home > njuz > Željko Zorica Šiš: Ljubavni slučaj Fahrije P. u Studentskom centru

kontakt | search |

Željko Zorica Šiš: Ljubavni slučaj Fahrije P. u Studentskom centru

Ljubavni slučaj Fahrije P, predstava nastala prema istoimenom stripu i drugim radovima preminuloga multimedijskoga umjetnika Željka Zorice Šiša, scenska je travestija, glazbeno-vizualno nadnaravno iskustvo, strip koji se pjeva i predstava koja se čita. Premijera ove predstave, istovremeno i opere i koncerta, održat će se u srijedu, 13. prosinca u Teatru &TD, Kinu SC i predvorju Kina SC. Reprizne izvedbe na rasporedu su 14. i 15. prosinca. Autorski tim koji broji 17 umjetnika iz različitih medija, predvođen glumcem i redateljem Zlatkom Burićem Kićom, animira kazališnu adaptaciju tabli tri stripa Željka Zorice Šiša iz 1984.
[  ]

  © Damir Zizic

Grupa autora/ica koji su međusobno vezani ekstremno labavim vezama: žanrovskim, estetičkim, generacijskim, istodobno istražuje i reanimira kreativni arhiv i umjetnost samodokumentacije nekadašnjega člana Kugla Glumišta, osnivača nekoliko nezavisnih kazališnih skupina, pisca autobiografije u 3. licu dr. Zabludovsky, autora jestivih instalacija i kontroliranih happeniga te mnogobrojnih projekata, Željka Zorice.
Autorski tim: Zlatko Buric Kićo, Dragana Milutinović, D.B. Indoš, Tanja Vrvilo, Hrvojka Begović, Dina Puhovski, Sven Jakir, Domagoj Janković, Miro Manojlović, Ivan Marušić Klif, Igor Hofbauer Hof, Henning Frimann Larsen, Peter Oliver Joergensen, Twins -Domagoj Štimac i Damir Begović, Ana Jagnatović Zorica, Vedran Hleb
Svu glazbu u predstavi skladali su Miro Manojlović, Henning Frimmann, Peter Ole Jørgensen i Dina Puhovski.

"Zorica besramno upotrebljava vjeru u žanrovske obrasce. Oponašajući žanr Zorica ga ukida stvarajući autorsku poetiku." (Zoran Đukanović)
Igru stereotipa i individue kolektiv nastavlja u poetici travestije i estetici pamćenja i prisjećanja na šum svemirskoga pištolja ZOTT - koji je ispaljen 1984. Stripovi travestije - Ljubavni slučaj Fahrije Pešić, Mumije, Ed Killer Hed, crazy film Kupus vidovnjak, Institut dr. Zabludovsky - raslojavaju se u kabinet čuda. Mumije, sebi usprkos, pjevaju i plešu.

Dođite na predstavu, kako bi Ed Killer Hed rekao, da vidite kad već gledate: ljubavni slučaj s kobnim završetkom, crnu kroniku i tuču u Münchenu 1984., priču djevojke Vere Zarat koja uljepšava posljednje trenutke zatvorenicima osuđenima na smrt, da bi ona osobno pritisnula dugme kojim će biti sprženi... da vidite kako Ed Killer Hed ispaljuje kuglu u svoju glavu i tako ostvaruje dijalog čovjeka s nevidljivim, da uhvatite na djelu kradljivce snova i misli!
[  ]

  © Damir Zizic

--------------------------------------------------------------------------------
Predstava Ljubavni slučaj Fahrije P. inspirirana je sljedećim djelima Željka Zorice:

stripovima
1984. Priča o djevojci V.Z., Ed Killer Hed, Mumije, Ljubavni slučaj Fahrije Pešić

knjigama
1996. Usnuli čuvari grada Zagreba ili Fantastični bestijarij
2001. Fantastični bestijarij Hrvatske 2

filmovima
1983. iz predstave Ende oder Wende
2012. Cabbage Clairvoyant (Kupus Vidovnjak)

instalacijama
2010. KroaTisch - Amerikanische Freundschaft

Predstava je također nadahnuta filmom R.M. Fassbindera "Ljubav je hladnija od smrti", songovima B. Brechta, knjigom D. Makavejeva "Poljubac za drugaricu parolu" te poezijom Zoričinih omiljenih pjesnika, B. Miljkovića i R.M. Rilkea.

--------------------------------------------------------------------------------

Željko Zorica rođen je 1957. u Zagrebu, a 1976. započinje svoju bogatu karijeru u različitim umjetničkim poljima. Univerzalno svestran, uvijek neiscrpne kreativnosti, čitavim svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti. U kazalištu počinje raditi s grupom Kugla Glumište, a poslije pokreće skupine kao što su Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Željko Zorica snažno je obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obojeni umjetnički sadržaj. Neumorno je nadograđivao svoj umjetnički opus u brojnim suradnjama s domaćim i inozemnim umjetnicima. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitoga rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije. (Festival Perforacije 2017.)

promo girl // 11/12/2017

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*