home > njuz > HGF 2007 za Rock Otočec će trajati 5 tjedana!!!

kontakt | search |

HGF 2007 za Rock Otočec će trajati 5 tjedana!!!

Od najavljena 2 ili 3 dana koliko su predviđali organizatori Goran Vrgoč i Darijo Bivol, termin ovogodišnjeg HGF-a se rastegnuo na 4 eliminarne subotnje večeri (19.V, 26.V, 2.VI i 9.VI), te posljednju finalnu 16.VI u kino dvorani POU u Zaboku. Razlog tome je velika količina prispjelih demo radova koji bi prema kvaliteti bili nepravedno zapostavljeni da se barem za njihove autore ne sazna na nastupima uživo. Znači, mladih, kreativnih i radišnih talenata ne manjka.

Već dvanaestu godinu na Hrvatskoj rock sceni održava se, jedan od najdugovječnijih festivala ove vrste, zabočki festival HGF. Festival ima državni karakter na kojem nastupaju rock sastavi s područja čitave Hrvatske koji još nemaju objavljene vlastite nosače zvuka, a sviraju isključivo vlastite autorke pjesme.

Festival su osnovali i bili glavni organizatori: Udruga NUSHUZ-UO, Radio Zabok i Dvorac Gjalski. Prve je godine trajao kontinuirano kroz dva i pol mjeseca s gostovanjima glazbenih sastava iz Velike Britanije, Austrije i Slovenije te više poznatih hrvatskih bandova kao što su Zadruga i Overflow. Emitirane su cjelovečernje TV emisije "Vidikon" i "Van struje" posvećene HGF-u. Gostovanja u drugim TV emisijama bila su česta, kao i gostovanja na svim ozbiljnim radio postajama. Predsjednik stručnog žirija bio je g. Ante Batinović, a prvi pobjednik HGF-a bila je grupa Stampedo koju je HGF tim proglašenjem gurnuo u sam vrh hrvatske glazbene scene.
Druge godine HGF je održan u prostoru zabočke kino dvorane. U četiri polufinalne i finalnoj večeri, festival je pratila i HGF. Predsjednik žirija bio je, jedan od naših najpoznatijih glazbenih kritičara, Aleksandar Dragaš, a pobjedio je sastav Pun Kufer.
Zbog nedostatka adekvatnog prostora, propasti Radio Zaboka i nemogućnosti financiranja takvog projekta, HGF se seli u okrilje Dvorca Gjalski gdje mu se osigurava kontinuitet, potrebna logistika i kvaliteta. Tako su naredni festivali uvijek opravdali svoje postojanje i zadržali kontinuitet održavanja. Prošle godine HGF se je zbog nedostatka adekvatnog prostora u Zaboku, na žalost održao u Bedekovčini.
[ prošlogodišnji pobjednici ]

prošlogodišnji pobjednici   © horvi

Udruga MRAZ preuzela je organizaciju HGF-a, uz punu potporu i pomoć osnivača.

Dosadašnji pobjednici su:
HGF 1996. STAMPEDO (Zagreb)
HGF 1997. PUN KUFER (Zagreb)
HGF 1999. ĐUBRIVO (Split)
HGF 2000. MEGABITCH (Pula)
HGF 2001. POPPINS (Rijeka)
HGF 2002. ELEKTRIK BUTTSHAPERZ (Varaždin)
HGF 2003. THA B INSIDE (Rijeka)
HGF 2004. TRANZISTORI (Zagreb)
HGF 2005. ADASTRA (Zagreb)
HGF 2006. MINIMUM SYSTEM REQUARIMENT (Zagreb)

Ove godine je iz velike količine pristiglih demo radova odabrano 24 izvođača koji će nastupati 4 vikenda (subote) u konkurenciji od 6 izvođača po večeri. Uz otvorenje HGF-a koje je na rasporedu u petak,

18.V 2007. sa izvođačima izvan konkurencije (FLYING RABBIT, PROXIMITY, ZVIS ZAGORSKI LIST, UROK, FUK FEDERI i T KAO KRAVA), izabrani su:

19.V 2007.
KOH (Karlovac), CLONE AGE (Čakovec), HEROINA (Zagreb), BEBE NA VOLE (Zagreb), SAKE (Pula), SOUNDBRINGER (Zagreb)

26.V 2007.
FURIAE (Zagreb), FRAGMENT (Zagreb), TRIK (Zagreb), SHEITANS (Županja), WOODOO LIZZARDS (Zagreb), ONLY TU (Rijeka)

2.VI 2007.
NIKAD ROBOM (Zagreb), WAVERACK (Zagreb), D POLIKKIA (Zagreb), PRETTY LITTLE N.M. (Zagreb), KRIZA (Trogir), HI FJU (Zagreb)

9.VI 2007.
MIKI I SREBRNI MIŠEVI (Karlovac), TIED UP (Trogir), F.A.U. (Zagreb), IMPULS (Zagreb), REDROOSTERS (Osijek), BOLESNI UM (Zagreb)

U finalnoj večeri, 16.VI 2007. nastupiti će pobjednici svake večeri + specijalni gosti. Ukoliko pobjednik ne može nastupati, svirati će drugoplasirani.

Kao i uvijek, redosljed sviranja će se odlučiti žrijebom na dan nastupa, a o pobjednicima će odlučiti žiri sastavljen od 3 stručne osobe (3 glasa), sami izvođači (1 glas) i publika (1 glas).
Pobjednik HGF-a dobiva sljedeću nagradu (koju organizator smatra obavezom):
1. nastup na festivalu Rock Otočec (kraj Novog Mesta u Sloveniji) 6., 7. i 8. VII 2007.
2. nastup na ROKAJ festivalu u Zagrebu (definitivan termin još nije preciziran, no biti će negdje koncem VI mjeseca 2007.)
3. nastup na Old Bones Festivalu u Krapini 21., 22. i 23. VI 2007.
4. nastup na HGF-u iduće 2008.

U slučaju nemogućnosti sudjelovanja pobjednika na gore navedenim festivalima, na istima će nastupati drugi, treći, odnosno četvrto plasirani izvođač.
Treba napomenuti za buduću publiku koja redovito dolazi u velikom broju na HGF, ovogodišnji će biti besplatan, a glasovati će se putem kupona koji će se dijeliti na samom ulazu u dvoranu. Neće biti nikakvih upisivanja ili zaokruživanja imena izvođača, već će se glasovati ubacivanjem kupona u kutije imenovane po samim izvođačima.

Sve ostale detalje pogledajte na www.mraz.hr ili www.hgf-zabok.com.

horvi // 07/05/2007

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Crni kilovati", šesti album Fluid Undergrounda dostupan je na digitalnim platformama

| 24/11/2021 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Lonewolf" četvrti singl ACHACHAK

| 24/11/2021 | promo girl |

>> opširnije


cover:

"Delegate Your Bones Straight Into The Loam" novi singl DOMAGOJA ŠIMEKA

| 24/11/2021 | promo girl |

>> opširnije


cover: Nova advent lokacija u centru Zagreba - Akademija!

Nova advent lokacija u centru Zagreba - Akademija!

| 24/11/2021 | promo girl |

>> opširnije


cover: Ulaznice za Arctic Monkeys od sutra

Ulaznice za Arctic Monkeys od sutra

| 23/11/2021 | promo girl |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*