home > njuz > Najavljena sezona Jazz.hr 2015/2016

kontakt | search |

Najavljena sezona Jazz.hr 2015/2016

Na konferenciji za novinare održanoj 9. rujna u predvorju Male dvorane Vatroslav Lisinski najavljena je sezona Jazz.hr 2015/2016. Na konferenciji su govorili producentica koncertne dvorane Lisinski Jelena Knešaurek-Carić i producentica Jazz.hr-a Mirna Gott te umjetnički direktor sezone Davor Hrvoj koji je istaknuo važnost programske koncepcije sa svjetskim uglednicima jazza, ali i predstavljanjem recentnih europskih i hrvatskih jazz glazbenika, kao i spajanja hrvatskih sa svjetskim glazbenicima. Svi koncerti održat će se u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su tijekom dosadašnjih sezona, među ostalima, nastupile su zvijezde jazza kao što su Bob Brookmeyer, Paquito D'Rivera, Jason Moran, Gonzalo Rubalcaba, Jim Hall, Vienna Art Orchestra, Danilo Perez, Ernie Watts, Maria Schneider, Oregon, Chico Freeman i Steve Kuhn.

U prvom koncertu sezone, organiziranom u suradnji s Rendez-vousom, Festivalom Francuske u Hrvatskoj, 24. rujna će nastupiti svestrani francuski violinist Didier Lockwood o kojem je govorila veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Michele Boccoz. Dobitnik mnogobrojnih priznanja i nagrada i suradnik uglednih glazbenika raznih stilova, među ostalima Marcusa Millera, Elvina Jonesa, Stephanea Grappellija i sastava Magma, Lockwood osim akustične, svira i električnu violinu uz koju istražuje nova glazbena područja. U Zagrebu će nastupiti solo, te uz trio Joea Kaplowitza s kojim će izvoditi jazz standarde.
[ Zdenka Kovačiček ]

Zdenka Kovačiček

Zahvaljujući smislu za interpretaciju jazza i smislu za improvizaciju, pjevačica Zdenka Kovačiček je prva dama hrvatske jazz scene. Koncert koji će održati 4. listopada ujedno će biti javno snimanje njezinog novog, dvostrukog albuma "Zdenka pjeva Ellu i Lelu". Zdenka Kovačićek je predstavila program koncerta koji će biti podijeljen na dvije tematske cjeline: s jazz standardima iz repertoara velike američke jazz pjevačice Elle Fitzgerald, i s autorskim skladbama hrvatske jazz pjevačice Lele Kaplowitz koja je na konferenciji izrazila oduševljenje tom suradnjom.

Diplomirani glazbenik, dobitnik mnogobrojnih nagrada, od kojih mu je jednu osobno uručio Duke Ellington, Włodzimierz Nahorny će sa svojim triom nastupiti 4. prosinca. Jedan od najoriginalnijih i najsvestranijih poljskih jazz umjetnika, svestrani saksofonist, flautist, pijanist, skladatelj, aranžer i vođa sastava, poznat po obradama djela autra raznih žanrova, ovom će prigodom sa svojim triom održati koncert ispunjen božićnim skladbama.

Višestruko proglašavan najboljim bariton saksofonistom na svijetu, James Carter s jednakom kreativnošću svira sopranino, sopran, alt, tenor i bas saksofon, klarinet, bas klarinet i flaute. Njegov Organ Trio, koji će nastupiti 2. veljače 2016., jedan je od najuzbudljivijih sastava na današnjoj jazz sceni. Trio svira bespoštedno i srčano, prepuštajući se nadahnuću. U njihovim se izvedbama osjeća radost muziciranja i uživanje u zajedničkoj komunikaciji.

Violinist Jean-Luc Ponty svestrani je glazbenik koji s jednakim žarom svira akustičnu i električnu violinu, te nastupa s jazz i rock glazbenicima, ali i simfonijskim orkestrima. Suradnik glazbenih velikana kao što su Stephane Grappelli, Miroslav Vitous, Lalo Schifrin, Regina Carter i Frank Zappa, Ponty će na koncertu u Zagrebu 10. ožujka nastupiti u duu sa svojim stalnim suradnikom, pijanistom Williamom Lecomteom.

Jedna od najvažnijih mladih jazz zvijezda, vibrafonist Warren Wolf nastupit će 19. svibnja. Njegovu su nadarenost prepoznali ljubitelji jazza, ali i kritičari koji ga redovito proglašavaju jednim od najboljih jazz vibrafonista. Poznat je po istančanom osjećaju za blues i swing, te sklonosti različitim žanrovima. Njegova se glazba odlikuje velikom dinamikom, a krase ju izvrsne skladbe i uzbudljive izvedbe.

Ulaznice su dostupne na blagajni dvorane Lisinski i na www.ulaznice.hr.

promo girl // 18/09/2015

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*