home > njuz > Anatomija Zvuka-Najbolje od YU Noise Rock-a 2022

kontakt | search |

Anatomija Zvuka-Najbolje od YU Noise Rock-a 2022

Anatomija zvuka-Najbolje od YU buke u 2022

Već šestu godinu zaredom, radijska emisija Anatomija Zvuka donosi pregled naše najbolje muzike za prethodnu godinu kroz mikseve i različite muzičke pravce. Kao i svake godine, počinjemo sa miksom našeg najboljeg noise rock-a za 2022 godinu.

Kroz prve četiri pjesme, ove godine krećemo malo netipično za noise rock. Sa dugačkim orkestralnim noise rock kompozicijama koje niste navikli da slušate u ovim miksevima.

Miks otvaraju makedonski mladi genijalci Lufthansa koji su 2022.godine objavili album "Davor" za veoma agilnu izdavačku kuću "Pmg Recordings" iz Skoplja. Na ovom albumu koji je dosta drugačiji od prošlog albuma (koji je objavljen za Radio 103) na kojem su preovladavali neki pop i post punk obrasci, ima raznih muzičkih uticaja. A to nije ni čudno sa obzirom na to da ljudi koji sviraju u Lufthansi imaju prste i u drugim nekim bendovima poput STOJ,POSLE, VAGINA CORPORATION, DIVOGRADBA, ZULU 3,4. ITD. Uglavnom u ovoj pjesmi Lufthansa promijene nekoliko boja a nakon dugo vremena čujemo i bubnjarski solo i onda bend na samom kraju rasturi sa bukom zbog kojeg i otvaraju ovaj miks.



Miks nastavljaju ### ili kako Eldin Hadžović primjeti Tarabići, iz Siska koji su napravili bukvalno remek djelo svjetskog noise rocka. Vrhunski instrumentali dominiraju na albumu "Nasilno". Na njihovom bandcampu piše "Instrumental, noise, feedback and strobe lights". Nijednog slabog momenta nema na ovom albumu….Odavno nisam čuo tako sadržajan i bogat album, još od vremena "Suspicious Cargo".



Poslije ###, u miks upadaju svojim nihilističkim prog nojz rokom Mycena iz Koprivnice koje predvodi Aleksander Vrhovec koji je sa svojom bendom snimio novi album "Chapter 4" i koji su u ovom miksu zastupljeni sa kompozicijom "Dissolution (part 3)" koja je sastavljena iz dva dijela…prvim progresivnom dijelom i drugim, ko da slušamo totalno drugi bend koji se napajao iz daba i Pink Flojda. Slušati glasno i jako.



Još jedno remek djelo dolazi iz Hrvatske. U pitanju je konceptualni album benda King Ubu "Galaxies" na kojem se nalazi 25 galaksija i sjajnih noise rock pjesama. Veoma je teško bilo izabrati koju galaksiju ubaciti u ovaj miks a mi smo se odlučili za najdužu "Malin 1 Galaxy" na kojoj na saksofonu gostuje Vojkan Jocić. Galaktični free jazz noise, o yeah!.



Nikki Louder su se vratili na scenu albumom "Ostani čista in kulturna, objavljenim za Moonlee records. Naravno, za koga drugog. Pjesma "Priželjc" zatvara ovaj album koji odlikuje muzička produkcija kakvu volimo što se tiče nojza.



Josip Pavlov aka IPPIO PAYO nastavlja dalje sa svojim muzičkim avanturama i sa math rock instrumentalom "You have to be!" uvodi nas u drugi dio ovog noise rock miksa. Pomenuta pjesma je dio prošlogodišnjeg albuma "Deus ex Machina" koji je objavio Geenger Records a za Ippio Payo to je treći album u nizu.



Da noise rock nije zamro u Vojvodini, potvrđuju Casillas iz Novog sada koji su istoimeni album objavili krajem 2021. godine ali su dio ovog miksa sa pjesmom "Pigeon". Mislim da će noise rock konzervativci konačno moći da odahnu ako smo ih smorili sa dosadašnjim izborom, do ove pjesme.



A evo još jednog izdanja iz 2021 koje bi nam promaklo da nismo slučajno naišli na recenziju njihovog albuma na slovenačkom portalu ODZVEN a koju je napisao Igor Bašin. Radi se o bendu Second Bissexual Murder koji su objavili album "Velvet Exposures" u samostalnom izdanju. Igor Bašin je dobro primjetio da bend vuče na Red Lorry Yellow Lorry, ako se sjećate tog sjajnog benda. Uglavnom ploča obiluje sjajnim pjesmama i pravo je čudo da bend još ništa nije postigao u regionu. Poslušajte, dajte bendu šansu.



A evo jednog potencijalnog hita u ovom noise rock miksu. U pitanju je sjajan makedonski bend Mooger Fooger koji se od njihovog prvog albuma "4th of july" iz 2011.godine mogu svrstati u pretinac noise rock. Tada su zvučali tako da se odmah vidjelo da su slušali Sonic Youth. Iako su promijenili nekoliko i postava i mjenjali zvuk, Mooger Fooger uvijek imaju šta novo ponuditi slušaocu. Ova apokaliptiča pjesma "Dom na zmii i vlekači" otvara istoimeni album i puno se razlikuje od ostatka albuma koji svakako vrijedi poslušati.



A evo nam još jednih makedonaca koji se odazivaju na ime Arlekin i prošle godine su objavili album "Izvor na glavobolkite" koji je objavljen i na ploči te dobija sjajne recenzije po fanzinima i drugim web sajtovima koji prate ovakvu vrstu muzike. Bend u recenzijama porede sa Cows, Unsane, Eyehategod a u jednoj recenziji piše i da bend zvuči kao da Black Flag sreće The Melvins.



Poslije Arlekin, u miks nam dolaze varaždinci Neon Iglu koji su album "Stranput" objavili za Geenger Records. Radi se o sastavu koji ne krije svoje pustinjske kraut noise uticaje a na pomenutom albumu su se baš razsvirali na pjesmi "Tinitus" koja je dio ovog miksa.



"Krava 22" je relativno nova digitalna izdavačka kuća stacionirana u Beogradu. I već imaju nekoliko dobrih izdanja iza sebe poput Klotljudi, Dogs in Kavala, Radnik itd. Oni su prošle godine objavili album benda Nevaspitani pod imenom "Lepote Srbije". O samom albumu bend kaže da je to "Celovečernji šizik+metafizik / doom-jazz = meta patriotski album grupe Nevaspitani" A meni zvuči kao da je to side projekat benda Klotljudi.



Ko bi rekao da će na ovom miksu da dominiraju makedonci. Sljedeća pjesma/kompozicija je dio kompilacije "Povik" koji je objavila izdavačka kuća od Radija 103 a koji već dugo nisu "on air". Izgubili su frekvenciju ali nastavljaju da rade kao internet radio i preporučujem vam da ih slušate, ako volite dobru i neobičnu muziku. Oni su pomenutu kompilaciju objavili prošle godine gdje su zastupljeni neobjavljeni radovi ili radovi koji su nastali BAŠ za ovu kompilaciju, umjetnika iz Makedonije, Francuske, Srbije, Engleske, Švedske, Škotske, Finske, Irana. A mi smo, osim toga što je važno spomenuti ovu kompilaciju te joj dati malo već medijskog prostora, uvrstili u naš miks makedonskog umjetnika koji se odaziva na ime "Fydhws" i njegov ala Merzbow povik "Naša frekvencija"



Čast da zatvore noise rock miks je dobila hrvatsko ruska dobitna kombinacija Koshkin/Ivas koji su za izdavača "No profit recordings" objavili sjajan album "ad / da Aquanaut" koji zvuči kao da je izašao iz Vuneny laboratorije ( ako se još sjećate tog sjajnog mostarskog sastava). Elektro noise u svom najboljem elementu.



Muzika u miksu
1. Lufthansa-Trieme
2. ### - Dvanaest boja za nasilje
3. Mycena- Dissolution (part 3)
4. King Ubu- Malin 1 Galaxy
5. Nikki Louder- Priželjc
6. Ippio payo- You have to be !
7. Casillas - Pigeon
8. Second bisexual murder-Mace
9. Mooger Fooger- Dom na zmiji in vlekači
10. Arlekin - Privremeni drugari
11. Neon iglu - Tinitus
12. Nevaspitani - Trnova ružica
13. Fydhws - Повик - 11 Наша фреквенција.mp3
14. Koshkin/Ivas - Zbogom ritam

Online slušanje i download miksa:

wuk // 12/01/2023

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*