home > njuz > 9. ROĐENDAN MOČVARE 14.-22.04.2008.

kontakt | search |

9. ROĐENDAN MOČVARE 14.-22.04.2008.

27 DANA DO KRAJA
PONEDJELJAK 14.04. • 20:00
FILMSKE VEČERI U MOČVARI

Već od ranog popodneva ka Močvari će se početi slijevati horde obožavatelja najvećeg hrvatskog filmskog junaka svih vremena - Bore Leeja!!! On se vraća u Močvaru, na mjesto zločina, kako bi nam osobno pokazao filmove koji čine presjek njegove karijere te nekoliko poslastica rijetko ili nikada prikazivanih javnosti. Naravno, neizbježan dio događanja čine i Borini live nastupi: demonstracija borilačkih vještina, pjevanje, poezija, vicevi i šale!!!
Osim već nadaleko poznatih Borinih filmova o kojima se već pišu doktorske disertacije na filmološkim studijima (U Kandžama Velegrada, Čuvaj Se Sinjske Ruke!, Smrtonosna Igra, Sravnjeni Sa Zemljom...) publika profinjena ukusa uživat će u stvarno rijetkim užitcima: Borilica (Borin video tečaj borilačkih vještina idealan za učenje istih iz udobnosti svoje fotelje - ako Renata Sopek može snimiti video tečaj, zašto ne bi Bore Lee imao svoj???) + prvi ikada snimljeni televizijski nastup sinjskog majstora dok se još odazivao na civilno ime Boris Ivković, pogledajte kako Bore još 1991. godine nenajavljen ulazi u program nikada prežaljene postaje Z3 te pred zapanjenim voditeljima (od kojih je jedan Robert Mareković iz Fantoma) demonstrira svoju umješnost sa nunčakama + Zlatne Čaklje (Borin crnogorski film).
NEZAOBILAZNO!
upad: 10 KN

26 DANA DO KRAJA
UTORAK 15.04. • 20:00 @ VELIKA DVORANA JEDINSTVA
POČETAK KONCERTA: 21:30

Močvara u suradnji s Goethe-Institut Kroatien predstavlja:
EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN (Njemačka)
www.neubauten.org
promocija novog albuma "Alles Wieder Offen"
Nakon fenomenalnog koncerta u Pauku prije 4 godine ponovo u Zagreb dolazi jedan od najutjecajnijih i najinventivnijih europskih alternativnih bendova svih vremena, bend koji je bijes, krik, očaj i otuđenost najuvjerljivije prenio u rock glazbu, stvorivši jednu od najuzbudljivijih glazbenih avantura.
Einstürzende Neubauten su kao performans art kolektiv osnovali 1980. godine u Berlinu Blixa Bargeld i Amerikanac N.U. Unruh, koji su kao duo između ostalog imali i naizgled neobjašnjiv nastup na berlinskom autoputu, gdje su polugoli lupali po konstrukciji nadvožnjaka. EN, čije ime u prijevodu znači "novogradnja koja se ruši", ubrzo povećavaju broj članova te pronalaze svoj način sviranja, koristeći uz uobičajene instrumente i instrumente koje sami stvaraju - razne objekte i konstrukcije od metala te drugi metalni otpad, koji uz pomoć elektroničkih pomagala i alata (bušilice, pneumatski čekić,...) postaju njihov zaštitni znak i savršeno sredstvo za stvaranje glazbe, koju su neki nazivali industrijskim rockom, što samo djelomično opisuje njihov rad. Iako je glazba EN na početku bila potpuno otvorene forme te izrazito bučna i neslušljiva (karakteristična buka gitare, izobličen vokal i različite metalne zvučne konstrukcije, uglavnom korištene kao udaraljke), bend vrlo brzo svojim originalnim izrazom uspijeva nadići svoje avangardne temelje te inteligentno balansirajući između buke i tišine na izrazito sofisticiran način artikulirati emocije. EN nikad ne zvuče kao eksperiment dovoljan samom sebi te tako pronalaze i put do šire publike, dok pjevanje na njemačkom jeziku samo dodatno pojačava oštricu koju ovaj bend ima. Njihovi kasniji albumi bivaju puno slušljiviji, iako s jasnim odmakom od mainstreama, a bend uvijek izvlači novu kreativnu energiju ostajući dosljedan svojoj konstantnoj metamorfozi i ne radeći ustupke trendovima.
Blixa Bargeld, najeksponiraniji član EN, svirao je na posljednjem EP-u grupe The Birthday Party "Mutiny", da bi ga 1984. odmah nakon raspada njihov pjevač Nick Cave pozvao da se pridruži njegovim The Bad Seeds-ima, gdje je kao gitarista bio aktivan sve do 2004. godine.
EN su radili i muziku za kazalište (albumi Faustmusik i Die Hamletmaschine). Alexander Hacke je proveo neko vrijeme u The Crime And The City Solution, dok je Jochen Arbeit bio pokretačka snaga benda Die Haut s kojima je i Nick Cave surađivao. EN su do sada izdali 10 studijskih albuma (Mute, Thirsty Ear, Some Bizzare) i nekoliko impresivnih video radova od kojih svakako treba izdvojiti "Halber Mensch".
Bitnost EN kao pojave i njihov utjecaj mogu se mjeriti i s nekim drugim revolucionarnim bendovima kao što su npr. Velvet Underground, tako da će njihov zagrebački koncert biti nesumnjivo jedan od bitnijih kulturnih događaja sezone...
upad u pretprodaji: 140 kn, na dan koncerta na blagajni kluba: 170 kn
Pretprodajna mjesta:
Zagreb: KOVAČ, Masarykova 14; MAMA, Preradovićeva 18; DIRTY OLD SHOP, Tratinska 33; KARTOMLAT, Importanne centar (lokal E-9); MOČVARA, Trnjanski nasip bb
Split: DALLAS MUSIC SHOP, Narodni trg 14
Rijeka: DALLAS MUSIC SHOP, Splitska 2a
Pula: DALLAS MUSIC SHOP, Dalmatinova 2
Zadar: DALLAS MUSIC SHOP, Široka ulica 2
Čakovec: DALLAS MUSIC SHOP, Kralja Tomislava 7
Ljubljana: DALLAS MUTE SHOP, Rimska 14.

25 DANA DO KRAJA
SRIJEDA 16.04. • 20:00

16.04.1999. otvoren je po prvi put klub Močvara i to na lokaciji u Runjaninovoj ulici, pored Botaničkog vrta i na mjestu pored pruge gdje noćne dame obavljaju svoj vrijedan, nikad dovoljno cijenjen posao. Ovim simpatičnim koncertom, 9 godina kasnije, obilježit ćemo taj dan uz drage nam goste.
FRANCI I GORI USSI WINNETOU (Pula)
Nakon dugo vremena u Močvaru nam se vraća legendarni Franci kojeg smo iskreno razniježili pozivom na ovaj koncert. Ovaj beskompromisni umjetnik, kojeg mnogi doživljavaju i kao svojevrsnog simbola Istre, u zadnjih nekoliko godina je u suludom ritmu počeo snimati i objavljivati po jedan album mjesečno (!), mimo pravila diskografske industrije, pokazavši još jednom svoju dosljednost i vjernost svom vlastitom putu. Posebno za ovu priliku dobili smo i ekskluzivnu Francijevu izjavu: "Nadrkan sam, nadrkan sam, nadrkan bre, nadrkan overdose, di god me ubodeš šiknut će sperma. Da vam se prikopčam na mozak u tren oka bi pali u komu, ma da vam se prikopčam na pičku ili kurac imali bi orgazam svaku minutu. Govno na govno, mjerda su mjerda, shit on shit, brader na brader - big brader. Toliko za sada, idemo dalje."
MARKO BRECELJ (Sarajevo)
Marko Brecelj, jedna od najkarizmatičnijih ličnosti na ovim prostorima, ukazat će se u Močvari i odsvirati neke od svojih sjajnih pjesama. Široj publici poznat kao frontmen Buldožera iz njihovih najboljih dana (Pljuni istini u oči, Zabranjeno plakatirati) te kantuator (izvrstan album Coctail), Brecelj se pored svojih glazbenih aktivnosti posvetio početkom devedesetih oživljavanju i promoviranju underground kulture kao voditelj kluba MKC u Kopru i Društva prijateljev zmernega napredka. U posljednje vrijeme organizator je niza duhovitih, provokativnih i politički angažiranih akcija pod zajedničkim nazivom "Meki terorizam" u okviru kojih je izveo simbolično bombardiranje američke ambasade i slovenske vlade u Ljubljani papirnatim avionima i balonima na zrak, pokazavši što misli o agresivnoj USA i Nato politici, te drugom zgodom onesposobljavanje zvona na koparskoj crkvi čije je čekiće u tajnosti obložio tkaninom, upozorivši na trend klerofašizama u Sloveniji.
MANCE (Gorski kotar)
Enigmatični kantautor, koji je, na žalost mnogih, prestao aktivno svirati prije nekoliko godina, ipak je odlučio još jednom hrabro kročiti na pozornicu Močvare, čiji je dobri duh bio sve ove godine. Podsjećamo, u izdanju Zvuka Močvare objavljen je posljednji Manceov album, malo remek djelo "Melodije sobe i predsoblja".
ŠUMSKI (Velebit)
Eto, vjerovali ili ne, prošlo je nekako i 17 godina od osnutka ovog simpatičnog benda, kojem su se tokom godina (ne)opravdano pridavali epiteti kao kraut rock, etno - core, pop, new wave, noise.
upad: 45 KN

24 DANA DO KRAJA
ČETVRTAK 17.04. • 20:00
KNJIŽEVNE VEČERI U MOČVARI

17. travnja, (četvrtak) od 20 h u Močvari Boris Dežulović i Predrag Lucić brinu za vaše raspoloženje. Program: strogo provjerljiv.

Boris Dežulović (1964., Split) Prve riječi ispisuje na marginama stranica Slobodne Dalmacije. Na omladinskim radnim akcijama (1980-81) uređuje često cenzurirane zidne novine. Bas gitaru svira u grupi Beethoven Band, čiji su koncerti zabranjivani i prekidani zbog osebujnih punk obrada revolucionarnih pjesama. Jedan je od utemeljitelja alternativnog kazališta Epicentar (1985) na Matejuški, u kojemu je glumac, scenograf, pirotehničar, kaskader, fizički radnik i izbacivač.
U podlisku Nedjeljne Dalmacije - Feralu izvrgava ruglu Miloševićeve mitinge 1988., pa Nedjeljna po prvi put biva zabranjena (ipak, oslobođen je krivnje za rušenje ustavnog poretka). Završava studij povijesti umjetnosti 1989., ali diplomska radnja još uvijek leži na dnu ormara. Zbog prohadezeovske uređivačke politike iz Nedjeljne prelazi u Slobodnu Dalmaciju. Kao ratni reporter izvještava iz Knina, Krajine, Dubrovnika, Mostara, a prvi je hrvatski novinar u okupiranom Vukovaru i okruženom Sarajevu. Godine 1992. s Lucićem i Ivančićem, kada ih državni tužitelj Vladimir Šeks optužuje za uvredu predsjednika Republike, dobiva godišnju novinarsku nagradu Veselko Tenžera. Sljedeće godine ista trojka pokreće Tuđmanov omiljeni tjednik Feral Tribune, koji Dežulović napušta 1999. i u Globusu počinje s kolumnom Ugovor s đavlom.
U suradnji s Lucićem uredio je knjigu Greatest Shits: antologija suvremene hrvatske gluposti (Feral Tribune, Split 1999). Za prvi roman Christkind (Durieux, Zagreb 2003) dobio je nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo. Nagradu Hrvatskog novinarskog društva Marija Jurić Zagorka za novinara godine dobiva 2004. i piše scenarij za dokumentarni film Dnevnik graditelja (o obnovi mostarskog Starog mosta), roman Jebo sad hiljadu dinara (Europapress Holding, Zagreb), zbirku domoljubne poezije Pjesme iz Lore (Durieux, Zagreb), zbirku priča Poglavnikova bakterija (2007.) i izbor iz kolumni Ugovor s đavlom (2008.).
Nagradu za životno djelo dobio je 1993., tri kilograma tešku kćer Doru.

Predrag Lucić (1964., Split) osnovnu i srednju školu (nešto nalik gimnaziji) završio u Splitu. Studirao kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Položio oba diplomska, a ipak ostao apsolvent.
Od siječnja 1985. povremeno surađuje u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije. 1989. počinje raditi kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral koji tada dobiva svoje puno ime Feral Tribune.
1993. s grupom kolega pokreće samostalni i suvereni satiričko-politički dvotjednik Feral Tribune. Lucić radi kao urednik lista, autor satiričnih i tzv. ozbiljnih tekstova, uređuje web-stranice, kreira fotomontaže… i uređuje Biblioteku Feral Tribune.
S Borisom Dežulovićem objavio, Greatest Shits - Antologiju suvremene hrvatske gluposti (Biblioteka Feral Tribune, Split, 1998; 1999) i knjigu satiričnih pjesama, Haiku haiku jebem ti maiku - Velika Feralova pjesmarica (Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003).
Od Lucićevih, Ivančićevih i Dežulovićevih tekstova napravljen je "Feral Tribune Cabaret", koji je u izvođenju Putujućeg teatra Hasije Borić i režiji Tanje Oručević-Miletić imao preko stotinu izvedbi.
U travnju 2007. Franci Blašković s grupom Gori Ussi Winnetou objavljuje CD, Nek se širi vira Isusova!, na kojemu su uglazbljene Lucićeve nabožne pjesme.
2008. objavio zbirku poezije Ljubavnici iz Verone.
upad: 0 KN
[  ]

23 DANA DO KRAJA
PETAK 18.04. • 20:00
HUMANITARNI KONCERT U KORIST SOS DJEČJEG SELA HRVATSKA
HLADNO PIVO (Zagreb)
www.hladnopivo.hr
Dragi posjetitelji ovog koncerta iliti "oni koji ste zaista rođeni pod sretnom zvijezdom". Da, sama činjenica da posjedujete kartu za ovaj koncert automatski vas svrstava u tu kategoriju. I ne, ne mislimo pritom na razinu sreće koju osjećate nakon što se ždrijebom došli do ulaznica za EURO 2008 ili kad vam je osoba o kojoj ste potajno maštali uzvratila ljubav. Ma to je ništa. Ovaj put mislimo na onu baš pravu i veliku sreću. Kao da npr. šetate ulicom iza Nikoline Pišek kojoj je upravo ispao mobitel, a vi ste ga neprimjetno pokupili i detaljnim pregledom sadržaja ustanovili da je prepun ne baš čednih slika. Eeee, o takvoj sreći vam govorimo. Dakle, vama želimo da se sjajno provedete i uživate u ovom istinski jedinstvenom koncertu i proslavite naš rođendan uz hladno pivo i, ovaj, Hladno Pivo.
Dragi preprodavači karata. Ako još niste primjetili, ovo je humanitarni koncert, a novci su namijenjeni dječici. Stoga, budite dobri i barem dio vaše nelegalne i nemoralne zarade uplatite na račun Udruge SOS - Dječje selo Hrvatska 2402006-1100071558. Time ćete barem malo oprati vaše grijehe. Hvala Vam.
+ NIGHT ON MY SIDE garage / alter - rock party by dj Pero (Šibenik)
upad u pretprodaji: 80 KN
NAPOMENA: KONCERT JE RASPRODAN!

22 DANA DO KRAJA
SUBOTA 19.04. • 21:00
TRIP TO PSIHODELIJA
Kad podzemlje odluči spojiti programe i predstaviti glazbenu revoluciju sličnih beatova, onda se može računati na frakciju drevnih beatova i svemirskih melodija. Za ovaj dan odlučeno je stati svemu na kraj i beat po beatom predstaviti dugogodišnje prijatelje kao cjelinu. Trip to zion i Ministarstvo Psihodelije, ruku pod ruku, stvara povijest, uživa u sadašnjosti i bori se za budućnost s jednim ciljom: SVE ZA ZABAVU!
Tri flora, mnogo opreme, audio vizualna umjetnost, sve to izgleda kao cjelina koja nas spaja u jedno, a to jedno si TI.
We are ONE
MINISTARSTVO PSIHODELIJE floor!
www.ministarstvo-psihodelije.com
www.myspace.com/ministarstvopsihodelije
TWISTED TWINS
soundforms
DOVLA
sofa beats
PEACE DEFENDER
Ministarstvo Psihodelije
+ deko by NEMO
TRIP TO ZION floor!
www.myspace.com/triptozion
dj METNIGA
RDK crew
JUNGLIST!
Kingstoned sound system
MC M.I.S.T. with JAHKOZZA
TRIP TO ZION crew
+ vj-ing by DISGIRLZ&ONEBOY (Trip to Zion crew)
CHILLI BAR floor!
(freestyle, chill out, downbeat)
www.myspace.com/chillibarzagreb
dj-ica INDRA
chilli bar
dj-ica MAJAH
upad: 25 KN

21 DAN DO KRAJA
NEDJELJA 20.04. • 20:00
PUNK-REGGAE FIESTA!
...ponovo u akciji s ponosom predstavlja:
INNER TERRESTRIALS (UK)
www.innerterrestrials.org.uk
Napokon (!!!) nas posjećuje jedan od najvažnijih "punk-reggae" bendova s kraja prošlog i početkom ovog stoljeća, kojeg čini skvoterski trio iz južnog Londona. Jedan od onih koji je i presudno utjecao na zaživljavanje (ne)redovitih serijala klupskih večeri pod nazivom "Punk-Reggae Fiesta!", te koji na ponajbolji način spaja pankersko buntovništvo i žestoki glazbeni izričaj sa dub-reggae i ska elementima. U 12 godina diskografske povijesti za sobom nisu ostavili previše: 2 studijska i 1 live album, te nekoliko singlova. Posljednjih godina sve rjeđe nastupaju uživo (posebno izvan Engleske), zbog ozbiljno narušenog zdravlja bubnjara Paca, koji je od prije na sceni poznat i kao dugogodišnji bubnjar kultnog engleskog anarho punk benda Conflict. S njima dijele i izdavača - Mortarhate rec., na kojem su objavljenja dva posljednja izdanja: album "X", te singl "Guns Of Brixton" (2003.).
+ prije i poslije koncerta punk-reggae dj set by:
dj-ica MAYA (Trip To Zion) & dj NEMAGA
upad: 35 KN

20 DANA DO KRAJA
PONEDJELJAK 21.04. • 20:00
FILMSKE VEČERI U MOČVARI
PUNK FILMSKA VEČER
THE FILTH AND THE FURY
(Julien Temple, V. Britanija / SAD, 2000, 108')
Dokumentarni film o Sex Pistolsima. Film pokušava osvijetliti pozadinu njihovog puta kroz punk eru, započevši priču od nule, na koju se, na kraju, ponovno vraća. Film sadrži puno intervjua i komentara ljudi koji su svjedočili cijeloj priči.
HATED: G.G. ALLIN AND THE MURDER JUNKIES
(Todd Philips, SAD, 1994, 90')
Dokumentarac o životu i smrti nevjerojatne underground punk ikone GG Alina, vođe benda Murder Junkies, koji nije štedio na riječima, pucao se horsom, stvarao neviđeno uzbuđenje u grupi, započinjao tučnjave sa najvećim tipovima u publici, prijetio da će se ubiti na pozornici. Dok su ga neki smatrali najnižim mogućim članom današnjeg društva, drugi su ga nazivali avangardnim umjetnikom. U ranim devedesetima umro je od over dosea.
upad: 10 KN

19 DANA DO KRAJA
UTORAK 22.04. • 20:00
GALERIJA MOČVARA predstavlja...
GALERIJA TUTNPLOK otvaranje
Artikuliranje snažne i jedinstvene likovne scene u Splitu dogodilo se usporedo sa snimanjem četvrtog po redu albuma hip hop skupine TBF. Kako bi podigli svoj izričaj na još višu razinu, članovi banda, s predvodnicima generacije Umjetničke Akademije u Splitu, složili su se oko koncepta multimedijalne predstavke djela nastalih kao umjetnička reakcija na preslušane glazbene materijale u njihovoj demo-fazi. Naime, koncept Galerije Tutnplok prati izložba radova dvanaestorice splitskih umjetnika, dok je omot novog albuma TBF-a Galerija Tutnplok ujedno i njezin katalog. U želji da se proširi saznanje o mladim umjetnicima Splita, TBF planira sa izložbom na turneju u dvanaest hrvatskih gradova. Izbor umjetničkih djela za svaku od pjesama sugerirao je profesor Toni Horvatić, a riječ je o maketama, fotografijama, videu, skulpturama, slikama i instalacijama još neafirmiranih, talentiranih mladih splitskih snaga (Luka Barbić, Luka Duplančić, Rino Efendić, Milan Brkić, Vinko Barić, Kristina Restović, Kaća Svedružić, Ivana Runjić, Toni Meštrović, Valentino Bilić Prcić, Vedran Perkov, Jurica Jurin i Vojin Hraste).
GALERIJA TUTNPLOK će biti otvorena u srijedu 23.04. (16:00 - 00:00), četvrtak 24.04. (16:00 - 00:00), petak 25.04. (16:00 - 20:00)
upad: 0 KN

MEDIJSKI POKROVITELJI 9. ROĐENDANA MOČVARE:
MUZIKA.HR I GRADSKI PULS

pedja // 11/04/2008

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*