home > njuz > FESTIVAL DOK'N'RITAM - Festival muzičkog dokumentarnog filma @ Dom Kulture Studentski Grad, Beograd, 23-26.6. 2016.

kontakt | search |

FESTIVAL DOK'N'RITAM - Festival muzičkog dokumentarnog filma @ Dom Kulture Studentski Grad, Beograd, 23-26.6. 2016.

Festival je takmičarskog karaktera - za dve nagrade ( nagradu žirija i nagradu publike) takmičiće se filmovi iz regiona, čija je tema muzika sa ovih prostora.

U okviru festivala u revijalnom delu biće prikazani i aktuelni filmovi ovog žanra inostrane produkcije. Planirano je da Intro festivala krene već 6.6. kada će biti prikazan prvi inostrani muzički dokumentarac. Tokom trajanja festivala , od 23 - 26.6.2016. biće predstavljene i muzičke knjige , kao i muzički dokumentarci koji su u nastanku.



Koncerti su takođe sastavni deo programa festivala i oni su predviđeni za otvaranje i zatvaranje festivala. Smisao cele priče jeste promovisanje i afirmacija novog žanra - podžanra u dokumentaristici i kinematografiji uopšte - a to je u svetu već jako aktuelni žanr - muzički dokumentarac, ovenčan sa tri Oskara u prethodnih pet godina.

Poslednjih desetak godina u regionu snimljeno je i snima se sve veći broj muzičkih dokumentaraca, a u susednim državama se održavaju veoma posećeni festivali ovog tipa.
" U Srbiji će ovo biti prvi takav festival, čiji je cilj pre svega edukacija mlađe generacije na temu pop kulture na zabavan način. Kulturna istorija i uticaj muzike sa ovih prostora dva su neraskidiva pojma, i muzika jeste obeležila i uticala na sve segmente života. Dakle, prikazivanjem kvalitetnih filmova, inspirativnim razgovorima sa atraktivnim gostima koji stavom i imidžom podržavaju radoznalost, želju za istraživanjem i intelektualnim usavršavanjem, predstavljanjem muzičkih knjiga - književne vrste koja je u izdavaštvu trenutno u ekspanziji, i pažljivo odabranim koncertima, pokušaćemo da napravimo jedinstvenu atmosferu DNR festivala, koji će u svojoj dnk sadržati dokumente našeg ritma. " - Sandra Rančić, umetnička direktorka festivala DNR.

Na festivalu će biti prikazano ukupno devetnaest filmova, uključujući Intro program festival DNR.

Za dve nagrade takmičiće se devet filmova iz regiona, od kojih će pet biti premijerno prikazano u Srbiji, a imaćemo i jednu svetsku premijeru u takmičarskom programu.
Predstavićemo šest muzičkih knjiga i dva dokumentarca u nastajanju, a otvaranje i zatvaranje festivala biće obeleženo koncertnim nastupima.
Dodelićemo dve nagrade - nagradu žirija i nagradu publike.

Žiri festivala

Žiri u tročlanom sastavu čine Mladen Matičević, reditelj, Vladan Petković, filmski kritičar i novinar, i Neno Belan, muzičar.
Mladen Matičević je beogradski filmski reditelj. Režirao je dva igrana filma : Jedan na jedan i Zajedno. Režirao je i više od 20 dokumentarnih filmova, među kojima je i film o Arsenu Dediću Moj zanat, za koji je dobio Nagradu grada Beograda za filmsko i RTV stvaralaštvo. Trenutno snima dokumentarni film o Vladi Divljanu. Živi u Beogradu.
Vladan Petković je beogradski novinar, filmski kritičar, prevodilac i festivalski selektor. Dopisnik je Screen International i Cineuropa.org za područje Balkana, na festivalu Cinema City u Novom Sadu je selektor programa Fresh Danube Films. Živi u Zagrebu.
Neno Belan je hrvatski muzičar, kompozitor i pevač, osnivač grupe Đavoli, sa kojom je stekao veliku popularnost u bivšoj zajedničkoj državi. Posle raspada države, Neno Belan je ostvario veoma uspešnu solo karijeru, i u novije doba, osnovao bend Neno Bela & Fiumens. Njegov kantautorski rad ovenčan je velikim brojem nagrada, komponovao je za TV i pozorište, a neke njegove slušamo i na filmu. Živi i radi u Rijeci.

Autor nagradne skulpture je regionalno poznati vajar Vitold Košir.

Gosti festivala

Festival će ove godine ugostiti većinu autora filmova koji će posle projekcije razgovarati sa publikom, biće tu i autori knjiga koje predstavljamo, gost festivala biće i Neno Belan,u funkciji člana žirija, kao i Srđan Gojković Gile, koji će biti specijalan gost prilikom svečanog otvaranja festivala ; sa njim ćemo voditi interesantan razgovor na temu rock muzičara i izbora religije.
Nagrada publike
Publika će se na glasačkim listićima posle projekcije svakog filma dati ocenu filmu, a pobediće film koji bude zbirno imao najveći broj bodova.



Takmičarski program festivala :

Takmičarski deo programa ove godine uključuje devet filmova iz regiona.
Šest filmova će biti premijerno prikazano u Srbiji, a imaćemo i jednu svetsku premijeru.
Filmovi se bave različitim muzičkim žanrovima od rokenrola i alternative eksju scene preko diska, hip- hopa do sevdalinke.

Filmovi koji se bave alternativnom muzičkom umetničkom scenom, pored dva domaća - Limunovo drvo, Maske, uključuju i makedonski film Mizar - Star of Hope, kao i hrvatski film Umetnost Ogledanja, koji će na festivalu DNR biti premijerno prikazan u Srbiji. Priča o prvim disko klubovima na ovim prostorima je tema hrvatskog filma Pola stoljeća diska, ovo je srpska premijera ; slede priče o hip hop sceni - premijerno će biti prikazan makedonski film Slozuvalka - izgubljeni delovi, čija je tema makedonska hip hop scena a u okviru posebnog programa MTV/ VICE presents imaćemo još dva filma na temu hip-hopa.
Iz Hrvatske nam stižu još dve različite priče premijerno - Prvi je već pomenuti film Umetnost ogledanja, o čuvenoj "plakatnoj aferi" povodom Dana Mladosti 1987, u kojoj su učestvovali članovi NSK ( Neue Slowenische Kunst) ujedno osnivači sastava Laibach, a drugi je dokumentarac pod nazivom Posljednjih 100 koji nam priča o poslednjih 100 dana kultnog riječkog kluba Palach koji je iznedrio čuvenu riječku rock scenu. Iz BIH nam premijerno stiže dokumentarac Rock'n'War, film u kom možemo videti kako su u Tuzli tokom rata, muzičari sva tri zaraćena entiteta zajedno svirali u skloništima.

Svetska premijera na festivalu

Svetsku premijeru na festivalu imaće film Sevdalinka : Alhemija duše, koprodukcija Turska / BIH, reditelja Salija Salinija, čiji ćemo prethodni film Rock The Trumpet gledati u Intro programu DNR.

Film Sevdalinka : Alhemija duše na pitak a pritom veoma autentičan način, potkovan istraživačkim činjenicama, kroz razgovore sa kompentnim i atraktivnim sagovornicima prikazuje značaj i uticaj sevdalinke na ovim prostorima i šire. Sjajna kamera i zvuci sevdaha stvaraju posebnu strastvenu atmosferu gotovo istovetnu onoj koju osećamo na koncertu na kom se izvode sevdalinke.

INTRO program - U susret DNR traje od 6.6. do 20.6. 2016.
U okviru INTRO programa DNR festival, u DKSG imaćemo priliku da pogledamo filmove
Nick Cave 20.000 dana na Zemlji, britanski dokumentarno fiktivna biografija velike rokenrol zvezde ( 6.6. u 21h).
Hrvatski film Kad muzičari šokiraju - Skandali, ljubavi, mržnje, u(z)roci, posledice,uloga medija u svemu tome...Radnja je smeštena na stejdževe i bekstejdževe jugoslovenske i hrvatske rock scene krajem prošlog veka. Od Satana Panonskog preko Siniše Vuce, Dina Dvornika, Riblje Čorbe ili Zabranjenog Pušenja pa do sastava LET-a 3. ( 8.6. u 21h )



Rock The Trumpet - film o muzičkom festivalu u Guči, jednom od najdivljih događaja te vrste u svetu. Guča i EXIT, dva "suprotna" festival na prostoru jedne države; Na prvom domaći izvođači sviraju uglavnom za inostrane goste, a na drugom su stranci na "stejdžu" a "domaći" u publici…Film obiluje šarenilom boja, precizno prikazuje strast i način na koji nacionalni instrument - truba lako preuzima lik rock koncerta. Kroz Guču nas vode zanimljivi akteri - učesnici i posetioci, od kojih su mnogi javne ličnosti - Laza Ristovski, Dejan Petrović, Miroslav Ilić, Vladimir Đurić Đura i drugi. ( 20.06. 21h)

Revijalni filmski program :

Svakako je vidljiva raznolikost i u odabiru inostranih filmova.

Festival će biti otvoren projekcijom filma B- Movie - Lust & Sound in West - Berlin 1979- 1989.
Ovaj nemački dokumentarac govori o muzici, umetnosti i haosu Zapadnog Berlina, padu berlinskog zida, i gradu koji je postao baza za posebne vrste andergraund i pop-kulture. Vodič kroz čudesan svet berlinske umetničke scene je narator koji je i sam bio jedan od njenih protagonista.Film je brz tempom, sastavljen od mnogobrojnih priča iz pomahnitalog, ultra kreativnog perioda; B-Movie film počinje s punkom a završava sa "Love Parade"...

U okviru ovog programa tokom festivala pogledaćemo i filmove o Janis Joplin - Little Girl Blue, Zonda - Folklore Argentino, Porodični posao i Der Fraktus.

Veoma emotivan, i arhivski dobro potkovan film Little Girl Blue, priča je o velikom uticaju i kratkom životu Dzenis Džoplin. Izuzetno duhoviti mokumentarac ( lažni muzički dokumentarac) Der Fraktus bavi se životom članova jedne nemačke elektropop grupe, Zonda: Folklore Argentino je novi film čuvenog španskog reditelja Karlosa Saure o magijskoj privlačnosti argentinske muzičke scene. Film Porodični posao, grčki je film o snazi porodice povezane muzikom, predstavljene kroz život jednog od najuticajnih muzičkih klanova sa Krita.

Dnevni program festivala

Sastoji se od tri celine :
Notabuk je program u kom se predstavljaju muzičke knjige - književna vrsta je poslednjih nekoliko godina u ekspanziji. Ove godine predstavićemo knjige :
Roll Intro Tape, Lazara Divjaka, autora mlađe generacije. Knjiga je muzički roman, prvo književno izdanje promoterske kuće Long Play, i bavi se svedočenjima i kritičkim utiscima autora prisutnog na mnogobrojnim domaćim i stranim koncertima u prethodnih dvadesetak godina.

RUNDEK , između, autora Ante Perkovića, novinara, muzičara, publiciste i glumca iz Zagreba. Zvanična promocija promocija srpskog izdanja ove knjige koja se pre dve godine pojavila u Hrvatskoj. O knjizi će govoriti autor Ante Perković, Zoran Penevski i Dragan Ambrozić. Knjiga se bavi Rundekovim tekstovima, stvaralaštvom i uticajima, na veoma zanimljiv način - kroz intimno dopisivanje sa Darkom Rundekom, a prisutni su i glasovi njegovih najbližih saradnika…
Kako smo propevali - Jugoslavija i njena muzika, autora Ivana Ivačkovića,veoma je značajno i pitko štivo koje na zabavan način govori o istoriji i uticaju pop i rock scene SFRJ.
Moja kći Ejmi, autora Miča Vajnhausa, oca Ejmi Vajnhaus, je priča o Ejmi Vajnhaus, iz ugla i pera njenog oca.

Soba ogledala - biografija Džimija Hendriksa, autora Čarlsa Krosa, na interesantan način približava čitaocima lik i delo jednog od najvećih gitarista svih vremena - Džimija Hendriksa.
Jugoton gori, autora Marka Pogačara jeste zbirka autorovih utisaka o njemu važnim pesmama jugoslovenske pop i rock scene, čiji je izdavač Jugoton.
O knjigama će govoriti Jadranka Janković Nešić, poznata rock novinarka, Nenad Pejović, gitarista sastava KKN, Marko Pogačar, autor knjige Jugoton gori, i Dubravko Jagatić, poznati hrvatski novinar i autor filma Kad muzičari šokiraju koji će biti prikazan u INTRO program DNR.
Rock muzičari u odnosu na izbor religije, je tema na koju razgovoramo sa Srđanom Gojkovićem Giletom, uoči svečanog otvaranja festivala.

U programskoj celini pod nazivom Work In Progress imaćemo priliku da se upoznamo sa rockumentarcima koji su trenutno u nastanku : Pričaćemo sa autorima o filmovima Nebeska tema - film o Vladi Divljanu, autora Mladena Matičevića, i filmu Iza horizonta, koji je posvećen Lazi Ristovskom, klavijaturisti sastava Bijelo Dugme i SMAK, autorskog tima Ivan Grlić i Sanda Ristovski.

U delu programa MTV presents pogledaćemo film Stani na put, autora Nemanje Đerića koji se bavi regionalnom hiphop scenom, a istom program, pod etiketom VICE presents pogledaćemo film Ja repujem - Smoke Mardeljano, Stefana Veselinovića i Petra Petrovića, sa sličnom tematikom, obojenom provokativnim VICE bojama.

Večernji program festivala :

Projekcije filmova iz takmičarskog programa, kao i revijalnog filmskog programa, dešavaju se u velikoj sali, i na letnjoj pozornici DKSG.
Koncertni deo programa je posebna poslastica za sve posetioce.
Imaćemo dva koncerta - na otvaranju festivala sviraće bend Maljčiki ( Novi talas Tribute bend) čiji nastupi su već okarakterisani kao urnebesno zabavni…Oni će ovog puta svirati poznate filmske teme ali na svoj način.
Koncert na zatvaranju festivala je presedan u svakom smislu - reč je o povratku kultnog beogradskog sastava S.T.R.A.H. ( Svako To Razume Ako Hoće - tumačenje by Dušan Kojić Koja) koji je delovao krajem osamdesetih godina XX veka. S.T.R.A.H. čine gitarista i pevač Željko Debeljević, basista Felix i poznati beogradski novinari Aleksandar Žikić i Saša Timofejev na bariton gitari i bubnjevima. Neke od njihovih pesama, posebno " Mesec" i " Noćas" bile su svojevremeno među najslušanijima na radio stanicama i žurkama. Iako godinama ne deluje, bend je zadržao veliki broj poštovalaca koji željno očekuju njihovo ponovno okupljanje. Čekanju je kraj ! Na svom prvom nastupu nakon višegodišnje pauze, specijalnom mini koncertu u čast zatvaranja prvog festivala muzičkog dokumentarnog filma Dok'N'Ritam, S.T.R.A.H. će predstaviti deo materijala sa albuma koji upravo pripremaju.

promo girl // 14/06/2016

Share    

> njuz [last wanz]

cover: Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

Diskont TV no.24 - POCKET PALMA

| 24/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Frenkie najavio svoj deseti album

Frenkie najavio svoj deseti album "Manifest"

| 23/04/2024 | ivana |

>> opširnije


cover: KEKAL počinje s akustikom kao K432

KEKAL počinje s akustikom kao K432

| 22/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Mater Dolorosa", četvrti album MÓÐIR u ovoj godini

| 20/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*