home > njuz > Listopad u Kinu Šiška

kontakt | search |

Listopad u Kinu Šiška

Kate Boy 4.10., 21:00h , 8/10 eura

Jedan od prvih koncerata u novoj sezoni ljubljanskog Kina Šiška bit će koncert skandinavske elektro-pop atrakciju koju mediji smještaju između elektro-popa Little Dragon i dark dancea The Knifea. Kate Boy brzo razvijaju svoj prepoznatljivi zvuk i pridobivaju brojne obožavatelje u Europi, SAD-u i šire.
Kate Boy, elektro-pop grupa koju čine Australka i troje Šveđana (Kate Akhurst, Hampus Nordgren Hemlin, Oskar Sikow Engström i Markus Dextegen) krajem 2012. predstavila je skladbu "Northern Lights", koju je indie "bog" Pitchfork proglasio "najboljom novom skladbom". Video u njihovoj vlastitoj produkciji u prvom je mjesecu dosegao gledanost od 140 tisuća a nakon toga su uslijedili i brojni napisi u blogosferi. EP "Northern Lights", za koji je bend spremio i drugi singl "In Your Eyes" i remikseve "Taken By Trees x Belief" i "Superhuman-oids", izašao je koncem siječnja 2013. pri indie labelu iz Los Angelesa Iamsound. Uslijedio je "jednostavan, surov i zadivljujući" (V Mag) video za "In Your Eyes", s kojim su Kate Boy odlučno zakoračili u smjeru oblikovanja svoje vlastite niše. Njihovu lipanjsku klupsku turneju po SAD-u slijedili su brojni festivalski i samostalni nastupi po Europi.
"Kate Boy se brzo uspinju zahvaljujući svojem svemogućem amalgamu "Little Dragon popa" i mračnoj plesnoj glazbi a la The Knife." (Spin Mag)
"Neposredno i zarazno, s refrenima od kojih se ježi koža, i koji pozivaju na zajedničko pjevanje" (Pitchfork)

Zajedno s njima nastupit će slovenski bend Your Gay Thoughts, audio-vizualni post-pop kolektiv iz Ljubljane, čiji se prvi EP upravo očekuje.

Teho Teardo & Blixa Bargeld 5. 10., 21:00, 15 / 18 eura

Kino Šiška, Kataman i Sonica zajedno najavljuju ponovni dolazak ikone alternativne scene, pjevača i frontmena kultnih Einstürzende Neubauten te bivšeg člana Bad Seeds, Blixe Bargelda. Ovog puta on dolazi s iznimnim novim projektom koji je zasnovao zajedno s talijanskim producentom Tehom Teardom, bivšim predvodnikom industrial benda Meathead, koji se u posljednje vrijeme pojavljuje i kao skladatelj filmske glazbe, a među ostalim je i autora glazbe za canneskog pobjednika "Il Divo" (r.: Paolo Sorrentino), za koji je dobio nagradu Ennio Morricone.
Njihov je kreativni zajednički rad rezultirao iznimnim albumom "Still Smiling", koji sa zaraznim melankoličnim songovima i suptilnim gudaćim aranžmanima prijeti postati evergreen alternativne glazbe.
Legendarni Blixa Bargeld je u Šiški gostovao prije točno tri godine kad je zajedno s njemačkim elektronskim magom Carstenom Nicolaiem predstavio projekt ANBB. Ovo novo gostovanje, s Tehom Teardom, proizlazi iz njegovog sudjelovanja u kazališnoj produkciji Ingiuria, nakon kojeg je slijedilo sudjelovanje na skladbi za soundtrack "A Quiet Life". Tako se ustanovio proces njihovog zajedničkog skladanja i produciranja novoga albuma, u okviru kojeg su združili svoja bogata znanja i interese.
Izvorna uporaba gudaćih instrumenata - violončela, violine, gitare i cijeloga gudačkog kvarteta, u susretu s elektronikom potresa cijelu percepciju klasične glazbe, s uistinu impresivnim rezultatom.
Album je pisan i sniman u Berlinu i Rimu. Teho i Blixa su gotovo dvije godine usko surađivali pri pažljivom izabiranju svakoga zvuka, svake priče i svake tišine. Album Still Smiling sadrži 12 skladbi, među ostalima i novu verziju "A Quiet Life" te cover od The Tiger Lillies, "Alone With The Moon". Na snimanju su sudjelovali The Balanescu Quartet i čelistica Martina Bertoni.
Kroz vizionarske tekstove koje Blixa izgovara na engleskom, njemačkom i talijanskom, slušatelju otkriva svoju iznimnu osobnu i intimnu stranu.
Koprodukcija: Kino Šiška & Kataman & MoTA - Muzej tranzitornih umetnosti

Bugge Wesseltoft 7. 10., 21:00, 13 / 15 eura

S novim repertoarom za solo klavir u Ljubljanu se vraća inovativni jazz pijanist, skladatelj, producent i osnivač skupine New Conceotion of Jazz te diskografske kuće Jazzland, norveški glazbenik Bugge Wesseltoft.
"Na svijetu nema umjetnika ni glazbenika koji nije inspiriran drugima. Ipak, važna je stvar pustiti inspiraciji da se razvija, da radi prema pronalaženju jedinstvenih sredstava osobne ekspresije. To je ono u što vjerujem i što sam oduvijek nastojao postići. ... Naći svoju vlastitu "stvar", moj glas. Ne želim biti još samo jedna kopija bilo kojeg sjajnog umjetnika, u prošlosti ili sadašnjosti: Ne vidim svrhu u tome. Toliko je dobrih stvari bilo i ranije, no svatko mora naći svoj vlastiti zvuk"
Bugge Wesseltoft
Od ranih 1990. Bugge je doživio impresivnu, pravu postmodernu tranziciju nordijskog jazza koji utjelovljuje ECM. Snimao je i svirao zajedno s glazbenicima kao što su Jan Garbarek, Sidsel Endresen, Terje Rypdal, Nils Petter Molvaer, Jon Eberson, da bi istovremeno stvarao vlastitu inovaciju New Conception Of Jazz group i izvanredni label Jazzland Recordings.
Od 2004. Bugge razvija solo projekte. Kao što se od njega može očekivati, solo radom pokriva širok spektar: od melodičnih dijelova na klaviru do eksperimentalnih i atonalnih muzičkih komada i buke (u svima njima on čak nalazi i prostora za integrirati nove verzije standarda!). Brojne ritmove i grooveove, i klasične-prvobitne i moderne, povezuje loopovima i čestom uporabom distorzija te tako preoblikuje; zato njegovi koncerti imaju snažan slobodan improvizacijski koncept.

The Necks 29.10., 21.30, 13/15 eura

Oni su Chris Abrahams (piano), Lloyd Swanton (bas) i Tony Buck (bubnjevi)
Nakon dvije godine, u Šišku se s novim albumom "Open", 18. studijskim i izdanim u rujnu 2013., vraća kultni australski trio The Necks.
Trio koji djeluje već 25 godina sa svojim načinom improvizacije oduševljava slušatelje po cijelom svijetu. Jer oni nisu niti posve avangardni, ni posve minimalistični niti posve ambijentalni niti posve jazzeri, teško ih je uvrstiti u bilo koje kalupe, a njihovu glazbu vole opisivati kao naprosto jedinstvenu.
Njihovi koncerti sastoje se od dugih skladbi koje se polako razvijaju, hipnotički i grandiozno rastu ali često marljivo ulaze u sve neispunjene utore pa konačni učinak nikada nije ništa manje od fenomenalnog.
Posljednjih su godina The Necks osim svojih redovnih međunarodnih turneja na poziv Nicka Cavea nastupili i na festivalu All Tomorrows Parties, s Brianom Enom sudjelovali su također na nizu koncerata Pure Scenius, svirali u operi Sydneyja, na festivalu u Brightonu…
"Jedan od najboljih bendova na svijetu", New York Times
"The Necks su geniji" Guardian 2012, London, recenzija koncerta
"The Necks su iznimni … Uspijeva im nešto što ne uspijeva nikom drugome" The Wire
"Jedan od najboljih koncerata koji sam doživio. Sjajno. Čudnovato!!!" Michael Gira, Swans

promo girl // 03/10/2013

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Centaurus A Galaxy", još jedan video s hvaljenog albuma KING UBU

| 18/04/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

Diskont TV no.23 - KENSINGTON LIMA

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Smrt svetu", novi singl niških dadawave legendi FIGURATIVE THEATRE

| 18/04/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Reinterpretacija soundtracka za SF film

Reinterpretacija soundtracka za SF film "Contact" u izvedbi Scott Lawlora

| 17/04/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover: ŠPURIJUS objavili predizborni singl

ŠPURIJUS objavili predizborni singl "Direktan prijenos" s frontmenom TBF!

| 16/04/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*