaliteti programa.

Kad se planira finale i koliko najboljih nastupaju u finalu?
Finale će biti 10/05 (zamisli, utorak) i nastupit će tri benda. Nećemo birati bendove po principu pobjednika večeri nego će u finale proći tri s najviše osvojenih glasova. Dakle mogu proći sva tri benda iz jedne večeri ili ne mora nijedan.

Osobno mi se dopada što Čuješ?! daje najveći prostor relativno nepoznatim bendovima. Kako se to reflektira na posjećenost?
Da kucnem o drvo, prošlogodišnja posjećenost je bila izvanredna. Klub je svaki put bio ili krcat ili ugodno popunjen te se nadam da će tako biti i ove godine. Mislim da je ljude privuklo to što su večeri bile žanrovski ujedinjene, a cijena karte i cuge je niska. Nema baš puno mjesta gdje za 10 kuna možeš čuti 3 odlična benda.
[  ]

Kakva su tvoja razmišljanja u odnosu na prošlu sezonu, što očekuješ?
Vrlo sam zadovoljan prošlom sezonom, a u ovoj očekujem barem svaki rasprodani Čuješ?! (smijeh)

Što očekuje pobjednika, koje su kategorije u kojima najbolji imaju šansu nešto osvojiti i koje nagrade očekuju najbolje?
Pobjednika očekuje snimanje single-a u studiju Antonina Šimića, snimanje spota u režiji KSET-a, nastup na Brucošijadi FER-a, na Velikoj rock exploziji i poklon glazbenog dućana Auteh. Još uvijek radimo na nekim dodatnim nagradama, nešto se još dogovori u hodu. Kategorije ocjenjivanja su bile orginalnost, tekst, scenski nastup, usviranost i opći dojam.

Pratiš li internet medije, koliko si zadovoljan njihovim praćenjem festivala?
Pratim naravno. Zadovoljan sam, imali smo jaku podršku s njihove strane i ovim putem bih im se još jednom zahvalio!

Sat sve brže kuca do prvog koncerta u novoj sezoni. Poziv za kraj?
Svi pod muss 12/01 u KSET na 3 odlična stoner/math/noise benda. Upad jeftin, cuga još jeftinija, a kvaliteta bendova Mor, From Another Mother i Moskau svjetska!

jura // 05/01/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*