home > njuz > Muzički salon Studentskog centra predstavlja...

kontakt | search |

Muzički salon Studentskog centra predstavlja...

Nešto više od godinu dana nakon iznimno uvjerljivog nastupa u prepunoj velikoj dvorani Teatra &TD američki indie rock genijalci Animal Collective svojim su aktualnim albumom "Merriweather Post Pavilion" doslovno poharali svjetske izbore za najbolja diskografska izdanja protekle 2009. godine, postigavši pri tom ono što se donedavno činilo nezamislivim, a to je da je isti izvođač pobrao lovorike istovremeno i kod najvećih britanskih (Uncut, Mojo), i kod najvećih američkih glazbenih magazina (Spin, Billboard), kao i kod većine relevantnih internetskih magazina (Pitchfork, Tiny Mix Tapes, Popmatters).

To je još jedna potvrda da je program Muzičkog salona Studentskog centra jednako relevantan koliko i aktualan, te da svojom težnjom za promoviranjem nove, zanimljive, a često i drugačije glazbe, nerijetko svojoj sve brojnijoj publici predstavlja izvođače na pragu velikog globalnog uspjeha. Valja pri tom istaknuti da su upravo zahvaljujući pažljivom odabiru izvođača, kao i tempiranju njihova dolaska, cijene ulaznica za koncerte u Zagrebu kudikamo niže negoli u ostatku Europe, što je i razumljivo ako se uzme u obzir činjenica da posjetitelje ovih koncerata čini mahom studentska populacija zbog koje Studentski centar, pa tako i njegov Muzički salon, uostalom i postoji.
[ cocorosie @ teatar &td, 30.06.2009. ]

cocorosie @ teatar &td, 30.06.2009.   © ulysea

U ovih nešto više od godinu dana nakon koncerta Animal Collective kroz pozornice Teatra &TD, Kina SC i kluba Pauk prošla su brojna svjetska značajna glazbena imena poput: Billa Frisella, Butthole Surfers, Sunset Rubdown, Mouse on Mars, Health, Dälek, The Necks, Cocorosie, Davea Douglasa, Lightning Bolt, Kid Koale, Sunn 0))), Alexandera Balanescua, Lydie Lunch, Vijaya Iyera, Jamaaladeena Tacume, Mudhoney, Elliota Sharpa, Zu, Matthewa Shippa, Isis, Six Organs of Admittance,Vetiver, i mnogih, mnogih drugih.

Iako se ovako uvjerljiv popis gostujućih izvođača čini teško dostižnim, Muzički salon Studentskog centra potrudio se za prvu polovicu 2010. složiti podjednako raznolik, ali zato još bogatiji program s nizom eminentnih imena, te još većim brojem onih koji se upravo potvrđuju i čiji se puni dometi tek očekuju.
[ lydia lunch's big sexy noise @ teatar &td, 10.11.2009. ]

lydia lunch's big sexy noise @ teatar &td, 10.11.2009.   © ana

01/10

Tako vas tijekom siječnja očekuju američko-japanski HiM (15.01.), kultni post rock bend predvođen bubnjarem Dougom Scharinom koji je prije osam godina čak dvaput u tjedan dana rasprodao i rasplesao KSET, a kojem će podršku pružiti japanska pop pijanistica i pjevačica Ikuko Harada, te naš sjajan instrumentalni rock sastav Man Zero.

Vikend kojim se otvara nova godina Muzičkog salona upotpunit će kalifornijski duet Good for Cows (17.01.) koji efektno spaja svoju strast prema jazzu i improviziranoj glazbi s ljubavi prema američkom punk-rocku uz koji su odrastali, dok će ovaj, glazbom neuobičajeno bogati, siječanj zatvoriti seattleski indie-rock heroji Grand Archives (30.01.) koji su u svibnju već odsvirali nezaboravan koncert na otvorenom u atriju Teatra &TD, a kojima će se na sceni pridružiti i nekadašnja kolegica iz grupe Carissa's Weird Jenn Ghetto sa svojim samozatajnim ali prekrasnim kantautorskim projektom S.
[ grand archives @ atrij teatra &td, 14.05.2009. ]

grand archives @ atrij teatra &td, 14.05.2009.   © kris

02/10

Veljaču će obilježiti promocija novog albuma sisačkih The Bambi Molesters (26.02.), zasigurno jednog od naših najjačih izvoznih glazbenih proizvoda čijim se izdanjima klanja i utjecajni Pitchfork, a koji figururaju kao jedan od ključnih suvremenih surf rock bendova na svijetu.

Tri dana prije po treći put će u zagrebu zasvirati japanski Mono (23.02.), bez ikakve dvojbe najveći azijski post rock bend, koji je uz pratnju simfonijskog orkestra prije mjesec dana koncertom u Tokiju obilježio desetu godišnjicu svog postojanja, a koji će nam predstaviti sjajni lanjski i još uvijek aktualni album "Hymn To The Immortal Wind" kojim je ova četvorka pobrala hvalospjeve kritike, kako kod nas, tako i širom svijeta.

03/10

S instrumentalnim rockom će se nastaviti i u ožujku kad će svoj premijerni hrvatski nastup odraditi novi američki post rock, odnosno post metal heroji Russian Circles (21.03.), kojim će nakon velikog uspjeha jesenskog koncerta grupe Isis ponovo na svoje doći ljubitelji gore navedenih glazbenih pravaca.
[ isis @ teatar &td, 16.11.2009. ]

isis @ teatar &td, 16.11.2009.   © horvi

No tjedan dana poslije itekako će se pjevati jer u Zagreb po drugi put u životu dolazi (malo tko pamti da je taj genijalac prije 10 godina svirao bubnjeve s Old Time Relijun) vanserijski američki kantautor Phil Elvrum, koji je dugo djelovao pod imenom The Microphones, a koji nam dolazi sa svojim aktualnim projektom Mount Eerie (27.03.). Pod ovim je imenom Phil lani objavio jedan od albuma godine, jer "Wind's Poem" je svojom mračnom ali zato prekrasnom atmosferom na tragu "Twin Peaks" i Ennia Morriconea, a sa suptilnim uplivima shoegazea i black metala, predstavljao kategoriju za sebe, dok nam je za veljaču već pripremio novi diskografski biser. Kao potpora nastupaju njegovi kanadski prijatelji No Kids.
[ ariel pink's haunted graffiti @ atrij teatra &td, 20.06.2009. ]

ariel pink's haunted graffiti @ atrij teatra &td, 20.06.2009.   © zvonimir ferina

04/10

Travanj će po običaju biti glazbom najbogatiji mjesec u Studentskom centru jer nas uz stalni program očekuje i novo 11. izdanje festivala Žedno uho. No prije samog festivala dolazi nam indie punk trio The Pharmacy (12.04.), legendarni japanski noise rockeri Zeni Geva (15.04.), te sve popularniji izdanak poznatog underground hip-hop kolektiva Anticon koji djeluje pod imenom Why? (21.04.), a koji polako ali sigurno izrasta u jedno od najvećih indie rock imena današnje Amerike.
[ zeni geva @ teatar &td, 10.04.2009. ]

zeni geva @ teatar &td, 10.04.2009.   © ana

Ali središnji događaj ove polusezone zasigurno je 11. Žedno uho festival (26.-30.04.) koji će u Teatru &TD ugostiti brojna velika glazbena imena u već uobičajeno širokom rasponu od indie rocka i americane, preko jazza i improvizacije, sve do avangradne elektronske glazbe, imena među kojima su: Deerhoof, High Places, Charles Gayle & Han Bennink, Carla Bozulich & Francesco Guerri, Grant Hart (ex Hüsker Dü), Chuck Prophet and the Mission Express, Matmos, The Wedding Present, Lightning Dust i mnogi drugi.

05/10

Nakon svega tjedan dana odmora od Žednog uha nastavlja se ova iznimna koncertna godina i to u veliko stilu jer već 08.05. očekuje nas povratak britanskih velikana soulom obojenog indie rocka, grupe Tindersticks. Šest godina nakon rasprodanog koncerta u Močvari jedan od najznačajnijih britanskih bendova devedesetih predstavit će nam svoj novi izvrstan album "Falling Down a Mountain", i to u Kinu SC, istoj onoj dvorani u kojoj su prije 6 godina nezaboravan koncert odsvirali glazbeni im srodnici Lambchop.
[ sunn o))) @ teatar &td, 28.10.2009. ]

sunn o))) @ teatar &td, 28.10.2009.   © horvi

Samo tri dana poslije, dakle 11.05., iz San Francisca nam dolaze Secret Chief 3 pokrenuti sredinom devedesetih kao side projekt trojice članova legendarnih Mr. Bungle, a predvođeni njihovim gitaristom i kompozitorom Treyom Spruanceom. Od raspada Mr. Bungle na ovamo ova je grupa postala ne samo Spruanceov ključni glazbeni projekt, već su svojim originalnim spojem perzijske, arapske i indijske tradicionalne glazbe, s death metalom, surf rockom i filmskom glazbom, prije svega onom neponovljivog Ennia Morriconea, postali jednim od najoriginalnijih izdanaka kalifornijskog underground rocka proteklog desetljeća i uistinu spektakularan live bend.
[ pyramid trio @ teatar &td, 14.11.2009. ]

pyramid trio @ teatar &td, 14.11.2009.   © horvi

Zahvaljujući uspješnoj suradnji s kolektivom Demode zagreb će 22.05. po prvi put imati priliku gledati sjajnog američkog indie punk kantautora Ted Lea i njegove The Pharmacists, a točno tjedan dana kasnije očekuje nas još jedno, uvjereni smo, nezaboravno druženje s Mambo Kurtom, njemačkim majstorom prerada mahom punk, metal i alter klasika, koji u njegovim samba aranžmanima dobivaju novu i neviđeno zabavnu dimenziju.

Valja naglasiti da će se u slučaju lijepog vremena zadnja tri navedena koncerta, a možda i poneki nastup na Žednom uhu održati na otvorenom u prekrasnom atriju Teatra &TD.
[ vetiver @ teatar &td, 19.11.2009. ]

vetiver @ teatar &td, 19.11.2009.   © danko

Dodamo li još svemu navedenom za svibanj i lipanj potvrđene nastupe kanadskih indie rock grupa Wolf Parade i You Say Party! We Say Die!, te u Zagrebu omiljenih Youngblood Brass Band, a za koje se još samo čeka dozvola za objavljivanje datuma koncerata, jasno je da je pred nama najuzbudljivija glazbena godina do sad.

--------------------------------------------------------------------------------

15.01. @ Teatar &TD
HiM (SAD / Japan) + MAN ZERO (Hrvatska)

17.01. @ Teatar &TD
GOOD FOR COWS (SAD)

30.01. @ Teatar &TD
GRAND ARCHIVES (SAD) + S (SAD)

23.02. @ Teatar &TD
MONO (Japan)

26.02. @ Teatar &TD
THE BAMBI MOLESTERS (Hrvatska)

21.03. @ Teatar &TD
RUSSIAN CIRCLES (SAD)

27.03. @ Teatar &TD
MOUNT EERIE (SAD) + NO KIDS (Kanada)

12.04. @ Teatar &TD
THE PHARMACY (SAD)

15.04. @ Teatar &TD
ZENI GEVA (Japan)

21.04. @ Tteatar &TD
WHY? (SAD)

26.- 30.04. @ Teatar &TD
ŽEDNO UHO FESTIVAL br.11

DEERHOOF (SAD)
HIGH PLACES (SAD)
CHARLES GAYLE & HAN BENNINK (SAD / Nizozemska)
CARLA BOZULICH & FRANCESCO GUERRI (SAD / Italija)
GRANT HART (SAD)
CHUCK PROPHET & THE MISSION EXPRESS (SAD)
MATMOS (SAD)
THE WEDDING PRESENT (Engleska)
LIGHTNING DUST (SAD)

08.05. @ Kino SC
TINDERSTICKS (Engleska)

11.05. @ Teatar &TD
SECRET CHIEFS 3 (SAD) + FAT32 (Francuska)

22.05. @ Teatar &TD
TED LEO & THE PHARMACIST (SAD) + DEMODE (Hrvatska)

29.05. @ Teatar &TD
MAMBO KURT (Njemačka)

Svibanj-Lipanj 2010
YOU SAY PARTY! WE SAY DIE! (Kanada)
WOLF PARADE (Kanada)
YOUNGBLOOD BRASS BAND (SAD)

promo girl // 13/01/2010

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*