home > interwju > Interview s povodom: Milan Glavaški (Rebel Star)

kontakt | search |

Interview s povodom: Milan Glavaški (Rebel Star)

Kao što kaže najava, Rebel Star se nakon tri godine vraća na mjesto "zločina"! Tim povodom napravili smo mali interview s alfom i omegom banda, Milanom Glavaškim, koji obećava sjajan koncert! Pročitajte!
[  ]

Milane, bok! Hvala što si našao vremena za nas. Povod ovog razgovora skorašnji je koncert grupe Rebel Star u polukružnoj dvorani Teatra &td (24/03 op.a.), točno 3 godine i 3 dana nakon vašeg zadnjeg koncerta u istom prostoru. (Oni koji se bave numerologijom neka dojave značenje i podudarnost ovih brojki). Uglavnom, tada ste promovirali vaš prvi album "So", a nakon toga objavili "Kalifoniju" koja, eto, nikako da u hrvatskoj dođe na red. Dan prije zagrebačkog koncerta nastupate u Beogradskom Gun klubu, a nakon Zagreba u Novom Sadu (7/4)? Možemo li reći da ste na mini turneji?

- Možete reći da smo aktivno krenuli da sviramo i da više nećemo prestati.

Za one koji ne znaju Rebel Star je nakon izdanja "Kalifonije" otišao u stand by (ili shut down), da bi uskrsnuo kao dvojac. što se točno dešavalo?

- Ja sam kriv za sve i moja bolesna ambicija. Radim par poslova, sviram i produciram, pišem knjigu, vodim IT timove, imam dvoje dece i tako. Negde pred izdanje Kalifonije uzeo sam vodeće mesto u jednoj finansijskoj kompaniji, pogazio svoje lične principe i zatrpao se problemima. Jednostavno nisam uspeo da sviram pored toga i trebalo mi je oko osamnaest meseci da se izvučem. Prošle godine sam našao posao koji mi dozvoljava da se bavim muzikom, renovirao studio a u međuvremenu miksao i producirao novu Evu Braun što mi je pomoglo da se kao tonac vratim u formu. Atila i ja smo krenuli da intenzivno vežbamo i pravimo novu ploču u Sent Andreji, a ostali članovi iz Srbije imaju obaveze koje ih sprečavaju da se pridruže, tako da smo polako gradili zvuk kao dvojac.

U promo filmu kojim najavljujete uskrsnuće spominju se i "duhovi trakaši". U kojoj mjeri trakaši "nadopunjuju" (ili grade) novi zvuk Rebel Stara? Možemo li uopće govoriti o novom zvuku ili samo novim aranžmanima?

- Sve je drugačije. Manjak klavijatura i basa nadoknađujemo tehnikom, silnim pedalama i gitaru razvodimo na više pojačala. Atila na bubnju sada ima mnogo više prostora i to je dobro iskoristio. Fokus na moj vokal je mnogo veći i morao sam da vežbam pevanje. Na kraju cela slika ima veće dinamičke promene. Kontrasti od vrlo nežnog kantrija do buke na fazzovima su veći. Nakon nedavnog koncerta u Beogradu mnogi ljudi su mi prišli da mi kažu kako je sve zvučalo jako intimno i toplo, dok smo se nas dvojica preznojali od napora. Istina je da snimamo na staroj opremi i trakama, ali miksamo i koncerte ozvučavamo najmodernije što možemo i tonska nam traje duže od klasičnog benda. Dodjite da čujete, nećete zažaliti.

Kakav nas repertoar očekuje u Zagrebu? Hoće li svirka, pored zakašnjele promocije "Kalifonije", biti i svojevrsni intro za novi album?

- Hoće, nameravano da sviramo So i Kalifoniju i oko pola novog albuma. Nama se naravno nove pesme najviše sviraju i zvuče jako dobro.

Pjesme Rebel Stara djeluju vrlo iskreno, bez obzira na teme o kojima progovaraju. Poprilično tekstualno mračnu "So" samo djelomično liječi "Kalifonija". Je li došlo vrijeme za ozdravljenje na novom albumu ili je to, ponukani svijetom u kojem živimo, čista utopija?

- Radni naslov novog albuma je "Slike". Ne mogu da kažem da li će biti utopija ili će da grane sunce, mnogo je komplikovanjije. Ovaj put sam se skroz prepustio nekim gotovo nadrealnim slikama oko kojih se pesme razvijaju. Zamisli da si u muzeju ispred slike koja te polako uvlači, počneš da vidiš stvari koje nisu naslikane i čuješ neke poruke. Tako tri do pet minuta a onda se vratiš na platno. Većina pesama će imati par takvih slika koje se meni motaju po glavi i želeo bih da ih zapravo naslikam pored toga što ih pretvaram u muziku. Vidim ptice belih vratova što gledaju grad u poplavi, misterioznu šetnju u šumi stazama punog meseca, dvoje ljubavnika koji lete na vetru dok ih sakriva grad, i tako. Ako sam poludeo nema problema jer se kao umetnik upravo osećam najbolje do sada.
[  ]

Jeste li vi zimski band koji svira zimske melodije? Naime, primjetno je kako ste najviše koncertno aktivni u zimskim/proljetnim mjesecima, kada ne vladaju vrućine "koje tope sve oko nas"? (citat iz pjesme "Leto" grupe Rebel Star, op.a.). Funkcionirate li uopće ljeti u glazbenom smislu ili se isključivo odmarate?

- Nismo zimski bend, jednostavo naša prethodna dva albuma su izdata u 12. mesecu (2007. i 2009.) i pojačana koncertna aktivnost je stvorila taj utisak. Sviramo i sviraćemo kad god nas pozovete osim na svadbama, proslavama novih godina i crkvenim feštama.

Poznata je činjenica da si itekako zaposlen čovjek i paralelno sa glazbom (Rebel Star i Eva Braun) gradiš i poslovnu karijeru, koju si, uostalom, dijelom "secirao" na svojim albumima. Kada i kako nastaju tvoje pjesme? Odakle crpiš inspiraciju i snagu?

- Teško je raditi i ozbiljno svirati bez discipline, ali ako je to preduslov da moja muzika nastaje, sve je ok. Ustajem rano da pišem, pravim doručak deci i radim do naveče, opet porodica ili proba pa u studio na snimanje ili miks i tako u krug. Studio u kući je divna stvar ako si spreman da manje spavaš i ponekad ugroziš svoje zdravlje.

Rebel Star živi i radi u gradu St. Andrea u Mađarskoj. Slušaju li mađari Rebel Star? Djelujete li vaša muzika egzotično u malom gradu poput St. Andreje?

- Madjari još ne slušaju Rebel Star jer smo sve snimali i svirali na sprkom-hrvatskom. Sada prevodimo pesme na engleski čisto da vidimo kako to zvuči pa ćemo svirati i ovde a možda i u regionu. To će da se desi nakon što završimo treći album na srpskom-hrvatskom.

Da li stigneš slušati recentnu glazbu? Postoji li neki izvođač koji ti je posebno "zapeo za uho"?

- Imam Spotify streaming nalog i na raspolaganju milione albuma pa slušam koliko god mogu. Ono što vrtim više puta ovih dana su novi Tom Waits, Jonathan Wilson, Michael Kiwanuka, nova Feist, Wood Brothers, Kurt Vile, St. Vincent, itd.

Scott McCloud iz grupe "Paramount Styles" podosta je pjesama iz svog repertoara nazivao po gradovima koji su mu, iz ovog ili onog razloga, ostali u sjećanju. Vi imate "Zagreb", hoće li još koji grad zaslužiti svoju pjesmu?

- Neće! Zagreb ima posebno mesto i to će zadržati. Možda Kavran u Istri, jednog dana kada se preselim ako mi daju građevinsku dozvolu. O Sent Andreji ne želim da pevam.

Priča se da si vrstan poznavalac vina. Preporuči jedno koje najbolje paše uz vašu glazbu!

- Kopar kuve iz Vilanya. Crno i teško ko zemlja a želiš još.

Za kraj, neka poruka obožavateljima koji će doći poslušati Rebel Star u Zagrebu?

- Dodjite 24.3. u Teatar &TD, razvalićemo, nežno.

Rebel Star - Uskrsnuće

danko // 07/03/2012

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*