home > njuz > PROMOCIJA ALBUMA EX-CESS @ 6. jul 2019. Beti Ford Art Bar, Beograd

kontakt | search |

PROMOCIJA ALBUMA EX-CESS @ 6. jul 2019. Beti Ford Art Bar, Beograd

Beogradska promocija vinilnog izdanja albuma "Osiguranje zivotne vecnosti" kultnog hardcore punk benda Ex-Cess odrzati ce se ove subote, 6. srpnja/jula u art baru Beti Ford s pocetkom u 20 h. Gosti promocije ce biti Aleksandar Avakumovic, bubnjar benda i Berislav Sabolic, izdavac (Ill in the Head Records iz Kanade). Ostali clanovi benda na zalost nece biti fizicki prisutni pa ih planiramo povezati Skypeom iz Amerike. Ploca ce se na promociji moci kupiti po promotivnoj cijeni od 1,200 dinara/10 Euro.

Album Osiguranje zivotne vecnosti je pravi mali biser srpskog i jugoslavenskog hard core punka. Ex-Cess je snimio taj album u jednom danu, oktobra 1991. Nedugo nakon snimanja grupa se raspala jer su tri cetvrtine clanova napustile Jugoslaviju, misleci da ce to biti samo na kratak egzil, dok se situacija u ne smiri. Na zalost, situacija se nije mirila, te su se Max, Dragan i Vladimir na kraju skrasili u USA, gdje i danas zive.

Plocu je izdao ILL IN THE HEAD, mala nezavisna izdavacka kuca koja je u Hrvatskoj bila aktivna od 1992 do 1996, a prije par godina se reaktivirala u Kanadi. Izdavacki program joj je fokusiran na indie/underground glazbu iz bivse Jugoslavije. Iz hrvatskog je perioda pamtimo po albumima Runing Party, Megabitch, ploci rijecke Grupe Gipss te brojnim punk/HC kompilacijama. U Kanadskom dijelu svojeg zivota izdala je, uz novu plocu Ex-Cess-a, ploce makedonskih Bernays Propaganda te hrvatskih The Marshmallow Notebooks, ESC Life i Waitapu.

Povijest Osiguranja zivotne vecnosti je zaista zanimljiva i vraca nas u rane devedesete proslog stoljeca, u dane raspada Jugoslavije. Beogradska punk scena tog doba je bila izrazito jaka, puna novih bendova koji su trazili svoje mjesto pod suncem. Bila je tu i hrpa odlicnih fanzina, prvi nezavisni izdavaci, te brojna i fanaticna publika koja je bez problema punila prostore u kojima su ti bendovi svirali. Ex-Cess je bio jedan od najuzbudljivijih i od publike najomiljeniji bend svoje generacije.



Poceci Ex-Cessa sezu u 1987. godinu, kad skupina srednjoskolaca odlucuje osnovati bend. Ozbiljan rad pocinje prvim demo snimcima 1989. godine, a vec pocetkom 1990. bend radi punom parom, sa stalnim dnevnim probama, pisanjem novih pjesama te redovitim klubskim svirkama. Kvaliteta svirke i pjesama rapidno raste, te bend ubrzano napusta bazicni punk-rock zvuk i zamjenjuje ga direktnim, cistim, sonicnim hard core stilom. Istovremeno, Ex-Cess privlaci paznju publike razradjenim, inteligentnim tekstovima koji pokrivaju cijeli raspon socio-politickih tema, od ulicnog zivota, nasilja, nadolazecg rata do osobnih refleksija i ljubavi

U relativno kratkom vremenskom periodu, Ex-Cess pocinje privlaciti paznju medija, prvenstveno zbog neobuzdanih, gotovo opsanih live nastupa koje posjecuju stotine mladih ljudi, otudjenih i nezadovoljnih drustvenom situacijom. Postaju prava koncertna atrakcija i u samo dvije godine sviraju u svim vecim gradovima regije. Broj koncerata se smanjuje krajem 1991, sa sve tezim i cescim vojnim sukobima u Jugoslaviji koji otezavaju putovanja i komunikaciju.

U jesen 1991. ulaze u studio s namjerom da snime 4 pjesme za EP. U naletu inspiracije, pomjesane sa bijesom i frustracijom zbog novonastale ratne situacije, snimaju citavih 14 pjesma. Cijeli album je tako snimljen uzivo u jednom danu, te miksan sljedeceg dana. Ironican naslov materijala Osiguranje zivotne vecnosti, je refleksija situacije u kojoj je nastao.

Ubrzo nakon snimanja albuma, bend pauzira, a tri clana odlaze iz zemlje, u nadi da ce se situacija brzo smiriti. Kao sto znamo, situacija se nije smirila, te su se Max, Dragan i Vladimir nakon boravka u Pragu, na kraju skrasili u USA, gdje i danas zive. Snimljni materijal su, prije odlaska, prebacili na nekoliko kazeta i podijelili najblizim prijateljima

Kako to obicno biva, album je objavljen tamo gdje se covjek najmanje nada. Jedna od kazeta s novim materijalom je zavrsila u Hrvaskoj, sa druge strane ratne linije. Mala nezavisna izdavacka kuca Ill in the Head Records je dobila maerijal i objavila ga kao kazetno izdanje pocetkom 1994. Ta je kazeta bila pravo underground izdanje: svaka kopija je bila kopirana zasebno, direktno s kazete koja je stigla iz Srbije. Omot je bio fotokopiran , cno-bijel i jednostavan. Na grafiku koja je stigla s kazetom dodan je samo logo idavacke kuce i kataloski broj.

Hrvatska je te 1994. bio u punom ratnom stanju. Dok su se na liniji fronta vodile borbe, hrvatsko je drustvo odbacivalo i unistavalo sve sto je bilo povezano s srpskom i jugoslavenskom kulturom. Nepozeljne knjige su bacane u smece, nepozeljna muzika se nije mogla cuti na radiju, a nepozeljni filmovi i serije su nestali s programa kina i TV ekrana. Objavivsi album benda s "neprijateljske strane", Ill in the Head se u pravom punkerskom stilu suprostavio sluzbenoj politici i kulturnom mainstreamu. Bez obzira sto je je ta akcija bila mala i ogranicena na underground krugove, pokazala je da punk scena ima snage za pobunu protiv opresivnog politckog i kulturnog sistema. Uprkos nedostatku promocije (srpska se muzika nije mogla svirati na radiju ili recenzirati u magazinima tokom rata) i publici koja je bila ogranicena na underground, kazeta se dobro prodavala. Kupce je privukao, s jedne strane, odlican album benda u kreativnom vrhuncu, a sdruge strane cinjenica da glazba dolazi s druge, zabranjene strane. Ill in the Head je prodao nekoliko stotina kazeta u Hrvatskoj i Sloveniji, sto je odlican rezultat za album koji je objavljen za vrijeme rata, bez ikakve promocije. Album je postao rasprodan onog trenutka kad se originalna kazeta stigle iz Srbije toliko izlizala da vise nije mogla proizvoditi kopije prihvatljivog kvaliteta.

'Osiguranje životne večnosti"je bio prvi album srpskog izvodjaca objavljen u Hrvatskoj nakon pocetka gradjnskog rata u Jugoslaviji. Taj je potez, iako mozda izgleda kontraverzan, bio vrlo logican: hrvatske izdavacke kuce su tokom osamdesetih izdale neke od najvaznijih ploca srpskog novog vala i rocka uopce. Ta se suradnja nastavila, mada u pocetku vrlo stidljivo, i poslije rata, tokom 2000-ih.

Visokosumece, ubrzane digitalne kopije kazete su tokom 2000-ih zavrsile na internetu i tu se prica o Ex-Cessu zavrsava. Zapravo, skoro je zavrsila. 25 godina poslije originalnog kazetnog izdanja, Berislav Sabolic (vlasnik Ill in the Head Records) koji sada zivi u Kanadi je pronasao clanove Ex-Cess-a koji sada zive u USA. Originalni DAT master je pronadjen u Beogradu, remasteriran u Hollywoodu te tiskan na vinilu u Torontu. Po prvi put od jeseni 1991. album je dostupan na solidnom formatu i zvuci onako kako ga je bend zamislio.

Plocu je 1991. u studiju O snimio i koproducirao pokojni Igor Borojević, prominentni srpski skaldatelj, muzicar i producent. Gavin Lurssen je remasgterirao material u Lurssen Mastering studiju u Los Angelesu u februaru 2017. Vokale na pjesmi"I Want You For Ex-Cess Army"izvodi 'krema'beogradske punk/HC scene s pocetka devedesetih: Drakula (Direktori), Gvido (Brainstorm), Lesa (SMF), Ruža (Urgh!), Vojin, Bole (Svarog), Vanja (Overdose).

promo guy // 04/07/2019

Share    

> njuz [last wanz]

cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*