home > interwju > SEPTICA (Dubravko Mataković)

kontakt | search |

SEPTICA (Dubravko Mataković)

Poštovani Dubravko, je li Septica u "stvarnom životu" podjednako neozbiljna kao i na stranicama grupe, odnosno, kako klasičan način funkcioniranja grupe izgleda kod Septice?

Prije svega, septica blog je stara adresa, koja je u međuvremenu prelinkana na www.septica.com. Neozbiljan pristup na sajtu je samo marketinški trik. Svjesni nedostatka humora u Hrvata zaigrali smo na tu kartu kako bismo privukli mase. Isto tako je to mogao biti neki erotski sadržaj, odnosno "erocki" kako volimo reći, ali siti smo seksa. U biti, iza nas stoji težak, mukotrpan rad - krv, znoj , suze i teretana. No, to je dosadno, gledajući izvana, pa tu stranu i ne prikazujemo, ne želimo biti patetični.

Zanima nas, na koji način nastaje pjesma Septice i kako izgledaju probe?

Većinu stvari s prvog albuma bila je najprije u "elektronskom" obliku-slagao sam ritmove, lupove, semplove i ostala sranja i pravio stvari. Tek kasnije, kada je nastao bend u današnjem obliku, pjesme su prearanžirane, takoreći ponovo napravljene . Inače to izgleda ovako: napišem tekst , donesem na probu i onda se nabacuju ideje dok se stvar ne uobliči, a zatim je pumpamo dok se pjesma ne oslobodi, tako da svaki član ima mjesta za improvizaciju unutar pjesme . Nove pjesme se, ipak, najbolje bruse na koncertima. Probe su ono što su sportašima treninzi.

Jeste li vratili sve potrebno u MUP, ili ste postupili prema pjesmi?

He, he. Odgovorit ću diplomatski: kada bih rekao da sam ga vratio, razočarao bih one koji vole tu pjesmu, a kada bih rekao da nisam vratio prekršio bih zakon.
[ septica ]

septica   © live

Kako je došlo do suradnje i potom do objavljivanja prvijenca Septice za izdavačku kuću Aquarius records, prepoznatljivu po suradnji sa popističnijim, "mekšim" izvođačima poput Nine Badrić, Cubisma, Massima, Olivera Dragojevića? Kako vam je biti u takvom "društvu"?

Kao da su ostale kuće otvorenije za nešto agresivnije, da ne kažem progresivnije. Nitko ne želi uložiti u nešto novo , pa tako ni Aquarius u nas nije uložio ništa osim što distribuira CD. Naš album je izdanje Morrisa koji je podetiketa Aquariusa, a iza svega stoji Miro Vidović, on nam je omogućio izdavanje albuma. Po srijedi je bila, ajmo reć, lokalpatriotska linija, Miro je Vukovarac a preporučio nas je Shorty koji je u to vrijeme već snimao za Morris. Kada je stigao poziv već smo imali snimljen materijal, na brzaka, o vlastitu trošku, kao i spot. Naknadno smo ponovili vokale u Morris studiu. Kad si već spomenuo Dragojevića, najzaslužniji je što nam je album kasnio više od pola godine.

Septica je puno prije izdavanja albuma slovila kao klupska atrakcija. Koliko se pozicija Septice na HR klupskoj sceni promijenila nakon objavljivanja albuma?

Dojma sam da kod nas sve funkcionira naopako. Kad si nepoznat i nešto pokušavaš, podržavaju te.
Otkad smo snimili album, kao da su se svi okrenuli, kao da svima sada to smeta, ljubomorni su što li. Sličnu priču ispričao mi je Davor iz Postolar trippera.

Koliko tvog vremena odlazi na crtanje a koliko na Septicu, i jesu li financijski efekti adekvatni omjeru?

Iako sam dosta vremena posvetio Septici, još uvijek mogu reći da mi je to samo hobi jer to je moje slobodno vrijeme, dakle ono koje drugi troše na birtiju, kurvanje, šnapsl, tulume itd. Što se tiče financija, od Septice sam samo u minusu, ipak je to samo hobi. Zarađenu lovu držimo u zajedničkoj kasi i namjenski je trošimo. Tako smo isfinancirali album, spot, ali i kojekakve promo i humanitarne nastupe za koje smo sami snosili troškove.

Za Playboy si rekao - "jeftini smo i imamo atraktivan scenski nastup". Za one koji vas nisu imali prilike vidjeti uživo, tvojim riječima, što mogu očekivati na nastupu Septice i kako Vas je moguće angažirati za nastup? Što prosječni obožavatelj treba ponijeti na koncert?

Vjerujem da smo nadaleko najjeftiniji s obzirom koliko pružamo. Sat i pol pakla, pri čemu se nitko ne štedi, bez obzira bilo nazočno 20 ljudi ili 2000, mi se uvijek prebijemo. Dajemo sve ono što jedan rock koncert ( pri tome mislim na rock, a ne tamo neko pedersko zapomaganje, uobičajeno u hrvatskih recentnih bendova) ima, a kako smo zaljubljeni u svoj posao, svoje pjesme i jedni u druge ne sviramo preko kurca već dajemo sve od sebe. Na www.septica.com postoji link na moj mail pa se tako može kontaktirati glede svirke .

Drugi Vokal Bumušku Kušlu glavni je urednik "nenormalno normalnih novina" Aplauz, Govnar smrti je Dubravko Mataković legendarni strip crtač - koliko je bitno razlikovati vaša "civilna" imena od "septičkih"?

Uzeo sam pseudonim upravo zato da bih povukao granicu između moje profesije i imena i ovoga, nisam želio da bend postane medijski zanimljiv zbog mene, no procurilo je, a mnogima je upravo to bilo zanimljivo. Ostali članovi dobili su umjetnička imena kako bi se zaokružio koncept, a koncept je ukazati na nenormalne i negativne pojave , sve upakirano u sarkastično-satirični omotač uz dozu komercijalne zabave.

Jesi li osobno zadovoljan svim svojim dosadašnjim umjetničkim ostvarenjima, crtačkim i glazbenim, odn. da li je današnja pozicija tebe kao strip-crtača i glazbenika sukladna uloženom trudu?

Nije. Da se razumijemo- ne očekujem ništa sa strane, priznanja i tapšanja, ali bi bilo normalno da sam adekvatno plaćen za svoj rad. Bilo bi isto tako normalno da me se podržava u Vinkovcima, jer u ostatku države moje ime, uz Majke, Satana, Coloniju i još poneke, poistovjećuju s ovim gradom. Naprotiv, ne pamtim kada me netko ovdje angažirao za neki posao . Ovdje su zavist i ljubomora glavni, zatim mržnja i negiranje i na kraju pljuvanje. Ovdje se daje prednost luzerima, amaterčinama i sindromima. Na primjer, u Osijeku me sasvim drukčije doživljavaju. Što se tiče osobnih umjetničkih ostvarenja - napravio sam što sam u ovakvoj sredini i okolnostima mogao. Većinu vremena sam potrošio na glupe poslove vezane uz čistu egzistenciju, dakle, objektivno, mogao sam i više.

Tvoj top 5 najdražih pjesama Septice i najdražih likova iz tvojih stripova, ako je to moguće...

1.Nećemo promjene
2.Livada
3.Gojira
4.Biać ( nije na albumu)
5.Govno mrtve babe

Mnogima je čudno, ali ne brijem na stripove već čitam knjige, tako da nemam omiljene junake.

Na koliko stranica aktivno sudjeluješ svojim neposrednim radom? Kad se u google upiše septica, dobije se hrpetina stranica...

Hm, osim Septičine i osobnih stranica posvećenima stripu, više nigdje. Očito se mnogima ovo sviđa ili ne sviđa, odnosno, medijski je zanimljivo pa se često spominje. Postoje neki blogovi uz koje sam vezan, npr. vinkovci.blog.hr i još poneki.

Septica je gostovala u Varaždinu, kao predgrupa Hladnom Pivu. Koliko ste uspjeli upoznati Varaždin, i možemo li te za kraj zamoliti za stihovsku ili crtačku poruku u stilu Septica/Mataković za čitatelje?

Tada smo vidjeli park ispred dvorane. Tako je to uvijek, dođemo i odemo, ne zadržavamo se nigdje nepotrebno.

okhrk // 28/08/2006

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*