home > njuz > Japandroids na SuperUhu!

kontakt | search |

Japandroids na SuperUhu!

Japandroids su četvrto veliko ime koje će nas 3.7. u Močvari zagrijati za 5. SuperUho!
[  ]

  © Leigh Righton

Kakva li je to samo ludnica bila kad je u nekadašnji zagrebački Purgeraj došao danas najpoznatiji kanadski rock'n'roll duo. Na krilima velikog uspjeha tada aktualnog "Celebration Rock" albuma Japandroids su u rujnu 2012. bili otprilike na trećini godinu i pol dana duge turneje tijekom koje su odsvirali više od 200 koncerata. U Zagreb su dolazili kao velika nada i ime u usponu, no malo je tko očekivao onakav razvoj događaja. Premda je publika u Zagrebu poznata po dosta ležernom odnosu prema kupovini ulaznica, pa je po običaju broj prodanih ulaznica nekoliko dana prije koncerta bio gotovo zanemariv, nikad se prije, a ni kasnije, žednouhoj ekipi nije dogodilo da se u jedan dan, i to dan uoči samog koncerta, prodaju sve ulaznice. Vremena za selidbu u neki prikladniji prostor nije bilo, pa je uz krcat klub još najmanje dvostruko toliko ljudi ostalo pred vratima.

A ono što se događalo na minijaturnoj pozornici nakrcanoj namjerno dvostruko predimenzioniranim ozvučenjem ostat će zapamćeno kao jedno od najluđih koncertnih iskustava u Zagrebu ovog desetljeća. Pogo, stage diving, crowdsurfing, kontinuirano letenje čaša punih piva, prolijevanje po znojnoj i sretnoj masi bili su prisutni od prve do zadnje minute koncerta kojim su Japandroids uvjerljivo demonstrirali zašto ih se smatra jednim od najboljih živih bendova današnjice.
No kad ste beskompromisni kao što su Brian King i David Prowse, onda godinu i pol dana gotovo neprekinute turneje mora uzeti svoj danak pa su se po povratku u Kanadu odlučili za privremenu pauzu koja se na kraju pretvorila u trogodišnje izbivanje s pozornica.

Brian se ubrzo preselio iz Vancouvera u Toronto, a potom i Mexico City, što mu je na kraju ne samo promijenilo poimanje riječi dom, već i iz temelja promijenilo način na koji su pisali i stvarali glazbu. Tako su, počevši u New Orleansu gdje su u jesen 2014. iznajmili kuću i u njoj odradili svoj prvi session za nadolazeći album, idućih godinu dana proveli u relativno kratkim, ali zato intenzivnim probama na raznim omiljenim lokacijama, pa je tako "Near to the Wild Heart of Life", uz već spomenuti New Orleans, nastajao i u rodnom Vancouveru, Mexico Cityju i Torontu, gradovima koje danas nazivaju (kolektivnim) domom. Kao i prethodnici "Post-Nothing" i "Celebration Rock", "Near to the Wild Heart of Life" čini 8 pjesama, a razlog za to je više nego jednostavan, pa tako Brian King kaže: "Osam pjesama je standardni predložak za velike rock'n'roll albume: "Raw Power" The Stoogesa, "Born To Run" Brucea Springsteena, "Marquee Moon" Televisiona, "IV" Led Zeppelina, "Horses" Patti Smith, "Paranoid" Black Sabbatha, "Remain In Light" Talking Headsa, "Master Of Puppets" Metallice...", te nadodaje kako je tekstove pisao pod velikim utjecajem Toma Waitsa i Townesa Van Zandta, koje je u proteklih nekoliko godina najviše slušao.

Kad je pak sama glazba u pitanju Brian spominje samo jedno ime: "Na ovaj album su jako utjecali The National, toliko da smo zamolili Petera Katisa da nam miksa album. Na našu sreću rekao je da.".

"Near to the Wild Heart of Life" objavljen je u siječnju 2017. za veliki Anti- nakon čega su Japandroids krenuli na turneju koja na našu sreću još uvijek traje, nakon kultnih The Sonicsa, a uz već najavljene Yo La Tengo i The National, Japandroidsi su četvrto veliko ime koje nas zagrijava u Zagrebu za primoštenski kolovoz.

Podsjećamo da će se 5. izdanje festivala SuperUho održati od 6. do 8. kolovoza u Primoštenu, u istom onom prekrasnom, intimnom prostoru nekadašnjeg hotela Marina Lučica, prostoru koji se nalazi u neposrednoj blizini jedne od najljepših plaža na Jadranu. U navedenom je prostoru smješten i idiličan kamp u potpunosti natkriven gustom borovom šumom, u kojem zvučnu kulisu uz nezaobilazne cvrčke stvara i ugodan šum mora. Dosad objavljeni izvođači ovogodišnjeg izdanja festivala su: Turbonegro, !!!, John Maus, No Age, Earthless, Blue Hawaii, Šumski, NLV, Them Moose Rush.

Dugogodišnja plodonosna suradnja s telekomunikacijskom tvrtkom ISKON - generalnim sponzorom svih dosadašnjih izdanja SuperUho festivala - nastavlja se i njegovim novim izdanjem, ali i svim popratnim događanjima pod etiketom SuperUha, na kojima nas Iskonovci redovito iznenađuju i daruju. Osim Iskona veliku potporu SuperUhu nastavljaju pružati i glavni pokrovitelji Općina Primošten, te Turistička zajednica Općine Primošten.

Ulaznice po promotivnoj cijeni od 80 kuna u prodaju kreću 20.4. u Dirty Old Shopu (Tratinska 18) i Rockmarku (Berislavićeva 13). Od 1.5. cijena će im biti 100 kuna, na ulazu kluba na dan koncerta će koštati 120 kuna, a ulaznice je moguće kupiti i preko Rockmark i Dirty Old Shop web shopova.

promo guy // 23/04/2018

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*