home > njuz > Anatomija Zvuka-Najbolje od YU avantgarde 2022

kontakt | search |

Anatomija Zvuka-Najbolje od YU avantgarde 2022

YU avantgarde Best of 2022

Treći miks u nizu pripada našoj avantgardi. Miks otvara još jedno remek djelo naše avantgardne produkcije. U pitanju je makedonski duet Alembik koji su istoimeni album objavili prošle godine. 11 kompozicija koje se kreću između eksperimentalne, klasične, kraut, jazz, muzike u opoziciji. Veoma je teško bilo šta izdvojiti ono kao "to je najbolja pjesma na albumu". Toga nema tu. Radi se o veoma sročenom i kompaktnom albumu a nadamo se da će živa promocija njihovog albuma ugledati i svjetlost dana van Makedonije. Jer Viktor i Iva to zaslužuju, da ih recimo festival Sajeta pozove da i to uživo odsviraju.



Najduža kompozicija na ovom miksu pripada sastavu Širom. Sastavu koji pratim od samih početaka. Kao što je drug Tito rekao da Jugoslavija nema šta da brine ako ima ovakvu omladinu. E tako je i ovim sastavom koji se razvija iz ploče u ploču i dobija velike hvalospjeve po medijima po regionu, Evropi i Svijetu. Upravo se nalaze na turneji pa obavezno ih ulovite na nekom od koncerata. Nećete zažaliti. Avant folk u najboljem maniru.



Više sam sebi idem na živce sa superlativima o trenutačnoj odličnoj makedonskoj sceni i pregrštu sjajnih sastava koje imaju. A Stoj,Posle je projekat Martina Đorleva kojeg znamo iz Lufthanse i još nekih sastava (guglajte) i to je njegov solo projekat koji je omnibus njegovih sanjarenja, frustracija, raznih uticaja koje je prenijeo kroz dva albuma koje je objavio prošle godine.



"Poštovani, prema preporuci Hrvoja Nikšića (Kramasonik studio) šaljem vam link našeg albuma koji smo upravo objavili. Zvuk nam je baziran na analognom sintisajzeru, a u miksu koji smo radili sa Nikšom smo koristili tape-delay i slične stvari - svakako ne spadamo u nekakvu modernu produkciju. Mastering nam je radio Joe Talia, muzičar koji je između ostalog i bubnjar likova kao što su Jim O'Rourke i Oren Ambarchi. Žanrovski smo ponajprije bliski dream popu i eksperimentali - odnosno drone-u, u manjoj mjeri i post-punku. Nadam se da ćete naći vremena poslušati nas, te možda pustiti u vašoj emisiji koju dosta cijenimo.
Srdačan pozdrav. Srđan Galić (Polarne Ptice) "



Poslije Polarnih Ptica iz Rijeke, u miks stupa Matko Botić alias Bodezh, čovjek koji rade muziku za pozorište, kratke i dokumentarne filmove. Kompozicija "Atheist at the gate of heaven" se nalazi na albumu "Tako nam Bog pomogao" koja rađena za pozorištnu predstavu u produkciji "PlayDrama" iz Splita.



East rodeo su bili fantastičan bend čija pokretačka snaga su bili braća Sinkauz sa još dva italijanska člana od kojih je za ovaj miks važan Alfonso Santimone jer govorimo o ploči "4 days" na kojoj su Nenad, Alen i Alfonso svirali, a koja je izašla za Kopaton records. Muzika je nastala u sklopu četiri multimedijalna performansa u sinergiji sa vizualnim umjetnikom Danijelom Žeželjom, u svibnju 2021. godine u Galeriji Kranjčar u Zagrebu. Četiri dana zaredom (19.-22. maja) Žeželj je slikao uživo zajedno sa živom improvizovanom muzikom Alena Sinkauza, Nenada Sinkauza i Alfonsa Santimonea. Muzika, iako apstraktna i improvizovana na licu mesta, imala je primenjenu funkciju i bila je suštinski deo serije performansa. Četiri različita muzička svijeta su stvorena i snimljena, kasnije obrađena, montirana i miksana.



Zauvijek Hani kao svoj zavičaj ironično navode Čavoglave iako je istina puno južnija. Da ne kažem, tužnija. Sastav se napaja sa inspiracijom od La Monte Young-a a pet Jastučića bi komot mogao biti i dio miksa o domaćem noise rocku.



Bosanski dijamant nije (dž)eko nego Machina. Za machinu ne možemo reći da je to bend, više neki muzički projekat koji se napaja sa izvora istine. Poslušajte još jedno remek djelo balkanske muzičke produkcije. Album Matria je čudo prirode, tužna i ispred svega iskrena ispovjest sloma sistema i civilizacije koju poznamo. I svjetla na kraju tunela kroz pjesmu " Pjesma Suncu" koja zatvara ovaj album i koja je dio ovog miksa. http://machineria.com/knjiga-m



Miks domaće avantgarde zatvaraju dvije klasične kompozicije koje su djelo dva makedonska kompozitora, Lazara Darkovskog i Janeta Trajkovskog. Uživajte.





Muzika u miksu:

1. Alembic- Alba Verde
2. Širom - Prods the Fire with a Bone, Rolls over with a Snake
3. Stoj, Posle-Dlabok son
4. Polarne Ptice- Suton
5. Bodezh - Atheist at the gate of heaven
6. Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz, Alfonso Santimone - Day tripper
7. Zauvijek Hani- (pet) Jastučića
8. Machina - Pjesma Suncu
9. Lazar Darkovski - Act 2
10. Jane Trajkovski - Горчливите солзи на Петра фон Кант - 03 #3

wuk // 31/01/2023

Share    

> njuz [last wanz]

cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*