home > njuz > 23. Zelenkovac Jazz Festival

kontakt | search |

23. Zelenkovac Jazz Festival

Po 23. put , na idiličnem izletištu Zelenkovac, pored Mrkonjić Grada, održava se jedinstveni krajiški jazz festival u organizaciji Ekološkog pokreta Zelenkovac. Novost ove godine je termin u kojem se održava festival. Naime, od početka održavanja jazz festivala, on se organizovao u terminu zadnji vikend jula. Međutim, zbog "poplave" raznih drugih regionalnih festivala koji su se počeli dešavati u isto vrijeme i sa kojima se Zelenkovac Jazz Festival ne može "bosti", odlučili smo da festival pomjerimo na avgust i tačnije od 10. do 13.avgusta 2023.godine.
[  ]

Šta može Zelenkovac Jazz Festival da ponudi u odnosu na druge festivale? Svakako može da ponudi nešto novo publici koja je željna promjene. Kakve promjene? Pa pogledajmo medije=tv, radio, novine. Bukvalno se može reći da se nad našim narodom vrši jedne vrste zaglupljivanje koje traje već tri decenije. Kako objasniti to da na našim medijima nema kvalitetne tv ili radio emisije koja bi pratila dešavanja na jazz sceni? Kako objasniti to da se na našim radijima vrte jedne te iste pjesme od prije 30 ili 50 godina? Ili da nam se nameće neka druga kultura? Ili da se uglavnom na festivalima oko Zelenkovca u regionu pojavljuju jedna te ista imena i da to već traje previše dugo…gdje su nova mlada lica, novi bendovi, naše komšije, susjedi? Zelenkovac se u svojoj novijoj istoriji trudi da publici predstavi nešto novo, nova strujanja u jazz, etno i na neki naš način, rok sceni. To je naš tok i zacrtani put sa kojima nećemo tako lako skrenuti. Uglavnom, pred nama je tri dana vrhunskog programa koji će da zagolica maštu svakog slušatelja i ljubitelja prirode i naravno jazza.

Program festivala je tako zamišljen da svaki dan se publici predstave tri muzička sastava. Iako ne volimo nekoga posebno isticati jer na Zelenkovac Jazz Festivalu nema zvijezda, ipak u predstavljanju ovogodišnjeg programa rukovodićemo se u vremenskoj prisutnosti jazzera na sceni. Sjajan ovogodišnji program predvodi jedan od najtraženijih evropskih jazz basista, norveški muzičar Per Mathisen koji je zbog svog načina sviranja bas gitare, zaradio epitet "Bass Viking". Per dovodi svoj trio gdje će mu na jedinstvenoj Zelenkovac Jazz bini "društvo praviti" poznati talijanski gitarista Ruggero Robin.



Odmah nakon ove dvojice vanserijskih muzičara, predstavljamo hrvatski duet Dunja Knebl i Zoran Majstorović. Dunja će vjerovatno postati najstarija muzičarka koja je nastupila na Zelenkovcu. Iako je već zagazila u sedmu deceniju života i dalje sa nevjerovatnim žarom istražuje domaća predanja, spise te život daje starim i zaboravljenim hrvatskim i balkanskim pjesmama. Ovaj put pratnju joj pravi vjerovatno najbolji regionalni jazz muzičar Zoran Majstorović iz Rijeke sa kojim je Dunja snimila i objavila ovogodišnji album "Sonce" koji će biti i premijerno izveden na ovogodišnjem Zelenkovac Jazz festivalu.



Iz Švicarske nam stiže zanimljiv trio koji čine makedonski klarinetist Tome Iliev (koji tamo živi i radi) te dva švicarska vanserijska muzičara, harmonikaš Seraphim Von Werra (svirao jedno vrijeme sa srpskim romskim etno sastavom KAL) i bubnjar Adrian Bockli. Oni će da se predstave sa najnovijim etno jazz albumom "Laret".



Epitetu Internacionalni Jazz Festival doprinosi i činjenica da ćemo ugostiti i sjajan francuski trio Portron Portoron Lopez iz Pariza kojeg čine dva brata i fantastični bubnjar. PPL su sastav koji u svoj zvuk je "utkao" afro beat naslijeđe afričkog genija Fela Kuti sa jedne strane i američkog genija Captain Beefhearta sa druge strane i koji žare i pale po evropskim binama. Jedan se od rijetkih francuskih sastava kojima se uspijelo probiti na englesko tržište a u Makedoniji imaju status legendi.



Dolaze nam i Orkestrada iz Slovenije. Nepobitna je činjenica da slovenska jazz scena je jedna od najboljih u regionu. I da slovenski sastavi nailaze na jako dobar odaziv naše "zelenkovačke" publike. Ovaj sastav čine sve sami doajeni slovenske jazz scene predvođeni bubnjarom Vidom Drašlerom i njegovom suprugom Radom Kikelj.



Vraćajući se na uvod u ovaj tekst gdje smo rekli da nudimo prostor novim sastavima, ono se dokazuje činjenicom da na ovogodišnjem festivalu imamo i dva nova jazz sastava na sceni., Jedni od njih su zagrebački Robostrop & The Ceo koji sviraju originalni balkan groove funk jazz dok su drugi Todorrica iz Subotice, predvođeni gitaristom Vladimirom Todorovićem (ex- Paniks) koji praše svoj čardaš etno flamenco jazz.





Volimo kad nam se vraćaju ljudi na Zelenkovac Jazz Festival a ponovo će nam zasvirati "all star" sarajevski pop-rock-jazz sastav Sunday Stories koji su već jednom bili na Zelenkovcu i oduševili sve prisutne.



A ponovo nam se vraćaju i holanđani In Momento predvođeni flautistom Peter Senstiusom. To je što se tiče muzičkog jazz programa. Naravno tu su i jam sessioni koji će se dešavati svako veče poslije svirki najavljenih sastava. A biće još nekih iznenađenja poput dnevnih dj nastupa. Plakat za ovogodišnji festival je rad ruku londonskog multimedijalnog umjetnika Nero Burns-a. Uglavnom pozivamo sve da ponesu dobru energiju, knjigu, roštilj povedu svoju raju, djevojke, žene, djecu, familiju i da dođu i uživaju u 23. Internacionalnom Zelenkovac Jazz Festivalu. Vidimo se!!!



wuk // 28/06/2023

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Red Noise", drugi album kanadskog COPPERGEAR za z0 Records

| 28/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: SaKaC :

SaKaC : "Experiments Within Chaos", novi album na Crime:Scene Records

| 26/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*