home > njuz > Anatomija Zvuka-Najbolje od alter rock-a 2022

kontakt | search |

Anatomija Zvuka-Najbolje od alter rock-a 2022

Miks otvaraju Klinički Mrtav, veterani na sceni koji su se vratili sa serijom nekoliko singlova koje su uobličili u CD EP "Hitovi živi" koji je nedavno objavljen. U suštini, vratili su se na scenu onako kako su i počeli svoju avanturu još davne 1991 godine i objavom sjajnog istoimenog EP sa neprevaziđenim pjesmama "Ulica", "Ovo je…", "Dens".



Na ovom miksu najboljih alter pop pjesama nalazi se nekoliko beogradskih bendova a jedni od njih su i mladi Shaman koji su prošle godine objavili sjajan istoimeni mini album sa šest pjesama. Sjajna produkcija i alter rok u maniru ranih Let 3 i atmosferi "Two dogs fuckin'".



Na ovom miksu je i nekoliko sastava koji su svoje albume snimili kod Uroša Milkića u "Down there" studiju u Beogradu. Jedni od takvih su i Šajzebiterlemon koji su se vratili na scenu albumom "Na dugačkim poljima" a pjesma "Zavrti me" ima baš taj hitoidni "vajb".



Na ovom miksu sa još jednom pjesmom "Skok" sa albuma "Lepote Srbije" se nalazi sastav Nevaspitani o čijoj diskografiji smo nešto rekli kroz miks našeg najboljeg nojz roka.



Evo nam jednog odličnog mladog sastava koji nam dolazi iz Zagreba i koji su svoj album "Iza ugla" objavili za novu izdavačku kuću "El Records". Oni se zovu Slanci i čine ga tri djevojke i jedan mladić. Pjesma "Bezličan" je baš ono, udarac u donji dio prepona.



L.H.D. su još jedni veterani na sceni i za neupućene ovo je nastavak benda The Bambi Molesters. L.H.D su objavljivali singl po singl a onda su sve to uobličili u ploču "Off The Grid".



Kvarnerski bend Ministranti su projekat Dražena Baljka iz Let 3 koji vodi glavnu riječ u ovom bendu koji je za izdavača "Mudri brk" objavio album "Rock je Mrtav" a pjesma "Minuta" je vjerovatno i najbolja njihova pjesma na ovom albumu.



Bane Karakondžula je kantautor iz Pančeva koji je na sceni od 2013.godine a koji je je krajem 2021.godine okupio bend koji snima i daje potpuni novi pečat nekim od njegovih kantautorskih pjesama. Jedna od takvih je i "Ne dam neću", sjajna pjesma i jedna od vrhunaca ovog miksa.



Još jedna pjesma proizašla iz laboratorije Uroša Milkića je pjesma "Petak", duo benda Fade Out iz Arilja. Arilje je gradić u blizini Zlatibora a izgleda da neke čudne vode tamo se piju jer taj gradić/varoš je iznjedrio još jedan sjajan bend Baobab. Uglavnom ekipa iz Fade Out je digitalno objavilia EP "Ko smo bili mi" a rade i svoj fanzin pa im se javite.



Revolts, Stidnice a sad Borben Dallas & His Filipino Cupids su sve same lo-fi garage punk dobrote koje dolaze iz laboratorije Borne Maksana a pjesma "Clueless Vampire" je već njihov drugi singl.



A evo jednog baš ono garage rock benda u pravom smislu riječi koji su sjajan album "First", snimljenim u garaži, objavili na početku prošle godine. Oni se zovu "Fashion weak", dolaze iz Pančeva i na miksu se nalaze sa pjesmom "Dusty road".



A pravo malo remek dijelo dolazi iz još jedne postojbine srpskog alternativnog roka, Gornjeg Milanovca. Samo kad se sjetimo Anfasa, Bjesova, Trule Koalicije, Plišani Mališan. A da iver ne pada daleko od stabla dokazuju i Cactus Fields , mladi sastav koji su objavili istoimeni album koji nema ni jednu slabu tačku. Hit do hita. Moj vapaj= dajte ovom mladom bendu šansu, novinari pišite o njima, organizatori zovite ih na festivale a draga publiko, glasno slušajte njihovu muziku.



Grad Negotin je još jedna nepoznanica na mapi balkanskog alternativnog roka a moje istraživanja zapostavljenih te zanemarenih provincija i njhovih scena je takvo da se pokazalo da je ovaj grad uvijek imao šta da ponudi. Jedan od takvih bendova je i Fubar koji su snimili vanvremenski hit "Nema ničeg lepšeg od gledanja u nebo". Stvarno nema ništa lepše.



U Jesenicama već deset godina, kao umjetnik, egzistira Samuel Blues. Dečko svake godine objavi po par albuma koje snima u svojoj sobi. I na svakom albumu se nađe veliki broj zanimljivih pjesama, idejsnih rješenja i potencijalnih hitova. Lo-fi bedroom exotica blues instrumental "Hexagon vision" zatvara ovaj miks najbolje regionalne alter rok produkcije za 2022. godinu.



Muzika u miksu:

1. Klinički mrtav-Pas
2. Shaman-Pločnici besmisla
3. Šajzebiterlemon-Zavrti me
4. Nevaspitani-Skok
5. Slanci-Bezličan
6. Lhd-Stage bomb
7. Ministranti-Minuta
8. Bane Karakondžula- Ne dam neću
9. Fade out-Petak
10. Borben Dallas & His Filipino Cupids - Clueless Vampire
11. Fashion Weak- Dusty road
12. Cactus Fields- Reči
13. Fubar & Na sve strani posejani- Nema ničeg lepšeg od gledanja u nebo
14. Samuel Blues- Hexagon vision

wuk // 22/01/2023

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*