home > njuz > INDIREKT Festival 2016 - Art dio festivala

kontakt | search |

INDIREKT Festival 2016 - Art dio festivala

'Slučaj umaškog murala', 'Izbrisao mural s tri prsta koja nabrajaju' te 'Čuvar morala i murala' samo su neki od naslova koji su prošloga ljeta punili naslovnice naših medija, kada se govorilo o Indirektu. Podsjetit ćemo vas, u sklopu festivala koji se vodi krilaticom svjetionik nezavisne umjetnosti, svake godine uz glazbeni program, poseban dio posvećen je i renomiranim umjetnicima domaće street art scene. Tako je prošle godine, mural na osnovnoj školi Marije i Line oslikao Miron Milić. Poruka - recikliranje. Sporno - tri prsta koja nabrajaju 'Reuse, recycle, reduce'. Budući da smo društvo koje još uvijek zapinje na ideološkim pitanjima bilo koje vrste, logikom (ili ne) stvari, mural je sa školskog pročelja uklonjen. Paradoksalno, mural je nastao na festivalu koji se kroz umjetnosti trudi obrisati granice koje nas godinama dijele te ljudima približiti ljudskost kroz ona osnova osjetila.

Art dio ovogodišnjeg Indirekta (Od 17. do 18. lipnja) ponovno obećava, a iako su našem festivalu nova imena, ovi su umjetnici svoj trag u hrvatskoj kulturi već ostavili. U Umagu ovoga ljeta i trajno - na fasadi koja život znači.

Istrijan u Istri, Eugen Varzić, akademski je slikar, koji svoje radove jednako dobro predstavlja u inozemstvu, kao i kod kuće. Za svoj posao živi, a želja da doprinese sredini u kojoj živi, potiče ga na donacije slika, organiziranje humanitarnih aukcija i projekata kojima razvija kulturno - umjetničku scenu Poreča. A ove godine i Umaga. Oduvijek se pronalazio u slikanju, a principi izvrsnosti kojih se drži, doveli su ga do izložbi u raznim gradovima Hrvatske i svijeta; Londona, Beča, Frankfurta i Dubrovnika. Njegova djela uvrštena su u svjetske umjetničke leksikone i muzeje, a uz slikarstvo se bavi ilustracijom, dizajnom, fotografijom, kiparstvom i dokumentarnim filmom.

Ponosno možemo reći da smo dobili najbolje od domaćeg slikarstva, a na Indirekt po prvi puta stiže Sebastijan Dračić. Ovaj akademski slikar dobitnik je brojnih nagrada, a izložbe koje su sadržavale njegov opus odavno se broje na više parova ruku. Naš renomirani umjetnik Željko Kipke tako je o Dračiću jednom prilikom rekao "Osebujni metafizički prostori, nokturalni pejzaži bez prisustva čovjeka, ako je čovjek kojim slučajem prisutan, u proporciji je insekta. Sve nabrojeno već na prvi pogled poziva na oprez i razgovor o promišljenoj slikarskoj strategiji." Njegov magijski realizam, ovoga ljeta obuzet će Umag i Indirekt festival.
[ Sebastijan Dračić ]

Sebastijan Dračić

Ove godine nam se pridružuje i prva dama umjetničkog segmenta festivala - talentirana ilustratorica i studentica Klara Rusan Klarxy. Ljubav prema ilustraciji razvila se na Erasmus studentskoj razmjeni u Vilniusu u Litvi, a nastavila se do danas. Nakon završenog preddiplomskog studija, Klarxy je uzela godinu dana "radne pauze" u kojoj je napravila dvije manje izložbe po zagrebačkim kafićima, nekoliko naslovnica za izdavačku kuću Fraktura te više manjih projekata za svoj gušt. U budućnosti će pokušati nastaviti studij vani, i raditi na sebi kao osobi i kao "umjetnici", a do tada raditi i stasati koliko je god moguće bolje i brže.
[ Klarxy ]

Klarxy

Osim domaćih, pridružuje nam se i jedan gostujući umjetnik, iz zemlje nam partnera - Italije. Jan Sedmak dolazi iz Trsta, a ljubav prema umjetnosti rodila se kroz opetovano listanje djedove kolekcije stripova o Linusu i družini. Oko 11 godine života naumio je naučiti crtati, pa je tako dane provodio s papirom i olovkom u ruci. Prvi rezultati došli su nakon šest godina, kada su ga karabinijeri uhvatili kako oslikava jednu gradsku rešetku. S lakoćom je diplomirao na Državnom institutu za umjetnost 2007 godine, a danas živi i radi u Trstu kao freelancer ilustrator.
[ jan sedmak ]

jan sedmak   © Gianmaria Fioriti

Posljednji, ali nikako manje vrijedan, naš je Umažanin Merlo de Graia. Službeni je fotograf festivala od samih početaka, a njegove fotografije o Indirektu govore više od tisuću riječi. One nose poruku, kroz čisti minimalizam, ali i kršenje kompozicijskih pravila. One su ljudi, prostor, trenutak zaustavljen u vremenu. Dosad je odradio dvije samostalne izložbe, a sudjelovao je i na desetak skupnih, kako kod nas, tako i vani. A kada mu je dosta svega, uvijek voli pobjeći u svoj fotografsko stvaralački svijet gdje, kako kaže, puni baterije kao nigdje drugdje.
[ Merlo De Graia ]

Merlo De Graia

promo guy // 03/05/2016

Share    

> njuz [last wanz]

cover: novosadski MRT ponovno aktivni!

novosadski MRT ponovno aktivni!

| 15/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.22 - THE SIIDS

Diskont TV no.22 - THE SIIDS

| 15/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: THOT realizirali

THOT realizirali "Hüzün", drugi singl s nadolazećeg albuma "DELTA"

| 14/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Kako zvuči Van Halenov

Kako zvuči Van Halenov "Jump" kad ga izvodi 30ak klinaca?

| 13/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Meštar" novi singl ST!LLNESS feat. Hram

| 11/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*