home > interwju > ELEKTROBUDA - "Sveti zvuk na nogama od stakla"

kontakt | search |

ELEKTROBUDA - "Sveti zvuk na nogama od stakla"

"Sveti zvuk na nogama od stakla"

ELEKTROBUDA je novi rock sastav na hrvatskoj sceni, unatoč činjenici da je nastao još 2001.; sastavljen od članova poznatih rock sastava "Majke" (Zoran Zoki Čalić i Kilmister), "Kojoti" (Alen Marin) i "Belfast Food" (Bobo). U rujnu 2005.-te izaći će im album prvijenac naziva "Sveti zvuk" za izdavačku kuću "Dancing bear". O autorskim smjernicama (glavnu okosnicu/autorski dvojac "Elektrobude" čine Alen i Zoki), razlozima što se na prvijenac toliko čekalo, HIP HOP-u u Hrvata, rock and rollu, sjećanju na Varaždin i ostalim stvarima u "prvom pravom razgovoru o grupi" govori pjevač i autor Alen Marin.
[  ]

T. Alene, tko sve danas sudjeluje u radu grupe "Elektrobuda"? Kako to da u grupi više nije jedan od osnivača, Ivica Duspara?

Elektrobuda je rock'n'roll band kojeg čine Zoran Čalić na gitari, basist Kilmister, zatim Bobo Grujičić koji je bubnjar , pridruženi član na hammond orguljama Danko Krznarić i moja malenkost kao pjevač. Ivica Duspara jest bio inicijator okupljanja banda, ali očigledno to nije bilo dovoljno da bi nastavili daljnju suradnju. Naime, razišli smo se po pitanju vizije, smjera kretanja banda i sličnih stvari (da se ne razbacujem frazama). Moram napomenuti da smo to riješili bez zle krvi.

T. S obzirom na okupljenu ekipu, smatrate li se "supergrupom" domaće rock-scene?

Jasno Vam je da su takvu krilaticu smislili Vaši kolege novinari u "vječnoj potrazi za pričom". Kititi same sebe takvim superlativima i sličnim krilaticama smatram nepristojnim, iako moram priznati da mi izuzetno gode, jer tvrdim da smo jaaako dobar band. Super se osjećamo na bini i na probi i to je sve što mogu reći o "superima". To je moje mišljenje, a Vama ostavljam tu slobodu da sami to zaključite kad nas čujete. CD u izdanju Dancing Beara će izaći u rujnu i toplo se nadam da će tako i biti. Ovom bih se prilikom i ispričao, jer sam već dao mali milion izjava da će CD izaći u svibnju ili lipnju, ali nismo stigli završiti u tom roku. Širio sam dezinformacije. Događa se i boljima.

T. Gdje održavate probe i koliko često to uspijevate, s obzirom na činjenicu da dolazite iz različitih gradova? Tko financira troškove putovanja?

Ovako...Kilmister se skrasio u Vašoj blizini, u Čakovcu. Bobo je Riječanin, a Zoki je stalno na relaciji Zagreb - Ljubljana (oženio je Slovenku!).Probe održavamo u Zagrebu u nekim, rekao bih, neurednim intervalima. Jednostavnije rečeno - snalazimo se!Financiramo sami. Nisu u igri mama - tata šeme(ha-ha).

T. Prva ste grupa izdavačke kuće "Dancing bear" koja je snimila album u studiju u vlasništvu izdavačke kuće. Kakvi su uvjeti za snimanje u tom studiju u usporedbi sa studijskim prostorima u kojima ste kao članovi drugih, prijašnjih grupa, snimali albume?

"Dancing Bear" je novi, digitalni studio vrlo brižno i pažljivo opremljen. Vrlo je komforan. Vežu me ugodna iskustva sa snimanja pjesama.Snimatelj Mladen Malek je napravio lavovski dio posla i ovim putem mu još jednom zahvaljujem.Dio materijala smo miksali i masterizirali u studiu "Tivoli" u Ljubljani. Tamo rade stari i iskusni "mačori" Aco Razbornik i Dejan Radičevič s kojima smo već surađivali na svojim prvim objavljenim pjesmama. "Prva ljubav zaborava nema", kažu neki. Nezahvalno je uspoređivati studije...Da budem iskren niti ne pamtim neke detalje, vjerovatno zato što smo uglavnom svi usredotočeni na rezultat snimanja.

T. Hoće li na albumu biti objavljene i pjesme koje su prije xx godina snimljene i plasirane kao singl?

Pretpostavljam da mislite na dvije pjesme koje smo snimili prije tri godine u staroj postavi i koje su se mogle čuti na radio - postajama. Samo jedna će se naći na CD-u i to pjesma "Uhvati 5 minuta". Malčice smo je prearanžirali i ponovo snimili tako da zvuči malo žešče i, što bi mi rekli, "nabrijanije".

T. S obzirom na Dusparin angažman na hrvatskom radiju, što misliš, hoće li pjesme Elektrobude puštati toliko izdašno kao i kada je i sam bio član?

Uhh...Da se razumijemo...Ako pjesma nije dobra, dopadljiva, radiofonična, kvalitetna i ne znam kakva još sve ne,neće se "zavrtiti" pa da ti je i Svevišnji otac.Ne očekujem niti tražim od ikoga da nam pušta pjesme na radiju niti sam to ikada radio.Niti ću!Očekujem da će se publici svidjeti naš rad i da će se u skladu s tim i emitirati.Na kraju krajeva tim se i bavimo zbog publike. U protivnom bih pjevao isključivo u kupaonici. A što se tiče Duspare, morate to njega pitati.

T. Zašto je od tog singla pa do danas trebalo proći toliko vremena a da se Elektrobuda ponovno aktivira s nosačem zvuka?

Zato što nismo imali podršku izdavačke kuće. Imali smo ideju da sami krenemo i da se nadamo da će stvari poteći same od sebe. Vrlo "donkihotovski". Za ozbiljan "projekt" (ne volim tu riječ!) je potrebna i nekakva logistika. Loša procjena.

T. Molimo te par generalija o albumu: tko potpisuje glazbu, a tko tekstove, produkciju, koliko će biti pjesama, kada se očekuje službeni izlazak i sl... i koje akcije planirate po izdavanju albuma (koncerti, spot-ovi, stranice na Internetu,…)?

Većinu glazbe i produkciju potpisuje Zoran. Zoran je prekaljeni riff majstor s desetogodišnjim iskustvom u radu s "Majkama". Pored njega tu je i Dino Šaran iz Sarajeva. On je jedan izuzetno talentiran čovjek i autor od glave do pete, a što je meni najbitnije i moj veliki prijatelj i uzdanica. Upravo njegovu pjesmu "Na nogama od stakla" smo odabrali kao singl i već je možete čuti na radio-postajama.15.06. odlazimo u Rijeku gdje ćemo za tu istu pjesmu snimati spot u režiji Igora Modrića.Otprilike polovicu tekstova sam potpisao i ja. Na CD-u će se nalaziti 13 pjesama, što je otprilike poštenih 50 minuta muzike.Sve su autorske pjesme osim "Totalne revolucije" i izvodimo je s originalnim tekstom na slovenskom jeziku.To je stara pjesma "Pankrta", a mi smo dobili ponudu iz Slovenije da je obradimo i snimimo za kompilaciju koja izlazi povodom 25. jubileja "Pankrta".Napomenuo bih da su oni u Sloveniji institucija i da nam je ukazana velika čast.Nemali je njihov doprinos i našoj sceni (pogledajte Mirkovićevo "Sretno dijete"). Obradili smo je i toliko nam se svidjela da smo je odlučili uvrstiti na naš CD.Toliko i o našem prodoru na europsko tržište (ha-ha).Kao što rekoh, u rujnu će se najvjerovatnije CD moći naći u svim boljim dućanima i benzinskim crpkama. Design omota radi Bruno Marin, mladi perspektivni designer koji je zadužen i za izradu web stranice i koji je slučajno i moj brat.Za sada imamo dogovorene nastupe u Bjelovaru, Zagrebu, Ljubljani i Hvaru,a nadam se da će najesen biti toga još.

T. Album će se zvati "Sveti zvuk" - koji je to sveti zvuk i kako ste došli do tako znakovitog naslova?

Naslov "Sveti zvuk" je zapravo izvađeni dio teksta iz pjesme "Prsten" i ima značenje isto kao što je i u kontekstu navedene pjesme.Radi se o zvuku koji opušta i "puni baterije", koji nam svima puno znači i ima i neku vrstu terapeutskog učinka.U našem je slučaju to naš CD za koji ćemo učiniti sve što je u našoj moći da zvuči što bolje i moćnije.Ukratko-za sveti zvuk.Osvrnuo bih se i na pitanje o financiranju proba i svega ostalog.Kad ti je nešto "sveto", novac je najmanji problem.

T. Možete li nam približiti autorsko-glazbene smjernice koje ste slijedili stvarajući ovaj album, o čemu će se na njemu raditi?

Na ovom su albumu zastupljene ljubavne teme u najvećem postotku, ima nešto socijalnih tema, narko tema i sl.Što bi rekao pjesnik:"Rokenrol-ništa mudro!"(ha-ha)

T. Dosadašnji nastupi grupe, tvoji dojmovi, reakcije publike, najbolji i najgori nastup?

Ne mogu se baš pohvaliti nekom vrtoglavom brojkom nastupa, pa se ne bih ni razmetao kategorizacijom istih, ali svuda sam zapazio pozitivne reakcije i pažljivo slušanje, što i ne čudi s obzirom da smo svirali potpuno nove pjesme.

T. Pošto album još nismo imali prilike čuti, možeš li za naše čitatelje pokušati opisati kako će to sve zvučati? Izvaditi poneki stih iz njih?

Žao mi je što ću vas razočarati, ali ne bih govorio vašim slušateljima i čitateljima kako da slušaju naše djelo. Pametni su oni.

T. Iz tvoje perspektive, kakvim vidiš stanje na HR glazbenoj sceni danas, u usporedbi s recimo razdobljem kad su aktivni bili Kojoti, Matchless gift, Majke, odnosno, kako se danas osjećaš kada na neki način ponovno uz rad sa grupom počinješ iz početka?

Mi smo imali jedan lijepi uzlet, čak i lijepe tiraže, ali mislim da se pogodio pravi trenutak. Nekeko u isto vrijeme je izašlo 4-5 dobrih albuma i to u vrijeme kad smo svi bili bombardirani petparačkim dance-om.Ako bi se to uopće tako moglo nazvati. Danas ima jako puno izvođača, pjevača iza kojih stoje TV-kuće, koncerni, saloni za masaže, nogometni klubovi... Moja perspektiva je ista kao i uvijek. Uzdaj se u se i u svoje kljuse.

T. Koga ti i ostali iz banda cijenite danas na domaćoj sceni? Što privatno slušate u zadnje vrijeme?

Izuzetno cijenim sve ljude sa hip-hop scene. Pritom mislim na barjaktare (nazovimo) pokreta koji su sudjelovali u projektu "Hrvatski velikani" plus Edo Maajka, jer su ti momci isključivo svojim talentima i vjerom u to što rade lansirali rap na hrvatskom jeziku do neslućenih visina,tj. da je potpuno normalno čuti rap na hrvatskom. Ako se sjetimo "izleta" prije pojave tih momaka-rap na hrvatskom je zvučao više nego tragikomično. Ne slušam hip-hop privatno, ali takve stvari treba cijeniti. Zatim su tu TBF, pa dame Natali Dizdar, Lea Dekleva i Suzana Horvat koje ponovo vraćaju nadu u pjevačice.Ne samo zato što su im lijepe pjesme, nego i što se napokon javljaju imena bez ambicije da postanu "cajke" i tim putem se afirmiraju.Itd. mogao bih ovako danima...

T. Da li vam se kao grupi danas lakše-pošto ste svi iskusni estradni glazbenici-izboriti za vlastito mjesto na medijskom i estradnom prostoru?

Lakše nam je utoliko što imamo već neka poznanstva otprije. Osim toga iskusni smo, kao što ste već naveli, samim tim što smo stariji i možemo sagledati neke stvari s odmakom.

T. Osim Elektrobude, da li su članovi grupe ujedno i članovi još pokojeg domaćeg banda?

Bobo svira još sa grupom "Grad" iz Rijeke, a Zoki svira još sa ljubljanskim "Big Foot Mama". Ali oni nisu domaći band. Danko svira u grupi "Cota G6", ali zato i jest pridruženi član.

T. Kontaktiraš li sa nekadašnjim Kojotima - Davor Viduka je ostao u glazbi, surađivao je s Natalie Dizdar, momentalno veoma perspektivnom pjevačicom HR estrade? A čime se bave ostali "Kojoti"?

Na žalost ne kontaktiram sa dečkima, osim što se tu i tamo sretnemo. Davor je napisao jako dobru pjesmu za Natali. On je vrlo talentiran. Ne bih znao čime se ostali bave.

T. Pošto su u Elektrobudi Kilmister i Zoki iz nekadašnjih MAJKI, vjerojatno bi nam mogao dati naslutiti odgovor na slijedeće pitanje: - kakve su šanse da se MAJKE ponovno okupe?

E, bogami,i to će te morati njih pitati.

T. Da li se ti, a i ostali iz banda, osjećate kao veterani na hrvatskoj rock-sceni? Kakvu strukturu publike očekujete? Hoćete li izvoditi isključivo svoje pjesme ili ćete povući i pokoju iz "prošlih dana"?

Zamislite da pitate Akija i Husa iz "Valjka" da li se osjećaju kao veterani ili, da ne idem tako duboko, Davora Gopca. Možda bi se i uvrijedili. Ja ipak neću. Ne, ne osjećamo se kao veterani, a opet, možda tako misle svi veterani...O strukturi publike i profilu prosječnog konzumenta naše glazbe zaista nismo razmišljali niti 1%. Nismo izradili niti jedan grafikon. Nemamo predrasuda i svi su pozvani na zabavu! Izvodit ćemo stare pjesme ako se pokaže potreba za tim.

T. Da li je ovo prvi razgovor s grupom u ovoj godini i očekuješ li medijski bum po izlasku albuma?

Ovo je prvi pravi razgovor i moram vas pohvaliti. Naime, razgovaramo o Elektrobudi, uskoro izlazećem CD-u i planovima, a ne o mojoj frizuri, "imidžu", tenu ili tajnom seksualnom životu. Puno hvala za to. Bit ću sretan ako se sve nastavi u ovom tonu, a od medija ne očekujem ni bumove ni detonacije, nego da poprate CD kako mu dolikuje. I njima unaprijed zahvaljujem.

T. Kako ćete provesti ljeto, kao grupa i privatno kao članovi?

Već sam vam rekao da imamo dogovoreno nekoliko nastupa, a osim toga ćemo se "razbježati" po Jadranu...

T. I za kraj, Varaždin, i nastupi kod nas... što ti je ostalo u sjećanju?

Da budem potpuno iskren, sjećam se samo jednog koncerta u "Rogozu" (zove li se tako klub u podrumu HNK?), ali ne pamtim da je bio posebno spektakularan,ali se zato jako dobro sjećam da mi je jedna od prvih pjesama na kojoj sam se sam pratio na gitari u Muzičkoj školi bila "Ja sem Varaždinec, Varaždinec..."

okhrk // 19/07/2005

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*