home > njuz > Novalis music+art Festival @ Zrće, Novalja, 23-26/08/2015

kontakt | search |

Novalis music+art Festival @ Zrće, Novalja, 23-26/08/2015

NOVALIS music + art festival je višednevni glazbeni festival s fokusom na suvremenu klasičnu glazbu koji objedinjava koncerte i radionice raznih umjetničkih formi. Prezentacijom umjetnika čije se djelovanje prvenstveno bazira na interdisciplinarnosti, stvara se platforma koja bi javnosti približila i donekle demistificiralasuvremenu glazbu, udovoljavajući tako potrebama suvremenog izričaja. Nesrazmjer između eksperimentalne glazbe i uobičajenog koncertnog izvođenja gubi se novim konceptom nekonvencionalnih koncerta -zbog toga se upravo koncert otvaranja događa u Klubu Kalypso na Novaljskoj party-plaži Zrće!
[ Clement Mao-Takacs ]

Clement Mao-Takacs

[ Leise Dröhnung ]

Leise Dröhnung

Festival su pokrenuli hrvatski umjetnici mlađe generacije Davor Branimir Vincze, Ivana Biliško i Sanja Lasić koji su veliki dio glazbenog znanja i iskustva stekli studirajući i radeći u inozemstvu. Prvo, probno izdanje festivala održano je u kolovozu 2014. godine na novaljskoj rivi, koncertom Njemačkog Vokalnog Ansambla specijaliziranog za suvremenu glazbu Forum Neue Vokalmusik. Koncert je izuzetno dobro popraćen kako od kritike tako i od publike.



Rezidencijalni ansambli ovogodišnjeg Festivala su francuski komorni orkestar Secession Orchestra, njemački duo na električnoj gitari i violončelu Leise Dröhnung, te francuska teatralna skupina La Chambre aux Echos čiji će voditelj, scenograf Aleksi Barrière izraditi scenografiju za sve koncerte. Secession će pod vodstvom perspektivnog mladog dirigenta Clement Mao-Takacsa izvesti čak četiri koncerta: Koncert otvaranja 23. kolovoza u 22 sata u klubu Kalypso, koncerte 24. i 25. kolovoza u ljetnom kinu Hollywood u Novalji, te koncert zatvaranja 26. kolovoza u vrtu Hotela Boškinac. Na koncertima otvaranja i zatvaranja izvodit će se poznatiji živući skladatelji, kao što su Philipp Glass, Arvo Paert, Bernhard Lang, George Benjamin, Kaija Saariaho, itd., a na koncertima u Ljetnom Kinu će se, uz projekciju video uradaka snimljenih posebno za ovu priliku, izvoditi djela mladih kompozitora iz Tajvana, Engleske, Francuske, kao i djelo hrvatskog skladatelja D. B. Vincze-a. Leise Dröhnung će nastupati svaki dan od 19 i 30 sati mijenjajući lokacije: jedan dan na party brodu, drugi u hostelu Žuta Kuća, a treći na novaljskoj rivi. Na programu su kao što u ostalom i je u duhu Festivala, mladi perspektivni kompozitori iz cijelog svijeta, pa tako i hrvatska kompozitorica Mirela Ivičević! Još jedan ovogodišnji gost je mlada francuska mezzo-sporanistica Marianne Seleskovitch, koja će svoje autorsko djelo, monodramu "Sekvence", izvoditi 24. i 25. kolovoza od 18 sati u novaljskoj bazilici, u okviru koje će interpretirati djela vrhunskih kompozitora 20 st., odnosno Cagea, Beria, Xenakisa, itd. Uz koncerte, u okviru Festivala održavat će se i panel diskusije na terasi Hotela Loža, svakim danom od 10 sati, te radionice za djecu i studente, svakim danom od 12 sati, u Školi "A.G. Matoš" u Novalji. Ulaz na sva događanja je besplatan, izuzev koncerta na party brodu koji se naplaćuje zbog ograničenog broja mjesta za publiku.
[ Secession Orchestra & Clement Mao-Takacs ]

Secession Orchestra & Clement Mao-Takacs

Originalnost i specifičnost Festivala prepoznali su i izbornici Rendez-vous festivala Francuske u Hrvatskoj te je ovogodišnje izdanje Novalis Festivala uvršteno u taj program. Inače, Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj odvija se sve do rujna 2015. u cijeloj Hrvatskoj te tijekom višemjesečnog programa multidisciplinarnog karaktera s više od 150 događanja u 22 grada hrvatskoj publici predstavlja francusku kulturu u njezinoj punoj raznolikosti i bogatstvu, istovremeno je upoznajući s inovativnim dostignućima Francuske. Festivalski program ujedinjuje različita područja: glazbu, vizualnu umjetnost, kazalište, cirkus, ples, dizajn, arhitekturu, književnost, film, ali i gospodarstvo, modu, raspravu o društvenim i globalnim pitanja, sport, gastronomiju, turizam, znanost, obrazovanje… i tako pruža priliku za otkrivanje suvremene Francuske, njezine kulture i umijeća življenja. Uz Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, NOVALIS music + art Festival podupire Ministarstvo kulture, Goethe Institut, Fondacija "Step Beyond", Glazbena akademija u Grazu (KUG), a neki od sponzra su i Catering Favory, Hoteli Boškinac i Liburnija te drugi privatni donatori i sponzori.

promo girl // 22/05/2015

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*